Структурна схема гідропривода

 

Гідроприводом називається сукупність гідромашин та гідроапаратів, призначених для передачі енергії на відстань і перетворення її в механічну на виході із системи за допомогою робочої рідини, що перебуває під тиском, з одночасним виконанням функцій регулювання та реверсування швидкості руху вихідної ланки гідродвигуна.

Гідроприводи можуть бути двох типів: гідродинамічні й об’ємні. У гідродинамічних приводах використовується в основному кінетична енергія потоку рідини, в об’ємних – потенційна енергія тиску робочої рідини.

Об’ємний гідропривод складається з гідропередачі, пристроїв керування, допоміжних пристроїв, додаткових пристроїв і гідроліній (рисунок 1.1).

 

 

 

Рисунок 1.1 – Схема об’ємного гідропривода

 

Рисунок 1.2 – Структурна схема гідропередачі

 

Об’ємна гідропередача, що є силовою частиною гідропривода, складається з об’ємного насоса (перетворювача механічної енергії двигуна, що приводить, в енергію тиску робочої рідини) й об’ємного гідродвигуна (перетворювача енергії тиску робочої рідини в механічну енергію вихідної ланки).

До складу деяких об’ємних гідропередач входить гідроакумулятор (гідроємності, призначені для акумулювання енергії робочої рідини, яка перебуває під тиском, із метою наступного її використання для приведення в роботу гідродвигуна). Крім того, до складу гідропередач можуть входити також гідроперетворювачі – об’ємні гідромашини для перетворення енергії потоку робочої рідини з одними значеннями тиску P і витрати Q в енергію іншого потоку з іншими значеннями P та Q.

Пристрої керування призначені для керування енергією потоку рідини, тобто режимом роботи і робочих параметрів гідропривода. При цьому під керуванням потоком розуміють зміну або підтримку на певному рівні тиску й витрати в гідросистемі, а також зміну напряму руху потоку робочої рідини. До пристроїв керування належать:

гідророзподільники, що служать для зміни напряму руху потоку робочої рідини, забезпечення необхідної послідовності включення в роботу гідродвигунів, реверсування руху їхніх вихідних ланок і т.д.;

регулятори витрати (дільники й суматори потоків, дроселі та регулятори потоку, напрямні клапани), за допомогою яких управляють потоком робочої рідини;

гідравлічні підсилювачі, необхідні для керування роботою насосів, гідродвигунів або інших пристроїв керування за допомогою робочої рідини з одночасним посиленням потужності сигналу керування.

Додаткові пристроїпризначені для забезпеченнязаданих характеристик гідропривода. До них належать регулятори тиску (запобіжний, редукційний, переливний та інший клапани), призначені для регулювання тиску робочої рідини в гідросистемі.

Допоміжні пристрої забезпечують надійну роботу всіх елементів гідропривода. До них належать: кондиціонери робочої рідини (фільтри, теплообмінники та ін.); ущільнювачі, що забезпечують герметизацію гідросистеми; гідравлічні реле тиску; гідроємності (гідробаки й гідроакумулятори робочої рідини) та ін.

Склад допоміжних пристроїв установлюють, виходячи з призначення гідропривода й умов, у яких він експлуатується.

Гідролінії (трубопроводи, рукави високого тиску, канали в корпусах гідромашин і з’єднання) призначені для проходження робочої рідини по них у процесі роботи об’ємного гідропривода. Залежно від свого призначення гідролінії, що входять у загальну гідросистему, поділяються на всмоктувальні, напірні, зливні, дренажні й гідролінії керування.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 1340;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.