Організація перевезень на різних видах транспорту

Процес переміщення товарів, сировини, матеріалів є необхідною умовою функціонування усіх видів зовнішньоекономічної діяльності. Використання транспорту необхідно в міжнародній торгівлі товарами, виробничо-збутової кооперації, будівництві, в організації туризму, міжнародних виставок і ярмарків.

Під міжнародними перевезеннями варто розуміти перевезення вантажів, пасажирів між декількома країнами, особливістю яких є обов'язкове перетинання кордонів як мінімум двох країн.

Транспортні операції можна розділити на три групи, пов'язані між собою послідовністю їх виконання в часі.

Перша група операцій містить у собі дії, що передують реалізації зовнішньоторговельної операції. До цієї групи входять: планування зовнішньоторговельних перевезень, аналіз транспортних ринків, тарифів і умов перевезення, планування витрат.

Друга група операцій виникає в процесі реалізації зовнішньоторговельної операції і складається із визначення базисної умови контракту (покупець чи продавець оплачує транспортування), розробки транспортних умов договору, підготовки товару до транспортування, висновку договору перевезення, організації контролю за рухом вантажу, оформлення необхідної транспортної і митної документації й ін.

Третя група транспортних операцій здійснюється після завершення процесу перевезення і полягає в розв’язанні можливих суперечок між відправником, одержувачем вантажу і перевізником.

Основою для вибору виду транспорту, оптимального для конкретного перевезення, служить інформація про характерні риси різних видів транспорту. Розглянемо їхні основні переваги і недоліки.

Автомобільний транспорт традиційно використовується для перевезень на короткі відстані. Одна з основних його переваг - висока маневреність. Цей вид транспорту забезпечує регулярність постачання. Основними недоліками автомобільного транспорту є:

· порівняно висока собівартість перевезень;

· можливість розкрадання вантажу і викрадення автотранспорту;

· порівняно мала вантажопідйомність.

Перевагами залізничного транспорту виступають:

· гарна пристосованість для перевезення різних партій вантажів за будь-яких погодних умов;

· можливість порівняно швидкої доставки вантажу на великі відстані;

· невисока собівартість перевезення.

До недоліків залізничного транспорту варто віднести низьку можливість доставки до пунктів споживання, монопольне положення.

Основні переваги морського транспорту - низькі вантажні тарифи і висока провізна спроможність. До недоліків морського транспорту відносять його низьку швидкість, жорсткі вимоги до упакування і кріплення вантажів, малу частоту відправлень. Крім того морський транспорт залежить від погодних і навігаційних умов.

Перевагою річкового транспорту є низькі вантажні тарифи. При перевезеннях вантажів вагою понад 100 т на відстань більше 250 км цей вид транспорту - найдешевший.

До недоліків внутрішнього водяного транспорту відносять малу швидкість доставки, низьку доступність у географічному плані.

Основна перевага повітряного транспорту - велика швидкість, можливість досягнення віддалених районів, високе збереження вантажів.

До недоліків відносять високі вантажні тарифи і залежність від метеоумов.

Трубопровідний транспорт забезпечує низьку собівартість при високій пропускній здатності. Ступінь збереженності на цьому виді транспорту висока. Недоліком є вузька номенклатура підлягаючих транспортуванню вантажів.

Виділяють шість основних факторів, що впливають на вибір виду транспорту. У таблиці 14.1 подається оцінка різних видів транспорту за кожним з цих факторів, причому одиниці відповідає найкраще значення.

Експертна оцінка значимості різних факторів показує, що при виборі транспорту, у першу чергу, беруть до уваги:

· надійність дотримання графіку доставки;

· час доставки;

· вартість доставки.

 

Таблиця 14.1 Оцінка різних видів транспорту через призму основних факторів, що впливають на вибір виду транспорту

Транспорт Фактори, що впливають на вибір виду транспорту
Час доставки Частота відправлень Надійність дотримання графіку Здатність перевозити різні вантажі Здатність доставити вантаж у будь-яку географічну точку Вартість перевезення
Залізничний
Водяний
Автомобільний
Повітряний
Трубопровідний

 

Слід зазначити, що дані таблиці 14.1 є лише приблизною оцінкою відповідності того чи іншого виду транспорту умовам конкретного перевезення.








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 893;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.