Визначення цілей і задач компанії

На кожному рівні керування місію компанії потрібно перетворювати в конкретні допоміжні задачі. Кожний менеджер повинен отримати певне завдання і відповідати за його виконання. Наприклад, компанія Monsanto працює в різних галузях, включаю­чи сільське господарство, фармацевтичну промисловість та виробництво харчових продуктів. Компанія так визначає свою місію — допомогти нагодувати населення Зе­млі, що стрімко зростає, не зашкоджуючи природі. Така місія породжує ієрархію ці­лей, серед яких можна виділити загальну мету діяльності та мету в сфері маркетингу. Загальна мета діяльності компанії Monsanto полягає у створенні товарів, виробництво й відходи яких не завдають шкоди навколишньому середовищу, а також у максималь­но швидкому постачанні їх на ринок по низьких цінах. Мета сільськогосподарського підрозділу — підвищити продуктивність сільського господарства і зменшити забруд­нення навколишнього середовиша хімічними добривами за допомогою проведення осліджень і розробок для виведення нових сортів зернових, стійких до шкідників і хвороб, що дозволили б одержувати високі врожаї без використання хімічних добрив іпестицидів. Але дослідження коштують дорого і потребують збільшення прибутку для реінвестування в дослідницькі програми. Отже, друга загальна мета компанії — збіль­шення прибутку. Прибуток можна підвищити за рахунок збільшення обсягу продажу або скорочення витрат. Обсяг продажу можна підвищити, збільшуючи частку компанії на ринку США, опановуючи нові закордонні ринки або поєднуючи одне з іншим. Ці цілі стають поточними задачами компанії в сфері маркетингу [7].

Для рішення цих задач треба розробляти маркетингові стратегії. Щоб збільшити свою частку на ринку США, компанія Monsanto повинна збільшити кількість своїх то­варів і поліпшити заходи їх просування. Для освоєння нових закордонних ринків Monsanto може встановити нижчі ціни й звертатися зі своїми пропозиціями безпосе­редньо до цільової аудиторії, яку складають численні фермерські господарства інших країн. Це дві загальні маркетингові стратегії компанії, кожну з яких треба конкретизу­вати ще на нижчому ієрархічному рівні. Наприклад, для поліпшення заходів з просу­вання товарів необхідно збільшити кількість продавців та посилити рекламну актив­ність. Отже, місія компанії трансформується в набір задач на даний період часу. Ці задачі мають бути максимально конкретні. Задача "збільшити нашу частку ринку" до­сить поверхнева, а ось задача "збільшити частку ринку на 15% до кінця другого року" цілком конкретна і зрозуміла.









Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 548;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.