Побудова фінансового обліку витрат і доходів

 

Для визначення фінансового результату діяльності підприємства за звітний період необхідно порівняти доходи звітного періоду і витрати, понесені для одержання цих доходів.

Загальні правила формування в обліку інформації про доходи встановлені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 15 “Дохід”.

Порядок формування в обліку інформації про витрати визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”.

Для визначення фінансового результату діяльності за звітний період необхідно дотримуватися принципів визнання доходів і витрат, а саме: нарахування, відповідності, періодичності.

Принцип нарахування передбачає відображення результатів господарських операцій у тому звітному періоді, коли відбувається господарська операція, не враховуючи моменту отримання чи сплати грошових коштів, оскільки не завжди оплата грошових коштів збігається по звітних періодах з моментом здійснення господарської операції.

Принцип нарахування застосовується в поєднання зпринципом відповідності який полягає у порівнянні доходів і витрат звітного періоду, тобто витрати, понесені для отримання доходу, повинні бути погоджені із цим доходом.

Наприклад, якщо підприємство визнало дохід від реалізації готової продукції в момент відвантаження її покупцям, то одночасно необхідно визнати собівартість реалізованої продукції. У даному випадку дохід визнається в момент збільшення активу – дебіторської заборгованості, а витрати – одночасно зі зменшення активів (товарів).

Для визначення фінансового результату, виходячи з принципу періодичності, доходи та витрати підприємства розподіляється по звітних періодах: місяць, квартал.

Пам’ятайте, що доходи, витрати і фінансовий результат діяльності підприємства визначається наростаючим підсумком за звітний період.

Правильне застосування вказаних принципів дає можливість достовірно визнати і порівняти суму доходу і відповідних витрат кожного звітного періоду (рис. 12).

 
 

 


Бухгалтерський облік повинен надати повну, достовірну інформацію про доходи, витрати, прибутку (збитки) підприємства за звітний період. Така інформація є основою для аналізу і прийняття управлінських рішень, а тому результати відображають за видами діяльності підприємства і таким же чином побудована система їх обліку. Класифікація доходів і витрат наведена відповідно на рис. 13 та 14.

 

 

 

Для обліку витрат і визначення собівартості можна застосувати три варіанти ведення:

Перший (найпоширеніший на практиці) – із застосуванням лише рахунків 9 класу (рис. 15.);

Другий – передбачає застосування рахунків 8 і 9 класів одночасно;

Третій – передбачає застосування лише рахунків 8 класу.

 

Рахунки активів і зобов’язань        
Д К Д К   Д К  
    ПМ Виробнича с/в     Д К
    Пзпл         Д К   Д К
    І П                        
    ЗВВ                        
                             
                     
    Д К                
  М                  
  З/пл                  
  інші                  
                       
    92,93                
    Д К                
                       
                     
                 
        Д К            
                     
                     
                       
            Д К
          Д > К 79 44 - прибуток
          К > Д 44 79 – збиток
                       
Рис. 15. Облік витрат та формування фінансового результату
                                           

 

Отже, фінансовий результат визначається за кожним видом діяльності шляхом зіставлення доходів і витрат звітного періоду (рахунок 79 “Фінансові результати”). По закінченню періоду сальдо рахунка 79 списується на рахунок 44 “Нерозподілені прибуток (непокриті збитки)” .

Вихідними чинниками, які впливають на побудову бухгалтерського обліку, витрат та доходів є: види діяльності, її галузі, види продукції, особливості технології виробництва, цілі управління цими якісними показниками діяльності, вимоги податкової служби, професіоналізм працівникам обліково-аналітичних служб.

Господарюючі суб’єкти у системі фінансового обліку зазвичай витрати групують за економічними елементами та статтями калькуляції, так як основним призначенням класифікації витрат для них є оцінка запасів та визначення фінансового результату. Інші (“ринкові”) напрями класифікації будуть розглянуті у темі 3.

Зауважимо, що побудова обліку витрат і доходів не досить досконала і методологія калькулювання собівартості постійно удосконалюється.

Після визначення витрат здійснюється калькулювання собівартості (рис. 16), результати якого використовуються фінансистами для аналізу, оцінки та прогнозування.

 
 

 

 


Питання для розмірковування та самоконтролю:

1. Основні засади П(С)БО 15 “Доходи” та 16 “Витрати ”.

2. Якими є основні принципи визнання доходів та витрат.

3. Якою є методика визначення фінансового результату за звітний період?

4. За якими ознаками групується інформація про витрати і доходи у фінансовому обліку?

5. Чи існують недоліки у системі збору інформації про витрати і доходи?








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 767;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.008 сек.