Постійні публікації по закордонним фірмам. Фірмові довідники

Інформацію про закордонні фірми можна одержати й самим. Її можна знайти у фірмових довідниках, монографіях, пресі, каталогах, брошурах, рекламі, за допомогою комп'ютерних мереж, у річних звітах, деяких спеціальних джерелах.

Найзагальнішу систематизовану за багатьма параметрами інформацію можна одержати з довідників. Їх можна класифікувати.

Насамперед, варто виділити фірмові довідники.

Вони видаються інформаційно-довідковими агентствами, як правило, щорічно. Відомості, що містяться в них, беруться зі звітів і публікацій фірм, матеріалів торгово-промислових палат, різних асоціацій, спілок підприємців, бюро й агентів з реєстрації фірм.

Є довідники про фірми однієї країни (національні) і про фірми різних країн (міжнародні).

Багато довідників, в основному про фірми країн, що розвиваються, публікують інформацію з країни, у тому числі огляди з окремих галузей економіки. У довідниках розміщують рекламу про фірми-рекламодавці.

Однак не від усіх фірм можна одержати перерахований набір інформації, найбільш повні відомості можна дібрати про середні і великі промислові підприємства, що виступають у формі акціонерного товариства.

Довідники розрізняються за кількістю фірм, що включаються, обсягом, характером і принципами систематизації відомостей і в зв'язку з цим – за цілями їх використання.

Фірмові довідники залежно від призначення умовно можна поділити на кілька груп: адресні, товарно-фірмові, загальнофірмові, галузеві, за акціонерними компаніями, за фінансовими зв'язками, директорські, біографічні, тематичні.

Загальнофірмові, по акціонерних товариствах, і галузеві довідники наводять інформацію про фірму в цілому, а інші – з окремих конкретних питаннях.

Адресні довідники охоплюють найбільшу кількість фірм і містять поштову і телеграфну адреси фірм, їх телекси, телефони. У найменуванні фірми часто є вказівка на сферу, а іноді і на предмет діяльності (промисловість, торгівля, транспорт, галузь чи товар) і правову форму. Це дозволяє визначити, який обсяг інформації про дану фірму можна одержати з інших джерел.

Товарно-фірмові довідники охоплюють велике число фірм, створених у різних правових формах. Вони призначені для визначення фірм, що випускають той чи інший товар або торгують ним. Усі фірми згруповані за товарними рубриками: під назвою кожного товару (чи виду послуг) за абеткою перелічуються компанії, що займаються його виробництвом чи торгівлею ним. Окремі довідники цієї групи, особливо по фірмам країн, що розвиваються, групують фірми одночасно за товарним і географічним принципами.

Для зручності користування товарно-фірмові довідники мають алфавітний перелік товарів і послуг чи товарних груп, що часто подаються кількома мовами (англійською, французькою, німецькою, іноді іспанською).

Загальнофірмові довідники охоплюють значне, але менше, ніж адресні і товарно-фірмові, число фірм. Вони наводять інформацію про фірми поза залежністю від їхньої правової форми і галузевої приналежності.

У довідниках містяться дані про предмет і характер діяльності фірми, рік заснування, інформація про власників, величину акціонерного чи пайового капіталу, банки, що обслуговують фірму, склад органів управління, величину річного обороту і число зайнятих.

Найбільш повні за обсягом інформації довідники по акціонерних товариствах. До їх складу включаються фірми, створені у формі акціонерного товариства, акції яких котируються на фондових біржах відповідної країни. У таких довідниках наводяться історії створення фірми, інформація про характер її діяльності, виробничу базу, розмір і структуру власних і позикових коштів, кількість зайнятих, дочірні та асоційовані компанії та ін.

Поряд з довідниками країн по акціонерним компаніям видаються і міжнародні про найбільші фірми окремих регіонів або усього капіталістичного світу.

Галузеві довідники містять інформацію про фірми однієї або декількох суміжних галузей. Такі довідники випускаються про нафтові фірми, компанії чорної і кольорової металургії, гірничодобувної, лісопереробної, цукрової, суднобудівної промисловості.

Видаються довідники, які охоплюють найбільше число компаній, що діють в одній чи декількох суміжних галузях. Як правило, у них дається не докладна виробнича характеристика фірм, а інформаційні добірки, у яких фірми згруповані за декількома принципами, що відбивають різні аспекти галузі.

Таким чином, галузеві довідники більш детально і конкретно визначають коло фірм, що випускають той чи інший конкретний товар.

Довідники з фінансових зв'язків дозволяють дізнатися про участь в акціонерному капіталі, встановити коло фірм, що входять до складу того чи іншого концерну, а також ким контролюється будь-яка конкретна фірма. Такі довідники широко використовуються як у практичній роботі, так і при вивченні монополістичних об'єднань, особливо транснаціональних корпорацій.

Визначити персональні зв'язки керівників фірми дозволяють директорські довідники, у яких названі представники ділового світу з вказівкою займаних ними посад і керівних органів різних компаній, банків, спілок підприємців, асоціацій, а також державних установ.

Одержати відомості про керівників і власників компаній можна з біографічних довідників, у яких міститься стисла інформація про представників ділового світу: рік народження, короткі відомості про батьків, сімейний стан, освіта; перелік компаній і організацій, у яких керівник (власник) працював чи працює з вказівкою його посад; наявність ученого ступеня, опублікованих праць, нагород, хобі, приналежність до клубів, остання адреса його місця проживання.

Цікаві тематичні довідники, присвячені окремим аспектам діяльності фірм, наприклад, їхнім закордонним інвестиціям.

До тематичних, але не фірмових довідників можна віднести ряд видань, що також придатні при вирішенні питання про інвестиції за кордон. Це цінові довідники, інвестиційні гіди з окремих країн, що містять інформацію з усіх питань закордонних інвестицій: від законодавчих актів, що їх регулюють, і органів, що видають дозвіл до тарифів, особливостей окремих галузей і т.д.

Особливо варто виділити публікації Міжнародного бюро податкової документації в Амстердамі, що, крім податкових довідників, інвестиційних гідів, видає постійно обновлювані добірки з законодавства і компаній усіх країн світу.








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 788;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.