Міжнародний банк реконструкції і розвитку

Міжнародний банк реконструкції і розвитку (МБРР), який частіше називають Світовим банком, став першою міждержавною інвестиційною організацією, метою якого було надання допомоги країнам-членам у відбудові та розвитку економіки в повоєнний період. Він був заснований одночасно з МВФ рішеннями Бреттон-Вудської міжнародної валютно-фінансової конференції у 1944 р., діяльність розпочав у 1946 р. На початку діяльності МБРР за допомогою акумульованих ним коштів країн-учасниць, а також залучених капіталів американських інвесторів стимулював приватні інвестиції у західноєвропейські країни, спустошені війною. Діяльність МБРР цього періоду доповнювала американський “план Маршалла” і сприяла економічній і політичні стабілізації в Західній Європі.

З середини 50-х рр. МБРР змінює напрямок діяльності. З відбудовою економіки європейських країн і розпадом колоніальної системи його метою стає розвиток ринкових відносин у країнах, що здобули незалежність, підвищення ефективності їх господарювання, рівня життя. Від того часу Світовий банк як спеціалізований інститут ООН сприяє стратегічній меті – інтеграції економік всіх країн-членів з основними центрами світової системи господарства.

Керівними органами МБРР є Рада керуючих та Директорат (виконавчий орган). Сесії Ради проводяться разом із сесіями МВФ раз на рік. Членами МБРР можуть бути тільки країни-члени МВФ, оскільки члени МБРР зобов’язані у своїй валютно-фінансовій політиці дотримуватися Статуту МВФ. Право голосу країни в МБРР визначається її пайовою часткою у статутному капіталі банку, тут діє та ж сама система “зважених голосів”, що і в МВФ. Країни “великої сімки” (США, Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія, Канада) мають майже половину голосів у Раді Керуючих МБРР, що забезпечує їм право вето. Колишні країни соціалістичної орієнтації, як і країни, що розвиваються, є дрібними пайовиками МБРР, відповідною є й їхня кількість голосів. Понад 140 країн, що розвиваються, мають разом стільки ж голосів, скільки мають США. Навіть квоти таких великих країн, як Китай, Індія, Росія є незначними, відповідно 3%, 3%, 1,8%. Квота України становить 0,8%.

МБРР, як і МВФ, являє собою акціонерне товариство, акції якого шляхом підписки розподіляються між країнами-членами відповідно до їх квот. За обсягом акціонерного капіталу МБРР є найбільшим банком світу. Інвестиційні, страхові, фінансові компанії, банки, а також приватні інвестори охоче вкладають вільні кошти в облігації МБРР під високий процент (7% річних). Таким чином МБРР може впливати на рівень позичкового проценту та рух міжнародних капіталів, сприяючи їх експорту з промислово розвинених країн, у країни, що розвиваються.

Умовою надання кредитів МБРР є обстеження спеціальними місіями з представників розвинених країн економічного та фінансового стану країни, що подає заявку на банківський кредит. Місії формують рекомендації, в яких, як правило, надається пріоритет розвитку приватного сектора економіки, залученню іноземних інвестиції. Якщо країна не погоджується прийняти та реалізовувати ці рекомендації, кредит не надається.

МБРР переважно здійснює кредитування конкретних об’єктів, в першу чергу – об’єктів інфраструктури: транспорту, зв’язку, енергетики. Разом з тим, починаючи з середини 1970-х рр., в кредитах банку все частіше з’являються соціальні аспекти розвитку – боротьба з бідністю, охорона здоров’я, розвиток освіти. Особлива увага приділяється розвитку сільського господарства, охорони довкілля, процесами приватизації.

Перехід до ринкової економіки країн колишньої соціалістичної співдружності та колишнього СРСР також призвів до суттєвих змін у кредитній стратегії МБРР. Світовий банк, як і МВФ, почав надавати кредити на структурну адаптацію у відповідності до програм економічних реформ і переходу країни-позичальника до ринкової економіки.

Більшість кредитів МБРР є довгостроковими, вони надаються на строк 15-20 років, при цьому пільговий період становить 5 років. Вартість кредиту є досить високою, оскільки МБРР сам одержує кошти під високий процент. Тому банк кредитує країни-члени за ставкою, яка в середньому на 0,5% перевищує ринкову, у 1982 р. вона досягла рекордного рівня – 11,6% річних. Поточне значення відсот­кової ставки становить 7,43 %.

МБРР має три філії, які разом з МБРР утворюють так звану “групу Світового банку”:

§ Міжнародна асоціація розвиткубула створена у 1960 р. для надання допомоги найбіднішим країнам на привілейованих умовах. МАР доповнює діяльність МБРР і надає безпроцентні кредити на строк 35-40 років з пільговим періодом у 10 років за рахунок коштів, внесених розвиненими країнами. Умова надання кредиту МАР – ВНП на душу населення країни не повинен перевищувати 1305 дол. на рік.

§ Міжнародна фінансова корпораціябула створена у 1956 р. з метою мобілізації іноземних капіталів для розвитку приватного сектору країн “третього світу”. Кредитує виключно прибуткові підприємства в найбільш розвинених країнах “третього світу”, що зумовлюється відносно високою вартістю її кредитів, яка перевищує середньорічні ставки на головних ринках позичкових капіталів. Строк кредитів МФК становить в середньому 7-8 років. Особливість позик МФК полягає в тому, що для їх одержання країнам-членам не потрібні урядові гарантії, які вимагають МВФ, МБРР, МАР.

§ Багатостороннє агентство гарантії інвестицій(БАГІ) було засноване у 1988 р. з метою сприяння інвестиціям в акціонерний капітал та іншим напрямкам безпосередніх інвестицій в країни, що розвиваються, шляхом страхування їх від некомерційних ризиків: скасування конвертованості національної валюти, перешкод надходженню прибутків в країну інвестора, експропріації майна інвестора, війн, політичних переворотів. Статутний капітал БАГІ забезпечує гарантії покриття до 90% загального обсягу інвестицій, проте сума гарантій на один проект не може перевищувати 50 млн. дол.

В цілому група МБРР – наймогутніша серед міждержавних інвестиційних інституцій – чинить найбільш помітний вплив на темпи та напрямки економічного розвитку світового господарства, координує політику економічної допомоги промислово розвинених країн іншим країнам, впливає на діяльність інших міжнародних організацій.








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 542;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.