Бухгалтерська й податкова звітність вчасно оновлюється, оперативно відображаючи всі істотні зміни законодавства. 4 страница

2. При передачі даних через електронну пошту, модем або на дискетах. В цьому випадку потрібно їх об’єднання за допомогою модуля «Репликация данных».

У модулі є можливості:

1. Встановлювати потрібний план рахунків і вид консолідованих звітів; для кожного виду визначається набір філій, що включаються.

2. Для обраного виду звіту визначати, які операції філій відбирати для роботи: тільки зовнішні, тільки внутрішні, усі (і зовнішні, і внутрішні).

При роботі з модулями системи користувач одержує доступ до даних і може одержувати звіти по заданій філії корпорації й у встановленому плані рахунків.

Модуль забезпечує одержання узагальнених звітів по руху коштів корпорації, який відображається на рахунках аналітичного обліку, і контроль сальдо на початок і кінець звітного місяця.

«Язык проектирования расчетных форм» забезпечує створення форм загального балансу корпорації й інших видів звітів. Для доступу до даних різних філій в іменах змінних передбачений спеціальний елемент, що включає код філії.

Для автоматизованого обліку податків у системі «Галактика ERP» реалізовані гнучкі й універсальні механізми, що дозволяють оперативно «підлаштовуватися» під мінливе законодавство. Система дає можливість роздільного ведення бухгалтерського й податкового обліку, формування податкових регістрів і податкової звітності відповідно до вимог чинного податкового законодавства.

Принцип побудови податкового обліку в системі базується на однократній реєстрації первинних документів, формуванні облікових записів від первинного документа з використанням налаштовуваних типових господарських операцій, використанні набору готових звітів і механізму настроювання, а також створенні користувацьких звітних форм для розширення складу звітів відповідно до вимог підприємства. Податкова звітність будується на даних первинних документів і сформованих по ним проводок. Для податкового обліку можна використовувати як паралельний план рахунків, так і бухгалтерський план рахунків, розширений спеціально введеними для податкового обліку синтетичними й аналітичними розрізами обліку.

Засоби системи «Галактика ERP» по веденню податкового обліку зосереджені не тільки в модулі «Налоговый учет», але й в інших модулях системи.

У модулі «Налоговый учёт» скомпоновані основні функціональні засоби по документуванню оподатковуваної бази по податку на прибуток. Він містить спеціально розроблену систему інтерактивних налаштовуваних звітів для формування податкових регістрів. Функції для формування регістрів згруповані по типах операцій. Кожний отриманий у результаті регістр відображає перелік показників, на основі яких можна здійснити розрахунок податкової бази.

Модуль «Спецодежда» призначений для обліку наявності й видачі спеціального й форменого одягу. Програма є складовою частиною модуля «Учет спецоснастки» й працює тільки разом з ним. На відміну від модуля «Учет спецоснастки», що не робить відмінностей всередині категорії предметів, модуль «Спецодежда» має фільтр, що дозволяє працювати тільки із предметами спеціального й форменного обліку. У модулі також надана можливість розмежування спеціального й форменого одягу.

Основні завдання модуля «Спецодежда»:

1. Поповнення запасів спецодягу (закупівля в сторонніх постачальників або власне виробництво й переведення в категорію спеціального й форменного одягу предметів з розряду матеріальних цінностей).

2. Ведення норм речового постачання (передбачається облік не тільки за термінами служби, але й за нормами видачі, і за розмірами).

3. Ведення номенклатурних і персональних (особистих) карток обліку спецодягу.

4. Облік наявності спецодягу на складах.

5. Реєстрація в персональних облікових картках видачі спецодягу співробітникам підприємства відповідно до норм, встановлених для їх категорій.

6. Формування вимог на видачу спецодягу працівникові відповідно до встановлених для нього норм й наявних у нього предметів.

7. Контроль термінів використання спецодягу, що відповідає зміні її вартості шляхом нарахування зносу й списання.

8. Надання необхідної інформації при розрахунках із працівниками як з підзвітними особами.

9. Формування необхідної звітності.

Модуль «Типовые хозяйственные операции» є головним виконавчим інструментом «Контура бухгалтерського учета» системи «Галактика ERP». Він забезпечує автоматизоване відображення проведених господарських операцій у бухгалтерському й управлінському обліку. Це завдання вирішується за допомогою механізмів типових господарських і фінансових операцій. Результатом відображення господарських операцій за допомогою цих механізмів є: для бухгалтерського обліку - бухгалтерські проводки; для управлінського обліку - фінансові операції.

За своєю суттю типова господарська операція - процедура, що настроюється користувачем, рознесення суми господарського документа по регістрах обліку з врахуванням заданої аналітики.

Суми проводок розраховуються за допомогою алгоритмів, що настроюються користувачем, що використовують так звані системні ідентифікатори, а також функції вбудованої мови проектування розрахункових форм.

Одна типова господарська операція дозволяє сформувати одразу кілька проводок по даному документу. При зміні налаштування типової господарської операції можливе групове перерахування сум проводок, сформованих з її допомогою.

У програмі встановлена однозначна відповідність між типами господарських документів (фінансово-розрахункові, збут, постачання, виробництво й т.п.) і наборами типових операцій, до яких вони можуть застосовуватися. Для кожного типу документів формується окремий каталог типових операцій відповідно до порядку обліку, прийнятого на підприємстві користувача.

Для проведення обміну операціями між базами даних різних користувачів призначений «Репозитарий типовых хозяйственных операций».

Функції модуля забезпечують прив’язку (рознесення) документів до типових господарських операцій. При встановленні прив’язки для обраного документа здійснюється автоматичне рознесення суми господарського документа по регістрах обліку.

При цьому можливості модуля дозволяють:

1. Вести паралельний облік відповідних сум у валюті.

2. Формувати групові проводки й операції.

3. За допомогою однієї типової господарської операції створювати записи в декількох регістрах обліку, одночасно або окремо.

4. Скасовувати раніше зроблені проводки й операції по документах.

Передбачена можливість одержання реєстрів проведених господарських операцій по окремо обраному типу або всім документам.

Модуль «Учет спецоборудования и спецоснастки» призначений для автоматизації обліку спеціальних предметів, що належать до категорії спецобладнання, спецоснастки й спецодягу, формування й одержання відповідної бухгалтерської звітності. У цьому випадку під спеціальними предметами мають на увазі засоби праці, які, як і основні засоби, багаторазово беруть участь у виробничому процесі й включаються до складу витрат на виробництво продукції (виконання робіт, надання послуг) частинами в міру зносу, але при цьому до основних засобів не належать.

Для цілей обліку наявності й видачі спецодягу в системі передбачений спеціальний модуль «Спецодежда». Він є функціональною надбудовою модуля «Учет спецоборудования и спецоснастки» й призначений для спільної з ним роботи.

Модуль «Учет спецоборудования и спецоснастки» дозволяє вирішувати такі завдання:

1. Своєчасне й повне оприбуткування відповідних матеріальних цінностей.

2. Контроль їх схоронності по матеріально-відповідальних особах і в місцях їх експлуатації.

3. Контроль дотримання нормативних термінів служби для правильного включення у витрати виробництва витрат, пов’язаних з використанням цих матеріальних цінностей.

4. Своєчасне й правильне оформлення зношених предметів, які належать до даної категорії.

Основним засобом роботи з предметами є картки обліку спецоснастки, які об’єднані в каталог-картотеку. Облік спецоснастки може вестися щодо підрозділів (складів), матеріально-відповідальних осіб. Первинні документи з обліку матеріальних цінностей, сформовані в модулі, слугують для відображення операцій руху (надходження, внутрішнього переміщення, передачі в експлуатацію, списання) предметів і відповідають уніфікованим формам первинної облікової документації. Відмінна риса модуля - це можливість ведення особистих карток обліку предметів спецоснастки, які видаються персонально співробітнику. Їх формування проводиться на основі особових рахунків працівників підприємства, які зберігаються в модулі «Заработная плата».

У системі передбачений тісний взаємозв’язок між модулями «Учет спецоборудования и спецоснастки» та «Складской учёт». По-перше, одним з джерел поповнення запасів даних об’єктів є їх переведення з категорії матеріальних цінностей у категорію спецоснастки. Можлива й зворотна операція - здача спецоснастки на склад. По-друге, кожен об’єкт спецоснастки може бути пов'язаний із матеріальною цінністю з каталогу матцінностей. Однакове позначення відповідних позицій матеріальних цінностей і спецоснастки дозволяє уникнути плутанини в товарній номенклатурі. Встановлення наскрізної номенклатури проводиться через завдання однакових найменувань і номенклатурних номерів для спецоснастки й матеріальних цінностей. Модуль «Складской учёт» забезпечує контроль залишків матеріальних цінностей і формування видаткових складських ордерів. Завдяки цьому стає неможливою поява цінностей «нізвідки», без зміни видаткової частини в модулі «Складской учёт». Після переведення матцінностей у категорію спецоснастки, всі операції з їх переміщення виконуються тільки в модулі «Учёт спецоснастки».

Дані про операції, проведені в модулі «Учёт спецборудования и спецоснастки», надходять у модуль «ХозОперации», де на їх основі формуються бухгалтерські проводки. Заключною частиною обробки даних є відомість балансу й формування бухгалтерської звітності. Ці дії здійснюються в рамках модуля «Бухгалтерская отчетность» на підставі даних, отриманих з модуля «Хозоперации».

При виробництві будь-яких видів продукції (виконанні робіт, наданні послуг) підприємство прагне до того, щоб з мінімальними витратами виконати поставлене перед собою завдання й одержати доходи, що забезпечують його існування й подальший розвиток. Таким чином, розрахунки фактичної собівартості продукції (робіт, послуг) є одним з основних завдань підприємства. На підставі розрахунків фактичної собівартості формуються відпускні ціни на продукцію (послуги, роботи), тому що отримана в результаті розрахунків фактичних витрат ціна є базовою для розрахунків ціни продажу й становить більшу її частину.

У системі «Галактика ERP» є два модулі, в яких проводяться розрахунки, пов’язані з обліком витрат на виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг:

1. «Контроллинг» - виконує розрахунки, пов’язані з плануванням і обліком витрат на підставі оперативних даних (управлінські фактичні витрати).

2. «Фактические затраты» - призначений для автоматизації розрахунків фактичних виробничих витрат за підсумками виробничої діяльності підприємства за місяць.

За допомогою засобів модуля «Фактические затраты», при веденні відповідної аналітики по рахунках бухгалтерського обліку, можна здійснювати розрахунок фактичних витрат на виробництво виробів, що становлять виробничу номенклатуру підприємства, групам виробів і виробничим замовленням, роботам, послугам.

Модуль може використовуватися на підприємствах, що використовують як безнапівфабрикатний, так і напівфабрикатний метод обліку витрат на виробництво.

Модуль вирішує такі завдання:

1. Облік фактичних обсягів випуску - розрахунки за даними складських приходів фактичного випуску готових виробів і напівфабрикатів по цехах за звітний період.

2. Розрахунки фактичних витрат - розподіл непрямих витрат шляхом закриття виробничих рахунків; розрахунки фактичних кошторисів витрат, зведення фактичних витрат і фактичних калькуляцій собівартості виробів і напівфабрикатів за період; формування звітів по кошторисах, зведенні витрат, калькуляціям і фактичному випуску.

Модуль «Фактические затраты» забезпечує можливість розподілу непрямих витрат за допомогою процедури закриття рахунків. Крім того, за допомогою процедури закриття рахунків можна виконати розподіл витрат при наданні зустрічних послуг підрозділами один одному.

Калькулювання собівартості напівфабрикатів побудоване на кількісному обліку фактичного випуску й споживання напівфабрикатів з наступною процедурою закриття рахунків.

Результатом послідовного виконання операцій по закриттю рахунків є бухгалтерські проводки, що містять суми витрат в аналітичних розрізах. Дані суми враховуються при розрахунках кошторисів витрат, зведенні витрат і калькуляцій, на підставі яких визначається фактична виробнича собівартість. Результати розрахунків використовуються при формуванні звітів.

Розрахунки собівартості продукції проводиться після закриття рахунків на підставі наявної «Книги бухгалтерских проводок» з врахуванням налаштування модуля.

Широкий спектр звітів по зведенню витрат, кошторисам, витратам, калькуляціям, фактичному випуску дозволяє одержати повну картину калькулювання бухгалтерської фактичної собівартості.

В «Контуре бухгалтерського учета» передбачене формування всього спектра фінансових документів, що супроводжують рух грошових коштів (платіжні доручення, платіжні вимоги, інкасові доручення, заяви на акредитив, авізо, бухгалтерські довідки й т.п.). Ці документи можуть бути пов’язані з документами-підставами, створеними в інших контурах системи «Галактика ERP».

Система забезпечує контроль відповідності платежів, оформлених фінансовими документами, і сум, зазначених у документах-підставах, а також одержання балансу взаєморозрахунків з контрагентами по кожному документу-підставі в динамічному режимі.

Передбачена можливість ведення обліку як у національній грошовій одиниці, так і в іноземній валюті.

Система може здійснювати розрахунок і облік курсової різниці, що виникає при здійсненні експортно-імпортних операцій і операцій з валютою.

Модуль «Финансово-расчетные операции» дозволяє вести облік простроченої заборгованості по договорах. Інформація про виникнення заборгованості формується за даними бухгалтерського обліку, а про терміни її погашення - з товарних і фінансових пунктів календарних планів до договорів, зареєстрованих у модулі «Управление договорами».

Програмні засоби модуля дозволяють здійснювати імпорт банківської виписки, прийнятої з банку засобами електронної системи платежів. На основі її аналізу система формує вхідні й вихідні платіжні документи, здійснюючи контроль коректності сум, реквізитів банків і підприємств. Сформовані вихідні документи порівнюються з вихідними документами, що зберігаються в базі даних. Якщо їх реквізити збігаються, то в документах, що зберігаються, автоматично встановлюється дата оплати, відповідна даті банківської виписки. Документи, для яких відповідності не встановлені, а також вхідні документи, відредаговані користувачем, додаються в базу даних. Настроювання на конкретну форму виписки проводиться користувачем і зберігається в системі для подальшого використання.

За допомогою спеціальної функції можна здійснити імпорт каталогу банків з бази даних зовнішніх інформаційних систем.

Модуль забезпечує формування різних звітів:

1. Аналітичні відомості по бухгалтерських рахунках.

2. Групувальні відомості.

3. Оборотно-сальдові відомості.

4. Журнали-ордери.

5. Реєстри оброблених платіжних документів.

6. Відомості по неоплачених або прострочених документах.

7. Шахові відомості.

Гнучка система налаштувань дозволяє:

1. Здійснювати відбір даних, необхідних для формування звітів.

2. Здійснювати необхідне в звітах групування й сортування записів.

3. Згортати або розшифровувати сальдо по різних рівнях аналітики.

4. Розробляти зовнішній вигляд звітних форм.








Дата добавления: 2016-03-22; просмотров: 656;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.021 сек.