Узгодження числівників з іменниками

1. Числівники два, три, чотири, обидва узгоджуються з іменниками в називному відмінку множини:два брати, три стільці, чотири студенти, обидва дуби.

2. Іменники із суфіксом -ин-, який зникаєу множині(киянин – кияни, селянин – селяни), узгоджується із числівниками два, три, чотири, обидва у родовому відмінку однини:два киянина, три львів'янина, чотири громадянина, обидва селянина. Іменник чоловік (у значенні особа) також має закінчення -а: два чоловіка (дві особи).

3. Числівник півтора поєднується з іменником у родовому відмінку однини а числівник півтори –з іменниками жіночого роду в Р.в. однини (ці слова, як і півтораста, не відмінюються). Напр.: півтора дня, півтора тижня, півтора рок,у півтора кілометра, півтора ампера, півтори тонни, півтори сторінки.

4. Дробові числівники узгоджуються з іменниками в родовому відмінку однини:п'ять сотих гектара, шість десятих метра.

5. У мішаних числівниках іменники узгоджуються із цілим числом: три з половиною кілометри, п'ятьз чвертю літрів.

6. Якщо дробова частина приєднується до цілої сполучником і,то іменник узгоджується з дробовою частиною: дві цілі іп'ять десятих метра, шість цілих ісім десятих гектара.

7. Іменники IV відміни(хлоп'я, теля, курча тощо) можна поєднати лише із збірними числівниками: двоє хлоп'ят, троє телят, четверо курчат, а з іменниками чоловічого роду їх вживати не рекомендується: не двоє зошитів, а два зошити, не двоє офіцерів, а два офіцери.

8. Числівник, ужитий у сполученні з більш на...або менш на..., має форму З.в., яка залежить від семантики іменника: у назвах істот З.в. = Р. чи Н., у назвах неістот - З.в. = Н., напр.: більше на трьох слухачів і більше на три слухачі, але більше на три тарілки.

9. Слово половинане може вживатися з означенням більше/менше (половина не може бути більшою чи меншого), тому не можна писати: більша половина студентів. Правильно: більше половини студентів, більшість студентів, більша частина студентів.

10. У датах, що передаються словами, порядковий числівник може стояти в Н. або Р.в.: п'яте січня і п'ятого січня (обидва варіанти можна використовувати для запису дати).

Увага! 1. Числівникові назви чверть, третина, половина відмінюються як іменники відповідних відмін: чверть як коловерть; третина, половина як калина.

2. Числівники півтора (десятка), півтори {тисячі), півтораста (тонн) не відмінюються.

Особливості вживання числівників у діловому мовленні зумовлені специфікою наукового та офіційно-ділового стилю, а саме:

1. Обмежено використовують збірні числівники, напр.: обидві (жін­ки), троє (друзів), четверо (нас).

Не використовують збірні числівники для поєднання з іменниками на позначення офіційних осіб, а тільки власне кількісні, напр.: п'ять (директорів, ректорів, професорів, банкірів) замість п'ятеро (дирек­торів, ректорів, професорів, банкірів).

Відсутні також збірні числівники типу двійко, четвірко, напр.: двійко (дітей), четвірко (коней), які мають виразно розмовний характер.

2. Для позначення часу, звичайно, використовують порядкові числівники.

Для відповіді на запитання котра година? послуговуються сполу­ченнями, до складу яких входять прийменники на, за та еліпсований іменник година або хвилина. Слід пам'ятати, що для називання часу до 30 хвилин вживають прийменник на, а після 30 хвилин – приймен­ник за, напр.: п'ятнадцять на шосту (годину), пів на восьму (годину), за п'ятнадцять (хвилин) сьома (година).

Запам'ятайте! Допускають також вживання конструкцій чверть на сьому і чверть по шостій, за двадцять сьома і двадцять (хвилин залишилося) до сьомої.

Визначаючи точно час і відповідаючи на питання о котрій годині?, вживають прийменник о (об), напр.: засідання відбудеться о п'ятнадцятій годині; збори закінчилися об одинадцятій годині.

Існують деякі технічні правила позначення числівників у текстах ділового мовлення.

При оформленні ділової документації слід керуватися такими правилами щодо запису числівників:

1. Словом відтворюють прості кількісні числівники, що позначають число без вказівки на одиницю виміру або окреслюють часові межі, напр.: таких клієнтів є більше, ніж два; реконструкція триватиме три-чотиримісяці.

Цифрою відповідно пишемо складні та складені числівники у по­єднанні з одиницею виміру кількості, напр.: 15 гривень, 135 тонн. їх дублюють словами і подають у дужках відразу після цифрового позначення у різних документах (розписка, доручення, довідка тощо).

Складні слова із цифровим позначенням можна писати комбіновано, напр.: 20-процентний, 3-поверховий. Неприпустимим є цифрово-знаково-літерний варіант комбінації, напр.: 5%-ний.

У цифровому позначенні перевага надається арабським цифрам, напр.: 20.04.05 (у даті), 4-го, 10-му, 2-й, 11-ї (у тексті з літерами відмінкових закінчень. До речі, при перерахуванні кількох числівників літери відмінкових закінчень пишуть один раз, напр.: 1, 2, 3-му поверхах). Деякі порядкові числівники без відмінкових закінчень для розрізнення позначають римськими цифрами, напр.: III квартал, II півріччя.

2. Багатозначні цифрові числа розбивають на класи за допомогою пропусків, напр.: 345 457 гривень, 100 000 тонн. У числах, що позначають номери (марки машин, механізмів), цифри на класи не розбива­ють, напр.: р/р№ 1234567890.

Окремі види інформації передають у вигляді змішаного запису, який складається з цифр і слів, напр.: 754 тис. грн., що значно полегшує сприйняття великих цифр.

3. У низці однотипної інформації ступінь точності (кількість цифр після коми) має бути однаковий, напр.: 1,5 км; 2,3 га; 2,0 т; 2,3%.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 8389;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.