Паспорти спеціальностей за фахом слісове і садово-паркове господарство

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.03.01 — лісові культури та фітомеліорація

I. Формула спеціальності:

Галузь науки, яка досліджує біоекологічні, морфологічні та фізіологічні процеси росту і розвитку та закономірності функціонування штучних лісових, агролісомеліоративних, фітомеліоративних, садово-паркових насаджень і їх компонентів. Розробляє наукові основи створення, формування, функціонування, селекції, впливу на довкілля штучних рослинних насаджень різного цільового призначення та біологічні аспекти їх раціонального і невиснажливого використання.

II. Напрямки досліджень

Вивчення біологічної природи штучних рослинних насаджень різного цільового призначення, їх структурних компонентів і механізмів функціонування.

Розроблення концептуальних, теоретичних і методологічних основ біологічної сутності лісового насінництва, створення та вирощування штучних лісових насаджень різного призначення — лісових культур, захисних насаджень, зелених насаджень населених пунктів, рослинних об'єктів садово-паркового будівництва.

Вивчення біоекологічних і фізіологічних особливостей репродуктивної здатності дерев у штучних лісових, лісомеліоративних і зелених насадженнях.

Дослідження біоекологічних, генетичних, лісівничо-фізіологічних основ внутрішньовидової мінливості, комбінаційної здатності, гібридизації, гетерозису деревних та трав’яних рослин.

Генетико-селекційні й еколого-фізіологічні основи створення та функціонування об’єктів лісонасінної бази деревних і трав’яних видів рослин.

Розроблення еколого-фізіологічних і генетико-селекційних основ вирощування високоякісного лісового, лісомеліоративного та декоративного садивного матеріалу в умовах відкритого та закритого грунту, з відкритою та закритою кореневою системою.

Вивчення еколого-фізіологічних механізмів мінерального живлення деревних рослин і розроблення наукових основ застосування добрив, гербіцидів, стимуляторів росту й антитранспірантів у лісових розсадниках, штучних лісових насадженнях і садово-паркових об’єктах.

Вивчення біологічних особливостей і лісівничо-фізіологічних закономірностей розвитку, росту та формування деревостанів аборигенних та інтродукованих деревних, чагарникових і трав’яних видів у штучних насадженнях різного типу (лісових, географічних і випробувальних культурах, захисних і садово-паркових насадженнях).

Вивчення біологічних особливостей і лісівничо-фізіологічних закономірностей розвитку, росту та формування деревостанів аборигенних та інтродукованих деревних, чагарникових і трав'яних видів у штучних насадженнях різного типу (лісових, географічних і випробувальних культурах, захисних і садово-паркових насадженнях).

Дослідження особливостей впливу кліматичних та едафічних чинників на ріст, розвиток і функціонування штучних лісових і зелених насаджень та їхніх компонентів.

Вивчення закономірностей біотрофних, біофізичних, алелопатичних взаємовідносин і взаємовпливів деревних та трав’яних видів у штучних насадженнях.

Генетико-селекційні та еколого-фізіологічні основи підвищення продуктивності та біологічної стійкості штучних лісових, лісозахисних і садово-паркових фітоценозів.

III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:

біологічні науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.03.01 — лісові культури та фітомеліорація

I. Формула спеціальності:

Лісові культури, агролісомеліорація та озеленення — галузь лісівничої науки, яка досліджує процеси, що відбуваються у штучних лісових, агролісомеліоративних, фітомеліоративних, садовопаркових насадженнях. Вирішує фундаментальні та прикладні проблеми створення, функціонування, селекції, впливу на довкілля штучних рослинних насаджень різного цільового призначення та їх раціонального використання.

II. Напрямки досліджень:

Розроблення концептуальних, теоретичних і методологічних основ лісового насінництва, створення та вирощування штучних лісових насаджень різного призначення — лісових культур, захисних насаджень, зелених насаджень населених пунктів, рослинних об’єктів садово-паркового будівництва.

Визначення особливостей репродуктивної здатності дерев у штучних лісових, лісомеліоративних і зелених насадженнях.

Розроблення теоретичних і методичних основ підвищення виходу насіння та посівних якостей насіння лісових, лісомеліоративних і декоративних дерев, кущів і трав’яних видів.

Вивчення внутрішньовидової мінливості, комбінаційної здатності, гібридизації, лісівничо-фізіологічних основ гетерозису деревних і трав’яних рослин.

Розроблення теоретичних і практичних основ організації, створення та функціонування об'єктів лісонасінної бази на генетико-селекційній основі.

Розроблення наукових основ вирощування високоякісного лісового, лісомеліоративного та декоративного садивного матеріалу в умовах відкритого та закритого ґрунту.

Вивчення механізмів мінерального живлення деревних рослин і розроблення наукових основ застосування добрив, гербіцидів, стимуляторів росту й антитранспірантів в лісових розсадниках, штучних лісових насадженнях і садово-паркових об’єктах.

Розроблення теоретичних і методологічних основ лісонасінного, лісокультурного та лісомеліоративного районування. Лісотипологічне обгрунтування лісокультурної та лісомеліоративної справи.

Вивчення біологічних особливостей, закономірностей розвитку, росту і формування деревостанів аборигенних та інтродукованих деревних, чагарникових і трав’яних видів у штучних насадженнях різного типу (лісових, географічних і випробувальних культурах, захисних і зелених насадженнях).

Розроблення теоретичних і концептуальних основ цільового та плантаційного лісовирощування. Дослідження ефективності методів і способів створення, функціонування та раціонального використання лісових плантацій різного призначення.

Шляхи підвищення продуктивності та біологічної стійкості штучних лісових, лісозахисних та озеленювальних насаджень різного призначення.

Дослідження впливу лісо-, агро- і фітомеліорації та лісової рекультивації спустошених земель на довкілля та сільськогосподарське виробництво.

Фомування елементів садово-паркових композицій: газонів, квітників, вертикального озеленення, розаріїв, садів на дахах. Топіарне мистецтво, водна декоративна рослинність, вуличні алеї, бульвари.

Розроблення методології та застосування сучасних способів і методів реконструкції, реставрації та консервації старовинних міських зелених насаджень і їх ландшафне облаштування.

Обґрунтування технології, механізації й економічної ефективності створення, функціонування та раціонального використання штучних рослинних насаджень різного цільового призначення.

III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:

сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.03.02 — лісовпорядкування та лісова таксація

I. Формула спеціальності:

1. Галузь науки, яка розробляє основи організації багатоцільового лісового господарства, комплексного обліку лісів, раціонального лісокористування та прогнозування стану лісового фонду. Вирішує фундаментальні проблеми, пов’язані з розробленням теоретичних, методологічних і технологічних основ комплексного використання лісосировинних ресурсів, лісовпорядкування та лісової політики, кадастрової оцінки різних категорій земель лісового фонду, використання дистанційних методів у лісовому господарстві.

II. Напрямки досліджень:

Розроблення теоретичних і методичних основ комплексного використання лісосировинних ресурсів в умовах нерівномірної вікової структури лісового фонду з урахуванням господарського призначення й екологічної ролі лісових екосистем. Обґрунтування параметрів прогнозних моделей лісокористування на основі сучасних методів вирішення оптимізаційних задач.

Дослідження та розроблення теоретичних і методичних основ лісовпорядкування та реалізації принципів лісової політики в організації багатоцільового лісового господарства. Наукове обґрунтування системи лісогосподарських заходів: рубань, пов'язаних з веденням лісового господарства, відновленням лісів і лісорозведення, охорони та захисту лісу. Удосконалення методів неперервного лісовпорядкування.

Розроблення методології поділу лісів на групи та віднесення їх до категорії захисності. Удосконалення структури лісоуправління.

Розроблення методології, теорії та методики кадастрової оцінки лісових ресурсів. Удосконалення та опрацювання нових регіональних нормативів кадастрової оцінки різних категорій земель лісового фонду, деревостанів природного та штучного походження, методів лісоінвентаризації на основі сучасної вибіркової таксації.

Розроблення теоретичних, методичних і технологічних основ використання дистанційних методів для обліку та впорядкування лісів. Пошук нових способів використання матеріалів агрокосмічного знімання та інших видів дистанційного зондування земної поверхні. Розроблення математичних моделей взаємозв'язків таксаційних ознак лісових об'єктів з метою дешифрування та картографування. Наукове й інформаційне забезпечення геоінформаційних систем у лісовому господарстві.

Вивчення та моделювання геометричних особливостей форми деревних стовбурів. Удосконалення теоретичних основ аналізу геометрії поперечного та повздовжнього перерізів деревного стовбура, пошук нових теоретичних моделей форми, розроблення регресійних моделей форми, повнодеревності й об’єму стовбурів. Обгрунтування нових методів визначення запасу лісових насаджень.

Вивчення та моделювання процесів росту лісових насаджень. Удосконалення методичних основ збирання, групування та опрацювання первинної інформації з метою складання нормативів динаміки основних лісівничо-таксаційних ознак чистих і мішаних деревостанів. Вивчення особливостей побудови таких нормативів для нормальних, оптимальних (цільових), модальних насаджень.

Розроблення теоретичних основ, методичного та нормативного забезпечення системи обліку продуктивності лісових насаджень за компонентами фітомаси, мортмаси та продукції. Вивчення та пошук моделей оцінювання обсягів стоку й емісії вуглецю в лісових екосистемах.

Вивчення закономірностей таксаційної будови деревостанів. Пошук та оцінювання законів розподілу основних таксаційних параметрів деревостанів. Розроблення методичних основ моделювання таксаційної будови насаджень.

Дослідження сортиментної та товарної структури деревостанів. Пошук та обгрунтування параметрів моделей розмірно-якісної структури деревних стовбурів, удосконалення нормативів обліку деревної продукції, розроблення нових методичних принципів і класифікаційних основ товаризації деревного запасу, удосконалення методів розроблення й уніфікації сортиментних і товарних таблиць.

Розроблення теоретичних і методичних основ регулювання просторово-параметричної структури та продуктивності лісових насаджень. Пошук оптимізаційних моделей регулювання продуктивності та розроблення цільових програм лісовирощування. Вивчення деревного приросту, удосконалення системи класифікації приросту, пошук та обгрунтування нових методів системи класифікації приросту, насаджень і лісових масивів. Розроблення методики та нормативів актуалізації лісівничої інформації в системі лісовпорядкування.

Розроблення й удосконалення методичного та нормативного забезпечення системи обліку недеревної лісової продукції.

III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:

сільськогосподарські науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.03.03 — лісознавство і лісівництво

I. Формула спеціальності:

Галузь науки, яка забезпечує теоретичний аналіз і дослідження еколого-фізіологічних закономірностей функціонування лісових екосистем і їх компонентів. Вивчає біологічні основи росту та розвитку деревних порід і їх лісових угруповань, природні процеси відтворення лісостанів, структурно-функціональні взаємозв'язки між компонентами лісових біогеоценозів, та між ними і довкіллям. Розробляє наукові основи формування біологічно стійких високопродуктивних насаджень, теоретичні засади захисту, охорони та збереження лісів, раціонального невиснажливого використання лісових ресурсів, досліджує біологічні аспекти середовищетвірної, санітарно-гігієнічної, рекреаційної й естетичної ролі лісостанів.

II. Напрямки досліджень:

Вивчення біологічної природи лісу, його структурних компонентів і механізмів їх функціонування, закономірностей росту та розвитку деревних, чагарникових і трав'яних рослин й лісових фітоценозів загалом.

Дослідження структурно-функціональних взаємозв’язків між компонентами лісу та лісом і довкіллям, розроблення наукових основ підвищення комплексної продуктивності та біологічної стійкості лісових екосистем.

Розроблення методології, методів і механізмів управління лісовими біогеоценозами, обміном речовин і енергії між компонентами лісу та лісом і довкіллям. Морфофізіологічні та генетичні закономірності формування лісових фітоценозів.

Вивчення репродуктивних процесів у лісових екосистемах, закономірностей природного відновлення насаджень і лісозмін.

Дослідження впливу екологічних факторів (світла, тепла, вологи, складу повітря, едафічних умов тощо) на функціонування лісових екосистем, нагромадження ними біомаси, проходження мікробіологічних процесів життя хребетних і безхребетних тварин. Фізіологічні основи стійкості лісових біогеоценозів до техногенного забруднення довкілля. Середовищетвірна, санітарно-гігієнічна, рекреаційна й естетично-виховна роль лісу.

Вивчення біорізноманіття лісових екосистем. Наукові основи охорони, збереження та раціонального використання лісових ресурсів.

Дослідження фауністичної компоненти лісового біогеоценозу. Закономірності формування ентомокомплексів у лісових екосистемах. Мікобіота, бактеріальні та вірусні захворювання в лісостанах, динаміка розвитку фітохвороб, епіфітотії.

III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:

біологічні науки.

ПАСПОРТ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

06.03.03 — лісознавство і лісівництво

I. Формула спеціальності:

Галузь науки, яка забезпечує теоретичний аналіз і вивчення закономірностей життя лісу, його географічних особливостей, відновлення, росту, розвитку, взаємозв'язків між лісом і довкіллям. Розробляє системи, технологію та способи лісокористування, сприяння природному лісовідновленню, проведення догляду за лісом, формування біологічно стійких і цінних насаджень. Обгрунтовує методи підвищення продуктивності та якості лісових фітоценозів, їх охорони і захисту, стійкості проти пожеж, види побічних користувань лісом і способи збереження та підвищення всіх корисних властивостей лісових екосистем, ведення лісомисливського і природоохоронного господарства.

II. Напрямки досліджень:

Вивчення закономірностей життя лісу, його географічних та структурних особливостей, росту та розвитку, морфології лісостанів. Дослідження взаємозв'язків між компонентами лісу та екологічними чинниками. Розроблення наукових основ підвищення продуктивності, якості та біологічної стійкості лісових екосистем.

Дослідження репродуктивних процесів у лісових екосистемах і природного лісовідновлення. Вивчення біорізноманіття лісових біогеоценозів і закономірностей лісозмін. Розроблення морфофізіологічних основ формування лісових фітоценозів.

Розроблення наукових основ збільшення лісистості України. Вивчення зонально-лісотипологічної структури лісів і її використання при організації та веденні лісового господарства.

Розроблення технології та способів головного лісокористування. Вивчення та лісівничо-економічне обгрунтування особливостей проведення догляду за лісом. Сучасні методи ведення лісового господарства в різних лісорослинних регіонах України, на радіоактивне забруднених територіях, у зонах інтенсивного техногенного впливу. Охорона лісу, формування екологічної мережі лісових заповідних об'єктів.

Дослідження природи лісових пожеж, їх впливу на лісове середовище. Вогнестійкість деревних порід. Розроблення заходів з профілактики пожеж і підвищення стійкості до них лісових фітоценозів.

Лісопатологічний моніторинг. Закономірності формування ентомокомплексів у лісових екосистемах. Мікобіота, бактеріальні та вірусні захворювання в лісостанах, динаміка розвитку фітохвороб, епіфітотії. Розроблення методів підвищення стійкості лісових фітоценозів до хвороб і ентомо-шкідників і способів боротьби з ними.

Дослідження фауністичної компоненти лісового біогеоценозу. Особливості організації ведення лісомисливського господарства в лісах України.

Недеревні ресурси лісу. Оптимізація технології отримання та використання. Підсочка хвойних та листяних порід. Дослідження деревини як продукту життєдіяльності лісових екосистем, впливу умов функціонування лісу та господарської діяльності на її властивості. Кваліметрія деревної сировини у процесі лісовирощування та лісова сертифікація.

Вивчення рекреаційного значення лісу, його санітарно-гігієнічних, оздоровчих, естетичних і виховних функцій. Ведення господарства у лісах реакреаційного значення. Вплив техногенних чинників середовища на стан лісових екосистем.

III. Галузь науки, з якої присуджуються наукові ступені:

Сільськогосподарські науки








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 950;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.