Основні вимоги до закладання польових досліджень

Однофакторний дослід – якщо вивчається один фактор (дози добрив на формування урожаю, приросту)

Багатофакторний дослід — якщо вивчається декілька факторів (добрива, культури, погодні умови на формування приросту сіянців).

Число варіантів—ділянка, на якій вивчається якийсь фактор. Варіант буває контрольний, на якому нічого не проводиться з тією самою культурою. Мінімальне число варіантів 2, оптимальне 12. повторність досліду — число однойменних ділянок кожного варіанту мінімальна 2, максимальна 6 площа дослідної ділянки мінімальна — 1,5 м2 до 100 м2. розміщення повторень суцільним і розкиданим методом, розміщення ділянок — ярусно і багатоярусно (стандартний— порівнюють із контролем ямб- після кожного зразка і дактиль метод — через 2 зразки, систематичний, рендомізований чи випадковий).

Систематичне розміщення — послідовно в один ярус і шахматним порядком.

Рендомізований— неорганізовані повторення — латинський квадрат, латинський прямокутник, метод розщеплених ділянок, метод решітки.

 

Стан лісокультурних об’єктів оцінюється як «дуже добрий», «добрий», «задовільний» і «незадовільний»:

«дуже добрий» — лісові культури повністю відповідають головним і супутнім породам і їх створення проведено у відповідності до запроектованої технології робіт;

«добрий» — допускаються відхилення від затвердженого проекту по густоті головних і супутніх породах в межах до 10 % та незначні відхилення в технології створення (порушення прямолінійності рядів, нерівномірність розміщення в ряду тощо), при високій якості виконаних робіт;

«задовільний» — допускаються відхилення по густоті посадки від затвердженого проекту по головних породах в межах від 10,1 % до 20 %, заміна супутніх порід відповідно лісорослинним умовам, незначні відхилення в технології створення і якості виконаних робіт;

«незадовільний» — лісові культури не відповідають затвердженим проектам по головних породах та густоті посадки — відхилення за цими показниками перевищує 20,1 %, а також ті, де допущені грубі порушення технології та низька якість виконаних робіт.

Адаптивна оцінка життєвого стану дерева проводиться за п’ятибальною шкалою:

1 — загальний вигляд хороший, здорові без сухих гілок, лише на нижніх гілках;

2 — слабе пошкодження шкідниками і хворобами, густота крони добра із сухими гілками 30 %;

3 — пошкодження шкідниками і хворобами значне, густота крони добра із сухими гілками 60 %, відмічено відмирання верхівки;

4 — стан поганий, дерево відмирає, гілки сухі до 70 %,

5 — сухостій.

 

Основними типами геоботанічних досліджень є маршрутний— 0,5-1 га і стаціонарний. Маршрутний у свою чергу поділяється на рекогносцирувальний і детально-маршрутний.

Рекогносцирувальний тип дослідження застосовується тоді, коли перед дослідом поставлено завдання дати значну геоботанічну характеристику території, визначити основні ландшафти і закономірності в їх розподілі, дослідити і з’ясувати залежність між рослинними угрупуваннями рельєфом і ґрунтами.

Детально-маршрутний тип дослідження застосовують тоді, коли геоботанікові треба зібрати повні відомості не тільки про тип рослинності, а й про основні асоціації цих типів. Результат досліджень і висновки з них подаються в докладному звіті. На карту наносять не тільки типи рослинності, а й контури асоціації. Під час детально-маршрутного дослідження геоботанік збирає вичерпний матеріал для використання території у сільському і лісовому господарствах.

Стаціонарний тип дослідження забезпечує детальне геоботанічне вивчення рослинності. Цей тип дослідження застосовують вивчаючи агрофітоценози, сінокоси, пасовища, лісові масиви, окремих господарств.

Метод профільних ліній. Досліджуючи рослинність, часто застосовують метод профільних ліній, суть якого в тому, що по всій досліджуваній території прокладають профілі розміщені один від одного на відстані 0,1; 0,5; 1; 0; 2,0 км.

Визначення рясності виду за шкалою Друде:

Cop3 — дуже рясні зарослі;

Cop2 — досить рясно видів;

Cop1 — рясно видів;

Soc — достатньо рясно;

Sol — багато видів;

Sp — декілька видів;

Un — поодинокі.

Вимоги до закладання дослідів і обстежень не менше 0,5-1 га:

Пробні ділянки лісу100 м2, луг1 м2,








Дата добавления: 2016-03-05; просмотров: 1334;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.