Поняття цінової дискримінації

ЦІНОВА ДИСКРИМІНАЦІЯ

 

План

 

1. Поняття цінової дискримінації

2. Цінова дискримінація першого ступеня

3. Цінова дискримінація другого ступеня

4. Цінова дискримінація третього ступеня

 

Поняття цінової дискримінації

 

Модель чистої монополії, розглянута вище, заснована на припущенні, що всі одиниці товару реалізуються за однією ціною протягом певного періоду. Монополіст для збільшення прибутків може використовувати своє ринкове становище більш повно, призначаючи різні ціни для різних покупців, тобто здійснюючи цінову дискримінацію (лат. discriminatio — розрізнення).

Цінова дискримінація— встановлення продавцем різних цін на різні одиниці того самого товару, для якого відмінності в цінах не пов’язані з різницею у витратах.

Для здійснення цінової дискримінації необхідне дотримання низки умов.

1. Продавець повністю контролює виробництво і ціноутворення на всіх сегментах ринку.

2. Продавець здатний відокремити різні стійкі групи покупців, які відрізняються ціновою еластичністю попиту.

3. Покупці не мають бажання та умов перепродавати придбаний товар.

Якщо підприємство, виробляючи будь-яку продукцію, що може бути перепродана, вирішило вдатися до цінової дискримінації, воно зіткнеться з такою ситуацією. Зниження ціни цієї продукції тільки, наприклад, для пенсіонерів призведе до того, що, купуючи ці товари, пенсіонери можуть перепродавати їх.

До того ж така цінова політика викличе невдоволення з боку інших груп покупців, ціна для яких буде зберігатись на високому рівні.

Найбільш сприятливі умови для цінової дискримінації є на ринках послуг:

неможливо перепродати кому-небудь іншому отримане лікування, зроблену зачіску або проїзд у транспорті. Цінова дискримінація порівняно легко здійсненна в тому випадку, коли різні ринки відділені один від одного значною відстанню або високими тарифними бар’єрами, так що перепродаж товарів з «дешевого» на «дорогий» ринок пов’язаний зі значними додатковими витратами.

Обговорення проблем цінової дискримінації здійснюється зазвичай у контексті теорії монополії, однак це не єдина ринкова структура, за умов якої зустрічається подібне явище. Будь-яке підприємство здатне призначити різні ціни на свій товар, якщо виконуються всі перераховані вище умови. Ресторан, що обслуговує окремих клієнтів зі знижкою, продаж квитків у кінотеатр за різною ціною для різних категорій відвідувачів, різні тарифи на електроенергію в сільській і міській місцевості — приклади цінової дискримінації.

Поняття цінової дискримінації було введено в економічну теорію в першій третині ХХ ст. англійським економістом А. Пігу, хоча явище, що дістало цю назву, було відоме й раніше. А. Пігу запропонував розрізняти три види, або ступені, цінової дискримінації.

 








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 1211;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.