Види договору морського перевезення

 

Основний обсяг вантажообігу світової зовнішньої торгівлі припадає на міжнародні морські перевезення - майже 60%. Тому доцільно розглянути організацію перевізного процесу на даному виді транспорту більш детально.

На морському транспорті розрізняють лінійні і трампові види сполучень. Під лінійним судноплавством розуміють таку форму транспортних послуг, при якій судновласник організує регулярний рух суден між обумовленими портами за заздалегідь оголошеним розкладом.

Договором морського перевезення в лінійному повідомленні є коносамент. Коносамент - це документ, що видається перевізником і засвідчує прийняття вантажу до перевезення з зобов'язанням доставити його в порт призначення і видати одержувачу. Коносамент виконує три функції:

· є договором морського перевезення в лінійному судноплавстві;

· засвідчує одержання вантажу перевізником у відправника;

· виступає як товаророзпорядчий документ.

Трампове судноплавство являє собою вид сполучення, не пов'язане з постійним районом плавання, заздалегідь установленими портами відправлення і призначення. Для використання судна в трамповом судноплавстві необхідно укласти договір щодо фрахтування судна (рейсовий чартер), що являє собою угоду між судновласником і фрахтувальником про наймання судна чи частини його приміщень для перевезення вантажів.

На практиці використовуються три види фрахтування суден за рейсовим чартером:

· фрахтування на один рейс. У цьому випадку після здачі вантажу одержувачу і закінченню всіх розрахунків за даний рейс обидві сторони вільні від взаємних зобов'язань;

· фрахтування судна на декілька послідовних рейсів. За даним договором судновласник після завершення першого рейса зобов'язаний негайно направити судно в другий, потім у третій і т.д. до виконання всієї погодженої кількості рейсів;

· фрахтовий контрактявляє собою угоду про перевезення регулярними рейсами визначеної кількості вантажу даного фрахтувальника протягом обумовленого календарного періоду.

Лінійний коносамент і рейсовий чартер являють собою повну форму договору морського перевезення, оскільки вони містять усі необхідні комерційні та юридичні статті, що визначають взаємини сторін за даною угодою.

Крім цього існують короткі форми договору морського перевезення. У них узгоджуються тільки основні характеристики угоди, а в частині інших умов дається посилання на чартер чи коносамент. До таких форм відносять:

· букинг-нот (booking note) - попередня заявка вантажовласника на бронювання на судні місця для визначеної партії вантажу. Використовується зазвичай в лінійному судноплавстві.

· берс-нот (berth note) - договір на перевезення попутних масових вантажів. Використовується як у лінійному, так і в трамповому судноплавстві, зазвичай при завантаженні в тому же порту, де приймається основний вантаж.

 








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 1831;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.