Загальні поняття про вимірювальні трансформатори

Для розширення меж вимірювання приладів змінного струму застосовується вимірювальні трансформатори напруги і струму.

Трансформатори напруги застосовують для включення вольтметрів, частотомірів і кіл напруги інших вимірювальних приладів (ватметрів, лічильників, фазометрів) і реле. Трансформатори струму застосовують для ввімкнення амперметрів і кіл струму інших вимірювальних приладів.

Вмикання вимірювальних трансформаторів дає можливість користуватися стандартними амперметрами з номінальними значеннями 5 або 1А і вольтметрами з номінальними значеннями 100В для вимірювання значно більших струмів і напруг. Це суттєво скорочує різноманітність приладів, що виготовляються за межами вимірювання. Такі трансформатори застосовуються також в колах захисних реле.

Вимірювальні трансформатори відокремлюють кола високої напруги від вимірювальних кіл і кіл апаратів автоматичного захисту, що забезпечує безпеку обслуговування приладів та апаратів і спрощує ізоляцію струмопровідних частин.

При вимірюваннях у високовольтних колах трансформатори забезпечують безпеку обслуговування приладів приєднаних до вторинних обмоток. Цього досягають завдяки електричній ізоляції (гальванічного відокремлення) первинної та вторинної обмоток трансформаторів і заземленню металевого корпусу й вторинної обмотки. В разі відсутності заземлення й пошкодження ізоляції між обмотками вторинна обмотка і під’єднані до неї прилади перебуватимуть під високим потенціалом, що неприпустимо.

 

 


 

 

Рис. 1. Схеми вмикання вимірювальних трансформаторів:

а — трансформатора струму; б — транс­форматора напруги

Використання вимірювальних трансформаторів дозволяє:

1) розширити межі вимірювання приладів змінного струму; скоротити різноманітність приладів (використовувати стандартні прилади).

2) відокремити кола високої напруги від вимірювальних кіл, що забезпечує безпеку обслуговування і спрощує ізоляцію струмопровідних частин.








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 780;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.