СКЛАД СИСТЕМНОГО БЛОКУ КОМП’ЮТЕРА.

Лекція 2

АРХІТЕКТУРА ТА КОНФІГУРАЦІЯ КОМП’ЮТЕРА

ПЛАН

1. Інтерфейси користувача

2. Призначення ПК

3. Поняття конфігурації

4. Структурна схема ПК

5. Типи комп’ютерів

 

Методи та засоби взаємодії людини з апаратними та програмними засобами мають назву інтерфейси користувача. Відповідно існують апаратні інтерфейси, програмні інтерфейси та апаратно-програмні інтерфейси.

У сучасному розумінні, персональний комп’ютер – це універсальний електронний пристрій, призначений для автоматизації накопичення, збереження, опрацювання, передачі та відтворення даних.

Склад обчислювальної системи називається конфігурацією. Апаратна (англ. hardware) та програмна (англ. software) частини обчислювальної системи розглядаються окремо, але разом керують роботою ПК. Тому й розрізняють апаратну тапрограмну конфігурацію. Сукупність програмної і апаратної складової називають інформаційною системою.

Структурно комп’ютер складається з чотирьох основних пристроїв відповідно до тих завдань, які він вирішує при опрацюванні даних (рис.2)

Рис.2 - Основні пристрої комп’ютера
Запам’ятовуючий пристрій
Пристрій вводу
Пристрій опрацювання
Пристрій виводу

 

 


Апаратна складова ІВМ- сумісного ПК складається з системного блоку і периферійних пристроїв.

Магістрально-модульний принцип побудови комп’ютера:дані між окремими пристроями комп’ютера передаються через єдину магістраль - системну шину, в якій виділяють три окремі шини: шину даних, шину команд і шину адрес; комп’ютер складається з окремих блоків - модулів, кожний з яких виконує певні функції. Це дає змогу звести модернізацію або ремонт комп’ютера до заміни окремих модулів - можна замінити процесор, блоки пам’яті, монітор на аналогічні або на пристрої з покращеними значеннями властивостей.

Комп’ютери – це електронно-обчислювальні машини, які виконують завдання чи обчислення відповідно до набору інструкцій, або програм. Комп’ютери працюють за рахунок взаємодії обладнання та програмного забезпечення. Обладнанням називають видимі та матеріальні складові комп’ютера, які включають корпус і весь його вміст.

Програмним забезпеченням називаються інструкції, або програми, які вказують обладнанню, що робити. Наприклад, одним із типів програмного забезпечення є текстовий редактор, за допомогою якого на комп’ютері можна писати листи.

Типи комп’ютерів

Комп’ютери різняться за розмірами та можливостями. На одному кінці шкали – суперкомп’ютери, дуже великі комп’ютери з тисячами з’єднаних мікропроцесорів, які можуть виконувати надскладні обчислення. На іншому – маленькі комп’ютери, вбудовані в авто, телевізори, стереосистеми, калькулятори та домашні прилади. Ці комп’ютери створені для виконання обмеженої кількості завдань.

Персональний комп’ютер (ПК) – це комп’ютер, призначений для одночасного використання однією людиною.

Настільні комп’ютери призначені для роботи за столом. Зазвичай вони більші та потужніші за інші типи персональних комп’ютерів. Настільні комп’ютери складаються з окремих компонентів. Основний компонент називається системний блок – зазвичай це прямокутний корпус, який знаходиться на столі або під ним. Інші компоненти, такі як монітор, миша та клавіатура, підключаються до системного блока.

Портативні комп’ютери - це легкі мобільні ПК з тонким екраном. Їх часто називають ноутбуками (ПК-блокнотами) через малий розмір. Портативні комп’ютери можуть працювати від батарей, тож їх можна взяти з собою куди завгодно. На відміну від настільних ПК, портативні комп’ютери поєднують системний блок, екран і клавіатуру в одному корпусі.

Кишенькові комп’ютери, або КПК, достатньо малі, не такі потужні, як настільні або портативні ПК, але мають безліч корисних функцій, можуть бути корисні для призначення зустрічей, збереження адрес і телефонних номерів, а також для комп’ютерних ігор. Деякі КПК мають розширені можливості, наприклад, здійснення телефонних дзвінків або доступ до Інтернету. Замість клавіатури кишенькові комп’ютери мають сенсорні екрани, які розпізнають дотик пальця або пера – стилуса (вказівник у формі олівця).

Планшетні комп’ютери- це мобільні комп’ютери, які поєднують особливості портативних і кишенькових комп’ютерів. Як і всі портативні комп’ютери, вони потужні й мають вбудований екран. Як кишенькові, вони дозволяють писати нотатки або малювати, зазвичай за допомогою планшетного пера замість стилуса. Також вони можуть перетворювати рукописний текст на друкований. Деякі планшетні комп’ютери мають універсальне рішення – екран, який обертається та відкриває приховану під ним клавіатуру.

 

Контрольні запитання

  1. Що називають інтерфейсами користувача?
  2. Які інтерфейси Вам відомі?
  3. Що таке комп’ютер?
  4. Що називають обладнанням комп’ютера?
  5. Що таке програмне забезпечення комп’ютера?
  6. Що таке конфігурація комп’ютера?
  7. Які конфігурації комп’ютера Вам відомі?
  8. Які основні пристрої комп’ютера?
  9. Що таке магістрально-модульний принцип побудови комп’ютера?
  10. Які типи комп’ютерів Вам відомі?

 

Лекції 3-4

СКЛАД СИСТЕМНОГО БЛОКУ КОМП’ЮТЕРА.








Дата добавления: 2016-04-02; просмотров: 1843;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.