Патентна інформація

 

Патентна інформація має специфічні особливості, які відрізняють її від інших видів науково-технічної інформації. Існує два основних типи первинних патентних документів: патенти й авторські свідоцтва, які є юридичними документами на відкриття або винахід. Авторство на відкриття або винахід охороняється законом.

Технічне рішення, що має істотну новизну і дає позитивний ефект, зветься патентоспроможним.

Патентоспроможність - це властивість пропозиції, без якої вона не може бути визнана винаходом на підставі чинного законодавства. На патентоспроможні рішення видаються авторські свідоцтва або патенти. Патент видається на 15 років, після чого предмет патенту стає відкритим для загального користування. Авторське свідоцтво діє довічно. Науково-технічна інформація міститься лише в заголовку патенту або авторського свідоцтва, що відображає предмет винаходу. Проте до кожного патенту або авторського свідоцтва публікується опис винаходу, в якому детально розкривається його сутність. Ця інформація часто з'являється значно раніше, ніж відповідні статті в науково-технічних журналах, тому що в усіх країнах діє правило, що передчасне розголошення відомостей є підставою для відмови у видачі як патенту, так і авторського свідоцтва.

Патентна література як засіб науково-технічної інформації відзначається:

- оперативністю. Випереджає публікації інших інформаційних матеріалів.

- достовірністю. Дані перевіряються і підтверджуються державною патентною експертизою.

- повнота відомостей досягається завдяки спеціально розробленим, чітким правилам викладу суті відкриттів або винаходів.

Основні дані науково-технічна патентної документації містяться не в самих патентах і авторських свідоцтвах, а в описах винаходів.

Відповідно до патентного законодавства, описи винаходів не можуть містити неправильних відомостей і повинні відрізнятися новизною. Тому патентна інформація дає можливість здійснювати нові розробки на рівні кращих світових зразків з урахуванням наявних рішень і основних тенденцій розвитку техніки.

Патентоспроможними називаються такі пристрої, засоби і речовини, що визнані, і можуть розглядатися як винахід у певній країні або за її межами. Такі об'єкти розробок, якщо вони не зачіпають авторського пріоритету інших держав, називаються патентно чистими.

Патентна документація - це найбільш повне зібрання даних про науково-технічні рішення, створені за останні 200 років.

Описи вітчизняних й іноземних винаходів систематизовані у фонді УІНТЕІ. Описи винаходів розміщуються за країнами, які видавали патенти. Описи винаходів кожної країни розташовуються за прийнятою в Україні німецькою системою класифікації або за міжнародною системою, або ж відповідно до національних систем класифікації. Патентні фонди створені також у найбільших бібліотеках країни, територіальних і галузевих центрах інформації, у науково-технічних бібліотеках і у спеціалізованих підрозділах наукових і проектних організацій і підприємств. У них можна одержати інформацію з конкретних питань винахідництва і патентної інформації.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 887;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.