Виділення структурних підрозділів компанії

Замість того, щоб продавати якусь частку бізнесу іншій фірмі компанії часто використовують виділення зі свого складу структурного підрозділу і створення на його основі самостійного акціонерного товариства у формі філії, розподілив його акції між акціонерами материнської фірми. В деяких випадках такі операції з виділення структурних підрозділів мають податкові або інші переваги. Другі ведуть до того, що розширюють вибір інвесторів, дозволяючи їм вкладати гроші безпосередньо тільки в одну сферу бізнесу. Однак, можливо, найбільш розповсюджений мотив для проведення таких операцій виділення – це підвищення ефективності. Інколи компанії розглядають свій бізнес як погано пристосований до ситуації. Виділивши окремі структурні підрозділи і перетворивши їх в самостійні акціонерні товариства, керівництво материнської компанії може сконцентрувати свою увагу на головних галузях діяльності. Оскільки в цьому випадку кожний вид бізнесу повинен спиратися на власні фінансові результати, зникає ризик того, що ресурси будуть перекачуватися з одного підрозділу в другий, щоб забезпечувати його неефективні капіталовкладення. Більш того, якщо обидві частини компанії стають незалежними, то тоді доволі просто визначити вартість кожної і відповідно одержаному результату винагороджувати менеджерів.

Тим часом такі реорганізації корпоративної структури приводять до суттєвих змін в правовому статусі бізнесу. Наприклад, деякі виділенні підрозділи були засновані як товариства з обмеженою відповідальністю з фіксованим строком функціонування. При такому варіанті перетворень акціонери стають партнерами, а доходи і витрати компанії заносять в кредит індивідуальних рахунків партнерів безпосередньо у відповідності з обліковим стандартом. Інколи долі участі партнерів або так звані «одиниці участі» продають і купують, як звичайні акції; в цьому випадку партнерства їх називають «основні товариства з обмеженою відповідальністю». Якщо вести розмову про корпорацію, то її керівництво має значну свободу дій з питання виплати прибутку у вигляді дивідендів або його реінвестування в компанію. В товариствах з обмеженою відповідальністю такої свободи дій нема: основна частина прибутку повинна бути розподілена між партнерами. Таким чином, якщо вас турбує проблема надмірності інвестиційних проектів, які впроваджуються менеджерами якої-небудь компанії, то як партнер товариства з обмеженою відповідальністю ви будете відчувати себе більш задоволеним. Необхідно мати на увазі також і можливі податкові виграші для товариства. Акціонери в корпорації, по суті сплачують податки двічі: перший раз на рівні самої корпорації, другий – на індивідуальному рівні.

 

 








Дата добавления: 2016-03-04; просмотров: 695;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.