Універсальна десяткова класифікація

 

Відповідно до цієї системи всі галузі знань діляться на 10 класів, кожний клас - на 10 розділів, розділ - на 10 підгруп і т.д.

Для зручності читання індексу після кожних перших цифр ставиться крапка.

Основні розділи системи УДК наступні:

Загальний розділ.

Філософія.

Релігія.

Суспільні науки. Право. Управління.

Вільний розділ.

Математика. Природничі науки.

Прикладні знання. Медицина. Техніка.

Мистецтво. Прикладне мистецтво. Ігри. Спорт.

Філологія. Мовознавство. Художня література.

Краєзнавство. Географія. Біогеографія. Історія.

Кожен розділ системи УДК ділиться на групи. Наприклад п'ятий розділ складається з груп:

Загальні питання.

Математика.

Астрономія.

Фізика.

Хімія.

Геологія та ін.

Група ділиться на підгрупи. Підгрупа позначається індексом із трьох цифр, після якого ставиться крапка. Після крапки ставиться цифра та пишеться назва розділу. Наприклад, підгрупа: 663. Технічна мікробіологія. Бродильне виробництво. Виробництво безалкогольних та слабоалкогольних напоїв. Харчосмакова промисловість.

Індекси і назви розділів названої підгрупи такі:

663.1. Промислова мікробіологія. Прикладна мікробіологія. :

663.2 Вино. Виноробство. 663.3 Фруктові вина.

Пиво. Пивоваріння. Солодовирощування.

Спирт. Горілка.

Індекси та назви підгруп і підрозділів, що належать до літературних джерел із технології виробництва цукру, крохмалю, і продуктів тваринництва та хлібовипікання наступні:

664. Виробництво і консервування харчових продуктів (крім напоїв).

Цукор. Цукристі. Кондитерські вироби. Крохмальна патока. Глюкоза та інші.

Крохмаль. Продукти, які містять крохмаль.

664.6. Хлібовипікання. Хлібні, борошняні та кондитерські вироби.

664.7. Збереження І переробка зерна. Борошномельне, круп'яне виробництво. Виробництво харчових продуктів із зерна.

637. Продукти тваринництва.

637.1. Молочна промисловість. Загальні питання.

Масло. Сир.

637.5. М’ясо.

У наукових і технічних бібліотеках існують предметні каталоги.

У предметному каталозі бібліографічні записи розташовані за алфавітом предметних рубрик. Такий каталог використовується для підбору матеріалів із вузькоспеціалізованих питань, наприклад «Технологія продуктів зброджування», «Спирт», «Пиво», «Хліб», «Цукор» тощо.

У деяких книгосховищах існують каталоги рецензій.

Каталоги відображають тільки фонди того книгосховища, у якому вони встановлені. Всю видану літературу з певного питання реєструють у бібліографічних джерелах.

Бібліографія

 

Бібліографія - галузь знання про методи упорядкування і складання покажчиків та оглядів друкованих творів. Терміном «бібліографія» позначають також перелік книг, журналів, статей із певної галузі знань.

Цільове призначення бібліографії привело до виділення основних її видів: державної, науково-допоміжної, рекомендаційної і галузевої.

Державна бібліографія покликана реєструвати всі друковані твори, що вийшли на території країни, і створювати на цій основі універсальні джерела бібліографічної інформації.

Науково-допоміжна бібліографія призначена на допомогу науковій та професійно-виробничій діяльності.

Рекомендаційна бібліографія призначена на допомогу освіті, самоосвіті, вихованню І пропаганді знань.

Галузева бібліографія охоплює видання з окремих галузей знань і (або) практичної діяльності.

Збір інформації про українську та іноземну науково-технічну літературу здійснює насамперед УІНТЕІ.

Основні бібліографічні видання такі:

«Книжковий літопис» - щомісячне джерело Інформації про книги, брошури, видані в Україні всіма мовами, «Літопис журнальних статей», «Літопис газетних статей», «Літопис рецензій», «Літопис авторефератів дисертацій» та ін.

Основну функцію - поширення інформації про нові досягнення науки і техніки - виконують реферативні журнали (РЖ), що охоплюють літературу з різноманітних галузей техніки. Зміст серій цих журналів являє собою стислий виклад (реферати, анотації) оригінальних наукових праць, що з'явилися в періодичних виданнях, книг а також патентів. Питання харчової промисловості висвітлюються головним чином у серіях «Хімічна технологія», «Хімія», «Біохімія».

Для ознайомлення читачів із новими працями випускається ще «Експрес-інформація», у якій освітлюються найбільш актуальні питання науки і техніки із закордонних джерел. Поряд із цим видається так звана «Сигнальна інформація», у випусках якої наводиться назва статті мовою оригіналу: прізвище й ініціали автора, назва джерела, рік видання, номер випуску, рік, сторінки статті.

Література в РЖ розташовується згідно зі спеціально розробленою класифікаційною схемою. Для полегшення пошуку, створений допоміжний вид видання «Рубрикатор» - докладний перелік розділів і підрозділів усіх зведених томів і окремих випусків журналу. «Рубрикатор» дає можливість вивчити принципи розподілу тем і питань у РЖ і знайти необхідні серії журналу.

Усі серії реферативного журналу мають допоміжні покажчики - іменний і предметний. Предметний покажчик дозволяє вести пошук за суміжногалузевими питаннями і виявляти необхідні джерела в різних випусках реферативного журналу.

Галузева бібліографія охоплює документи відповідного міністерства або відомства. Кожне міністерство має центральний інформаційний інститут, який займається систематизацією галузевої інформації. Так, НДІ харчової промисловості видає реферативну, оглядову і бібліографічну Інформацію з різних галузей харчової промисловості - цукрової, хлібопекарської, макаронної, кондитерської тощо. За допомогою реферативних журналів читач може швидко ознайомитись із матеріалами, що Його цікавлять, вибрати статті, що заслуговують на увагу, для вивчення їх із першоджерел.

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 884;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.