В закладах охорони здоров’я

 

Тривалість робочого тижня медичних працівників, за винятком зайнятих на роботах зі шкідливими умовами праці, встановлюється відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» від 25 травня 2006 p. № 319 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 9 червня 2006 р. за №696/12570).

Згідно з цим наказом, для фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою (середній медичний персонал), за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах, амбулаторно-поліклінічних закладів охорони здоров’я встановлена норма робочого часу 38,5 год. на тиждень.

Скорочена тривалість робочого тижня за роботу зі шкідливими умовами праці встановлюється медичним працівникам згідно з Переліком виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2001 р. № 163.

Відповідно до підрозділу «Інфекційні, туберкульозні (протитуберкульозні) лікувально-профілактичні установи та заклади, відділення, палати, кабінети; санітарно-лісові школи та школи-інтернати, дитячі будинки, дитячі садки (групи), ясла-садки (групи), дитячі ясла (групи) та будинки дитини (групи) для дітей, хворих на туберкульоз; будинки інвалідів (відділення) для хворих на туберкульоз; навчальні заклади для інвалідів, хворих на туберкульоз» розділу 32 «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» зазначеного вище Переліку, молодші спеціалісти з медичкою освітою, які безпосередньо обслуговують хворих у цих установах і підрозділах, мають право на скорочену тривалість робочого тижня (36 год.).

Скорочений робочий час тривалістю 5,5 год. на день встановлений для таких категорій медичних працівників:

- лікарів амбулаторно-поліклінічних установ (поліклінік, амбулаторій, диспансерів, медичних пунктів, станцій, відділень і кабінетів), зайнятих виключно амбулаторним прийомом хворих;

- лікарів лікарсько-трудових експертних комісій (відповідно до ст. 69 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» замість поняття «лікарсько-трудові експертні комісії» у законодавстві України використовується поняття «медико-соціальні експертні комісії» – МСЕК);

- лікарів-стоматологів, зубних лікарів та лікарів-протезистів;

- лікарів та середнього медичного персоналу, що працюють упродовж усього робочого дня на медичних генераторах ультракороткохвильової частоти потужністю вище ніж 200 Вт.

Відповідно до ст. 61 КЗпП України, у закладах охорони здоров’я на роботах, пов’язаних із наданням медичної допомоги населенню, як правило, застосовується щомісячний облік робочого часу. У закладах охорони здоров’я тривалість нічної роботи дорівнює денній і становить до 12 год. у зміну. Призначати працівника на роботу впродовж двох змін поспіль забороняється. Про графіки змінності працівника повідомляють зазвичай не пізніше ніж за 1 міс. до введення їх в дію. За рішенням трудового колективу дозволяється встановлювати тривалість робочої зміни до 24 год. (крім водіїв санітарного транспорту). У кожному конкретному випадку питання встановлення тому чи іншому працівнику тривалості робочої зміни до 24 год. має вирішуватися лише за згодою працівника і профспілкового органу закладу охорони здоров’я.

Працівники чергують по змінах рівномірно. Перехід із однієї зміни в іншу має відбуватися через кожен тиждень в години, визначені графіками змінності.

Тривалість перерви в роботі між змінами має бути не менше за подвійну тривалість часу роботи в попередній зміні (враховуючи і час перерви на обід).

У Наказі Міністерства охорони здоров’я України від 25 травня 2006 р. «Про затвердження норм робочого часу для працівників закладів та установ охорони здоров’я» передбачено такі скорочені варіанти тривалості робочого часу залежно від посади і(чи) спеціальності:

- 38,5 год. на тиждень (для лікарів та фахівців із базовою та неповною вищою медичною освітою (середнього медичного персоналу), медичних реєстраторів, дезінфекторів закладів охорони здоров’я (структурних підрозділів) за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці);

- 33 год. на тиждень (для лікарів, зайнятих лише амбулаторним прийомом хворих);

- 40 год. на тиждень (для керівників закладів га установ охорони здоров’я, їх заступників, головних бухгалтерів та їх заступників, керівників відділів, служб та інших підрозділів, за винятком лікарів та фахівців із базовою та неповною вищою медичною освітою – керівників структурних підрозділів та закладів охорони здоров’я, (у тому числі амбулаторно-поліклінічних), головних фахівців (головних медичних сестер, головних фельдшерів, головних інженерів, головних енергетиків, головних технологів тощо), фахівців, технічних службовців та робітників (за винятком тих, хто працює у шкідливих умовах праці);

- 18 год. на тиждень (для вчителів І–XII класів шкіл, вчителів-дефектологів та логопедів закладів охорони здоров’я (крім будинків дитини));

- 20 год. на тиждень (для завідувачів логопедичних пунктів, логопедів будинків дитини);

- 30 год. на тиждень (для вихователів, старших вихователів закладів охорони здоров’я);

- 36 год. на тиждень (для вихователів-методистів закладів охорони здоров’я, вихователів будинків дитини).

 

 








Дата добавления: 2016-03-27; просмотров: 1084;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.