Засоби підвищення коефіцієнта потужності. Компенсація реактивної потужності

 

Розрізняють природні та штучні засоби покращення коефіцієнта потужності. Засіб збільшення коефіцієнта потужності за рахунок вірного вибору обладнання, вірної його експлуатації, збільшення завантаженості АД, використання СД (які майже не споживають реактивного струму і навіть здатні створювати ємнісний струм) називають природним. Засіб збільшення коефіцієнта потужності за рахунок використання додаткового спеціального обладнання називають штучним. Штучний засіб вимагає певних витрат коштів на придбання цього обладнання і дозвіл відповідної енергетичної установи.

Прикладом штучного засобу є підмикання паралельно приймачу статичних конденсаторів чи компенсаційної установки (КУ). Розглянемо векторну діаграму такої установки (рис.17.3). Струм приймача відстає від напруги на кут φ. Якщо підімкнути КУ, то загальний струм дорівнює геометричній сумі струмів приймача й КУ, тобто зменшується. Реактивна складова струму приймача частково чи повністю компенсується струмом КУ. У зв’язку з цим зменшуються струм від джерела, кут зсуву фаз, втрати потужності, енергії і збільшується ККД. А активна складова струму і активна потужність не змінюються.

 

Рисунок 17.3 - Схема штучного засобу підвищення коефіцієнта потужності та векторна діаграма цієї схеми

 

Щоб не завантажувати генератори та ЛЕП реактивним струмом КУ встановлюють на місці споживання паралельно приймачам. Тобто, іншими словами, це використання резонансу струмів для розвантаження обладнання від безкорисних коливань енергії, так як двигуни можна розглядати як індуктивність з активним опором. У більшості випадків роблять часткову компенсацію зсуву фаз. Збільшення означає велику економію електроенергії, так як зменшуються втрати у генераторах, трансформаторах, двигунах, в ЛЕП, і зменшуються встановленні номінальні данні обладнання та проводів ЛЕП, тобто їх вартість.

 








Дата добавления: 2016-09-20; просмотров: 527;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.