Конструкції трансформаторів струму

Залежно від галузі застосування вимірювальні трансформатори виготовляють стаціонарними, призначеними для встановлення на відкритих площадках розподільних пристроїв, станцій, підстанцій і в закритих приміщеннях, та переносними — для використання в лабораторіях.

На рис. 3 зображено переносний трансформатор струму у вигляд кліщів. Вони використовуються у тих випадках, коли необхідно виконувати вимірювання без розриву провідника з вимірюваним струмом. Магнітопровід трансформатора струму рознімний (на шарнірах), завдяки чому він може обхоплювати провід, який утворює первинну обмотку. Для зручності вимірювання амперметр часто закріплюють на корпусі трансформатора. Точність таких трансформаторів невелика, проте достатня для орієнтованих вимірювань.

 


Рис. 3. Вимірювальні кліщі

Стаціонарні трансформатори, як правило, мають одну границю вимірювання, а переносні — кілька границь. Наприклад, переносний трансформатор струму типу И-54 класу точності 0,2 має номінальні первинні струми 0,5; 1; 2; 5; 10; 20 і 50 А, вторинний струм 5 А і номінальне навантаження 0,4 Ом.

На рис. 4 (а, б) подано схему і зовнішній вигляд універсального трансформатора типу УТТ-5М. Він має магнітопровід з пермалою й дві обмотки:

 

Рис. 4. Трансформатор струму типу УТТ-5М:

а - схема; б - зовнішній вигляд.

 

вторинну (виводи В1, В2) з номінальним струмом І2ном = 5 А і первинну, яка складається з двох секцій з номінальними струмами 15 і 50 А. При ви­мірюваних струмах 100—600 А первинна обмотка створюється витками гнучкого проводу, що проходять крізь вікно в трансформаторі. Необхідне число витків у цьому випадку має бути таким, щоб зберігалась сталість значення

За точністю трансформатори струму поділяють на десять класів: 0,01;
0,02; 0,05; 0,1; 0,2; 0,5; 1; 3; 5 і 10. Основні вимоги до трансформаторів стру­му встановлено відповідним стандартом.

 








Дата добавления: 2016-06-13; просмотров: 855;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.