Переліки найбільших компаній країн

Важливим джерелом інформації про фірми є добірки (переліки) найбільших промислових та інших компаній, що публікуються в основних розвинутих країнах і в ряді країн, що розвиваються. Це єдине джерело, що дозволяє визначити позиції тієї чи іншої фірми серед найбільших компаній у країні, галузі чи світі. Добірки являють собою перелік провідних компаній країни чи регіону, розташованих по мірі зменшення обсягів їх продажів за відповідний рік. Крім обсягів продажу, наводяться дані про величину чистого чи валового прибутку і число зайнятих, а також про суму активів і величину власного капіталу.

Форми складання і публікації добірок, обсяг інформації, що наводиться в них, різні. Вони публікуються й у періодичній пресі: у газетах ФРН і Австрії, журналах США, Канади, Франції, Італії, Фінляндії, Швеції, Індії, Великобританії, випускаються окремими виданнями.

Одні добірки охоплюють тільки промислові компанії (США), інші містять також електроенергетичні і будівельні фірми (ФРН), треті – торгові й інвестиційні (Великобританія, Франція, Канада).

Наявні (поки що одиничні) добірки найбільших компаній світу і його регіонів.

З видань самих фірм найбільший інтерес являють щорічні звіти, що публікуються компаніями, які діють у правовій формі акціонерного товариства, і найбільшими компаніями – у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Річні звіти аналізують діяльність фірм за рік. Поряд з їх основною функцією – надання акціонерам чи пайовикам інформації про положення справ на фірмі і, у кінцевому підсумку, обґрунтуванні розміру виплачуваних дивідендів – вони використовуються також у рекламних цілях.

Значна частина великих і практично всі найбільші компанії випускають звіти у вигляді добре оформлених брошур чи буклетів, що містять досить докладну інформацію про свою діяльність за звітний господарський рік.

Більшість річних звітів найбільших компаній містять добірки (у табличній формі) основних показників діяльності підприємства за п'ять-десять років. Це дає можливість провести більш глибоку оцінку основних напрямків їх розвитку за попередній період.

На відміну від річних звітів, інші публікації фірм носять нерегулярний характер і пов'язані з якою-небудь подією. Так, багато компаній випускають ювілейні видання, що містять багато матеріалу з історії їх розвитку. Коштовне джерело інформації – проспекти фірм, що складаються в основному з метою реклами, а також при випуску нових акцій чи облігацій і містять досить докладну інформацію про фірму, у тому числі про виробничу базу.

Найважливіше джерело інформації з окремих видів продукції, що випускається - каталоги, з яких можна одержати більш докладну інформацію про виготовлені вироби і технічну характеристику. Вони дають найважливіший вихідний матеріал для характеристики технічного рівня продукції тієї чи іншої фірми, а також широко використовуються при проведенні техніко-економічних зіставлень.

Одним з найважливіших джерел загальної інформації про фірми окремих галузей промисловості й інших сфер економіки є статистичні публікаціїокремих країн і спеціалізованих органів ООН з економіки й окремих галузей. У публікації наводиться інформація про загальне число фірм і/або підприємств, що діють у зазначених галузях і країнах, кількості фірм із певним числом зайнятих, капіталом чи обсягом річних продажів, активів, а також середні по країні відносні показники діяльності фірм.








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 592;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.