Класифікація інформаційних систем та місце КІС у множині наведених класів

Обмін інформацією в кіберкорпорації викликав потребу в нових типах та структурах даних, нових методах їх збереження, передачі, обробки та аналізу. Усе це не могло не відбити­ся на класифікації 1С [1].

Згідно з ДСТУ 2874-94, інформаційна система (ІС) — це система, що орга­нізує пам'ять і маніпулювання інформацією про проблемну сферу. Існує безліч підходів до класифікації ІС.

Нижче наводиться класифікація інформаційних систем за мас­штабом, способом організації та оброблення даних [1]. За масштабом ІС розрізняються таким чином:

одиночні, або малі;

групові, або середні;

корпоративні, або великі.

Одиночні інформаційні системи реалізуються на автономно­му комп'ютері, як правило, ПК. Така система може містити декілька простих прикладних розробок, пов'язаних спільним інформаційним фондом та розрахованих на роботу одного користувача або групи користувачів, що поділяють у часі одне робоче місце. До одиночних (малих) інформаційних систем відносяться системи рівня невеликого підприємства.

Характерними ознаками одиночних систем є:

• нетривалий життєвий цикл;

• орієнтація на масове використання (не потребують вартісно­го навчання персоналу);

• низька ціна;

• практична відсутність засобів аналітичної обробки даних;

• відсутність можливості незначної модифікації без участі розроблювачів;

• використання в основному настільних систем керування баз даних (СУБД) (FoxPro, Clipper, Paradox, Access, Clarion та інших).

Групові інформаційні системи орієнтовані на колективне ви­користання інформації учасниками робочої групи (одного підроз­ділу). Загальний інформаційний фонд цих систем являє собою базу даних (БД), або сукупність файлів документів. Взаємодія користу­вачів у такому випадку відбувається через централізовану БД, або за допомогою мережної файлової системи, або через електронну пошту. Спільне використання інформації організується за допомо­гою блокувань записів і файлів.

Групові (середні) ІС орієнтовані на паралельне спільне викори­стання даних багатьма користувачами та звичайно будуються на базі локальної мережі з виділеним сервером БД.

Характерними ознаками групових ІС є:

• тривалий життєвий цикл (можливість зростання до великих систем);

• наявність засобів аналітичної обробки даних;

• використання багатокористувацьких «настільних» СУБД, серверів БД для робочих груп (Btrieve, NetWare SQL, Gupta SQL­Base, Sybase Anywhere SQL, MS SQL Server, Progress, Oracle та ін.) та відповідних інструментів розроб­ці або систем керування документами та їх інструментальних засобів;

• наявність штату працівників, які здійснюють функції адміністрування апаратними та програмними засобами;

• наявність розвинених засобів забезпечення безпеки;

• тісна взаємодія з фірмами-розроблювачами програмного за­лучення з питань супроводу компонентів ІС.

Корпоративні інформаційні системи (КІС) є розвитком систем для робочих груп орієнтованих на масштаб підприємства, які можуть підтримувати територіально рознесені вузли та мережі та адекватну ієрархічну структуру з декількох рівнів.

КІС, окрім забезпечення доступу до інформаційного фонду робочої групи, забезпечує доступ з будь-якого підрозділу до центральної або розподіленої бази даних підприємства (організації), до таких систем характерна архітектура «клієнт-сервер» зі спеціалізацією серверів.

Характерними ознаками корпоративних 1С є:

• тривалий життєвий цикл;

• міграція успадкованих систем;

• різноманітність використовуваного апаратного забезпечен­ня, життєвий цикл якого менший, ніж життєвий цикл створюваної системи;

• різноманітність використовуваного програмного забезпечення;

• масштабність та складність розв'язуваних задач;

• перетинання множини різних предметних сфер;

• орієнтація на аналітичну обробку даних;

• територіальна розподіленість;

• використання корпоративних SQL- серверів ВД (Oracle 9i Informix-OnLine, Informix-DSA, Sybase, CA-Ingress та ін.) та відпо­відних інструментальних засобів; окрім власних засобів розроблен­ня часто знаходять застосування незалежні багато платформні інструментальні засоби, доповнені інтерфейсами, драйверами та шлюзами для зв'язку з різними СУБД;

• використання Web- технологій;

• підвищені вимоги до надійності функціонування та збережен­ня даних.

На рис. 1.1 представлено класифікацію ІС, що відповідає способу організації та обробки даних, а також прийняті у вітчизняній та закордонній класифікації абревіатури.

обробки трансакцій (OLTP - OnLine Transaction Processing) та пакетної обробки трансакцій.

В інформаційних системах організаційного керування переважає режим оперативної обробки трансакцій OLTP призначений, для відображення актуального стану предметної сфери в будь-який момент часу. Важливими вимогами до OLTP-систем є висока продуктивність обробки трансакцій (що виконують роль замовлень, укладання договорів, взаємних розрахунків та ін.) та гарантована доставка інформації при віддаленому доступі до БД телекомунікаційними засобами.

Системи обробки трансакцій включають системи оператив­ного

Географічна інформаційна система ГІС (Geographical Info-Л mation System) (GIS), або система спостереження Землі (Observing System) (EOS)- автоматизована інформаційна системи призначена для обробки даних, які характеризують об'єкти різної природи, що знаходяться в атмосфері Землі, основою інтеграції яких є географічна інформація. У загальному випадку EOS - великі кількість супутників, що запускаються NASA з метою збирання інформації, необхідної для дослідників, зайнятих вивченням довгострокових тенденцій стану атмосфери, океанів, земної поверхи. Супутники постачають інформацію в обсязі 1/3 Пбайт на рік. Її дані інтегруються з даними з інших джерел (наземних станцій спостереження) і накопичуються в небачених раніше масштабів бая даних EOSD (EOS Data).

 

Інформаційні системи (за способом організації та обробки даних)
Системи обробки трансакцій( СОТ)
Системи підтримки прийняття рішень (СППР)
Інформа-ційно-довідкові системи (ІДС)
Офісні інформа-ційні системи (ОІС)
Системи нак основі Internet/ Intranet/ Extranet
Системи оперативної обробки трансакцій (OLTP)
Системи оператив-ної ана-літикної обробки трансакцій (OLAP)
  Системи електрон-ної доку-ментації (EDMS)
  Системи автомати-зованого діловод-ства
Системи пакетної обробки трансакцій
  Експертні системи
Геогра-фічні ін форма-ційні системи (ГІС)
Системи керування документ-тообігом
Системи інтелекту-ального аналізу даних (Dm)

 

 


Рис 1.1. Класифікація інформаційних системи за способом організації та обробки даних [1]

Офісні системи - це різноманітні системи забезпеченні спільної роботи колективу організації, фірми.

Системи автоматизованого діловодства включають засоби колективної роботи Groupware, що забезпечують автоматизацію діловодства з використанням електронної пошти, автоматизованих засобів заповнення бланків, електронних таблиць і текстових редакторів.

Системи керування документообігом призначені для автоматизації документообігу та контролю виконавської дисципліни. Тут застосовуються методи та засоби Workflow ~ потоків робіт. У системузакладаються графи взаємовідношень працівників установи, завдання, прив'язка до документів і БД, маршрути обігу документів. Предметом розробки в таких системах є діалогові форми у вузлах графових моделей. Спеціальні засоби допомагають згенерувати про­тотип форми, а розроблювач лише розширює її для обробки нетри­віальних ситуацій. Тут основні труднощі полягають у побудові цілісної системи графів, які описують ділову діяльність установи.

Інформаційні системи на основі Internet /Intranet/Extranet-технологій. На початку розвитку WWW технології подання, збе­реження та пошуку інформації дозволяли відносити гіпертекстові системи до класу ІПС або ІДС. Бази даних таких систем були мало-структуровані та орієнтовані в основному на статичне відображен­ня або публікацію інформації в мережі. Сучасні технології баз да­них у мережі на основі WWW підтримують активну взаємодію ко­ристувачів з необхідною інформацією та дозволяють виділити мас­штабні гіпертекстові системи в самостійний клас 1С на основі Inter-net/Intranet/Extranet-технологій.

Архітектура КІС

Архітектура КІС складається з декількох рівнів.

Інформаційно-логічний рівень.

Являє собою сукупність потоків даних і центрів (вузлів) виникнення, споживання і модифікації інформації. Може бути представлений у вигляді моделі, на підставі якої розробляються структури баз даних, системні угоди та організаційні правила для забезпечення взаємодії компонентів прикладного програмного забезпечення.

Прикладний рівень.

Являє собою сукупність прикладних програм і програмних комплексів, які реалізують функціонування інформаційно-логічної моделі. Це можуть бути системи документообігу, системи контролю над виконанням завдань, системи мережевого планування, АСУ ТП, САПР, бухгалтерські системи, офісні пакети, системи управління фінансами, кадрами, логістикою, і т.д. і т.п.

Системний рівень.

Операційні системи та мережеві засоби.

Апаратний.

Засоби обчислювальної техніки.

Транспортний.

Активне і пасивне мережеве обладнання, мережеві протоколи і технології.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1578;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.01 сек.