Експорт і імпорт супутніх послуг

Як було зазначено вище, до супутніх чи логістичних послуг належать ті з них, що надаються в процесі просування товарів від продавця до покупця.

Це, у першу чергу, послуги з транспортування вантажів. Купівля-продаж послуг з перевезення товару оформляється договором на перевезення різними видами транспорту - морським, річковим, залізничним, авіаційним, автомобільним, трубопровідним. На перших трьох видах транспорту, як правило, перевозяться вантажі великих партій, високої вартості й на велику відстань. Саме такі характеристики вантажів і траси дозволяють максимально використовувати переваги цих видів транспорту. Автомобільний транспорт доцільніше використовувати при перевезеннях на невеликі відстані. Авіатранспорт використовують для перевезення коштовних і швидкопсувних вантажів.

Під транспортно-експедиторськими послугами розуміють комплекс супутніх послуг, що надаються в процесі перевезення вантажів. Вони включають: оформлення транспортних і митних документів, організацію перевезення (пошук перевізника, укладання договору), збереження і складування товару, організацію наватажувально-розвантажувальних робіт і операції з визначення якості й кількості товару. Такі послуги надаються спеціалізованими компаніями чи транспортними підприємствами. Безпосереднє збереження вантажу, його навантаження і розвантаження здійснюється морськими і річковими портами, залізничними станціями, аеропортами й іншими вантажними терміналами. Для цього такі підприємства обладнані відповідними технічними засобами, трудовими ресурсами, мають великі площі для відкритого й закритого збереження вантажів. Транспортно-експедиторські компанії укладають з ними договір на термінальне обслуговування. Перевірка якості й кількості вантажу також виконується спеціалізованими фірмами, що мають відповідну ліцензію. Це так звані сюрвейєрські компанії. Крім того, контрольні роботи з вантажу можуть бути зроблені торгово-промисловою палатою.

Під час перевезення, як правило, вантаж необхідно застрахувати. Страхувальниками за договорами страхування виступають продавці, або покупці в залежності від умов контрактів купівлі-продажу. На страхування крім вантажів приймаються очікуваний прибуток, фрахт, різні витрати, пов'язані з перевезенням.

Просування товарів від продавця до покупця часто здійснюється через компанії, що надають посередницькі послуги. Посередники - це фізичні чи юридичні особи, що сприяють обігу товарів і послуг на зовнішніх і внутрішніх ринках. Вони сприяють здійсненню угод купівлі-продажу, підряду, розвитку орендних операцій, наданню страхових транспортних, туристичних послуг. Класифікацію посередників можна провести за поєднанням двох ознак:

· від чийого імені працює посередник;

· за чий рахунок посередник веде свої операції.

Більш детально типи посередників і особливості укладення посередницьких контрактів будуть розглянуті в темі 12.

Супутніми послугами є також банківські послуги, пов'язані з міжнародними розрахунками за поставлений товар і надані послуги. Такі розрахунки здійснюються в безготівковій формі через банки-кореспонденти, якими є українські банки, що мають право на ведення міжнародних валютних операцій і що підписали з іноземними банками угоди, які передбачають взаємне відкриття кореспондентських рахунків і використання комп'ютерних мереж для передачі доручень, документів і даних. Порядок здійснення міжнародних розрахунків регулюється різними уніфікованими правилами, конвенціями й іншими документами, до застосування яких приєдналася Україна.

 

Міжнародний підряд

За договором підряду одна сторона - підрядчик зобов'язаний виконати за завданням іншої сторони - замовника певну роботу, здати її замовнику, який зобов'язаний її прийняти й оплатити. За договором підряду можуть бути виконані різні види робіт:

· науково-дослідні й конструкторські;

· дослідницькі та проектні;

· будівельні й монтажні;

· економічні обґрунтування;

· маркетингові дослідження і т.д.

Структура контракту. За своєю структурою підрядні контракти схожі на договори закупівлі-продажу і мають з ними багато подібних умов, наприклад визначення сторін, порядок пред'явлення і врегулювання претензій, форс-мажорні обставини, арбітражний розгляд суперечок та ін.

Предмет контракту. В умові підрядного контракту, присвяченого предмету договору, вказуються основні зобов'язання підрядника й замовника. При цьому варто мати на увазі, що ця умова для кожного підрядного контракту буде різною і повинна враховувати його конкретні особливості й умови виконання.

Ціна та загальна сума контракту. Існують такі види цін підрядних контрактів:

1. Глобальні ціни встановлюються за виконання підрядником усього комплексу зобов'язань за контрактом;

2. Ціни на частину робіт можуть бути зазначені в контракті поряд із глобальними цінами. У цьому випадку вся робота розбивається на окремі частини та вказується вартість кожної з них окремо. Якщо використовується цей вид цін, то при зміні обсягів робіт можна з більшою точністю змінити глобальну ціну контракту;

3. Усереднені одиничні розцінки. Ще більш ефективний метод, коли замовник жадає від підрядника вказати не тільки розбивку глобальної ціни на окремі укрупнені частини, але й усереднені одиничні розцінки на окремі види робіт. Наприклад, можна зажадати вказівки одиничних розцінок на такі види робіт: 1 м3 цегельної кладки, виїмка 1 м3 ґрунту екскаватором, установка 1 світильника і т.д. Нерідко підрядні контракти взагалі не мають глобальної ціни, і замовник пропонує вказати у своїй пропозиції одиничні розцінки усіх видів робіт;

4. Ціни за системою «вартість плюс винагорода». Суть системи полягає в такому: підрядник, виконавши визначений обсяг робіт, представляє замовнику рахунок, підтверджений випискою з табеля робочого часу про фактично витрачені людино-години праці, копіями рахунків на придбання матеріалів і оренду будівельних машин і устаткування чи розрахунком амортизаційних відрахувань. Підрядник збільшує підтверджену розрахунками і документами вартість робіт на величину винагороди для компенсації своїх адміністративно-господарських витрат і одержання прибутку від виконаної роботи.

Умови і порядок платежів. Існує дві основні системи оплати підрядних робіт:

1. Погодинна оплата - найменш вигідний варіант, оскільки не стимулює своєчасності виконання прийнятих зобов'язань;

2. Поетапна чи відрядна система оплати праці підрядчиків передбачає часткову оплату робіт після завершення визначеного в контракті етапу. Крім цього, у контракті можна зафіксувати визначений відсоток премії для підрядчика при прискоренні завершення робіт і економії засобів замовника.

Терміни виконання робіт. Термін початку робіт з підрядного контракту може бути встановлений у зв'язку з датами різних подій:

· від дати підписання підрядного контракту;

· від дати переказу замовником авансу, якщо його виплата передбачена контрактом;

· від дати отримання підрядчиком від замовника фінансової гарантії оплати робіт і т.д.

Якщо підрядний контракт передбачає виконання підрядником ряду послідовних робіт, контракт може мати проміжні терміни їх початку і закінчення.

 








Дата добавления: 2016-02-16; просмотров: 614;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.