Особливості використання займенників у діловому мовленні.

Серед інших повнозначних частин мови займенники посідають особливе місце. Вони ніби продовжують і узагальнюють такі повнозначні частини мови, як іменник, прикметник і числівник, бо вказують на предмети, ознаки і кількість, хоча й не називають їх. Займенники хто, що узагальнено співвідносяться з назвами предметів. Займенник хто націлює мовця на реальну чи уявну істоту: це відвідувач, інженер, українець, а також вовк, голуб та водяник, змій, фея. Займенник що передбачає співвідношення з численною кількістю назв конкретних предметів та абстрактних понять: що – будинок, стіл, шифр, стагнація. Займенники який, такий співвідносяться з ознаками предметів: який – білий, веселий, голосний, далекий, досконалий. Те саме стосується і займенників скільки, стільки – вони кількісно вказують на числове значення: скільки – один, три, сімдесят, п'ятсот, багато, кілька, кільканадцять. Займенники групуються як за здатністю вказувати на предмети, ознаки і кількість, так і за наявністю в них морфологічних ознак. Прийнято поділяти займенники на дев'ять розрядів: особові, зворотний, питальні, відносні, неозначені, заперечні, присвійні, вказівні й означальні. За наявністю граматичних ознак деякі розряди займенників поділяються на дві або й три групи.

 

Розряд Лексичний склад Морфологічні ознаки
Особові я, ми, ти, ви особа, число, відмінок
  він (вона, воно), вони особа, рід, число, відмінок
Зворотний себе відмінок
Питальні хто? що? відмінок, істота/неістота
  який? чий? котрий? рід, число, відмінок
  скільки? відмінок
Відносні хто, що, відмінок, істота/неістота
  який, чий, котрий рід, число, відмінок
  скільки відмінок
Неозначені хтось, дехто, будь-хто, відмінок, істота
  що-небудь, абищо... відмінок, неістота
  якийсь, деякий, чий-иебудь... рід, число, відмінок
  котрийсь, декотрий.  
  скільки-небудь відмінок
Заперечні ніхто, ніщо відмінок, істота/неістота
  ніякий, нічий, нікотрий. рід, число, відмінок
  ніскільки відмінок
Присвійні мій, твій, наш, ваш. їхній, свій рід, число, відмінок
  його, її рід, число  
Вказівні цей, той, такий рід, число, відмінок
  стільки відмінок
Означальні весь (увесь), всякий (всяк), рід, число, відмінок
  кожний (кожен), сам  
  (самий),інший  

 

Треба пам'ятати, що в родовому відмінку однини особові займенники я, ти мають форму мене, тебез наголосом на другому складі. Але якщо перед формою родового відмінка цих займенників стоїть прийменник, то наголос у них переходить на перший склад, порівн.: мене і від (до, з, за...) мене, тебе і від (до з, за...) тебе.

Місце наголосу змінюється також у формі родового відмінка зворотного займенника, якщо вона використовується з прийменником, порівн.: себе і від (до, з, за...) себе

Присвійні займенники його, її, їх, що позначають належність предмета третій особі однини та множини, зовні збігаються з формами родового відмінка особового займенника він, вона, воно, вони,порівн.: йогокнижка і він – його, їїкнижка і вонаїї, йогокнижка; воно – його, їхкнижка і вони – їх.

Необхідно пам'ятати, що присвійні займенники його, її, його, їх не змінюються за числами й відмінками. Зміни зазнають лише іменники, з якими вони вживаються.

У текстах ділового мовлення існують застереження щодо використання окремих займенників з огляду на їх змістове наповнення чи стилістичне забарвлення, зокрема:

1. Займенник Ви у стосунку до однієї особи вживають в усному та писемному діловому мовленні для висловлення поваги, пошани, ввічливості до особи, якій минуло 16 років, до осіб, старших за посадою.

У документах (заява, доповідна записка, пояснювальна записка, наказах, розпорядженнях, ділових листах та ін.) намагаються уникати особових займенників, напр.: Прошу дозволити (звільнити, допусти­ти); Доводжу до Вашого відома; Наказую; Пропоную; Нагадуємо; Надсилаємо; Повідомляємо.

2.У присутності тих, про кого йде мова, не слід вживати займенники він, вона. Краще у такій ситуації назвати особу на ім'я чи на ім'я та по батькові або використати слова пан, добродій.

3. У діловому мовленні часто використовують займенник ми, коли хочуть уникнути категоричності тону, пом'якшити наказ, прохання, напр.: Ми повинні дбати про авторитет нашої фірми. Замінюють займенник я на авторське ми в науковому стилі з метою залучити слухача (читача) до участі в міркуваннях, напр.: У процесі дослідження ми прийшли до таких висновків. Особливого забарвлення набуває за­йменник ми в мові лікаря, за допомогою якого він наближає себе до пацієнта, напр.: Як ми себе почуваємо?

4. Присвійний займенник свій не вживають, якщо він дублює наявне у тексті слово, наприклад, прикметник власний, який набув у сучасній українській літературній мові значення «свій», наприклад, свій власний дім, алеВін перетинається у своємуфункціонуванні з... або
Це випадок з власноїпрактики.

5. Потрібно уникати форм орудного відмінка особових займенників для називання суб'єкта дії, напр.: ми запропонували або було запропоновано замість нами запропоновано; ви довели або було доведено замість вами доведено.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 3285;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.