Системи освітлення.

Хороше освітлення дороги перед автомобілем завжди було одним з основних вимог безпеки руху. Автомобільні фари пройшли шлях від гасових і ацетиленових ліхтарів до сучасних високоефективних систем освітлення. В даний час більшість автомобілів обладнується фарами з галогенними лампами, які більш ефективні, ніж звичайні лампи розжарювання. У той же час з'являється все більше автомобілів, у фарах яких монтуються газорозрядні лампи, які ще недавно встановлювалися тільки на автомобілях представницького класу. За останні декілька років радикально змінилися форма відбивача і технологія виготовлення фар.

У фарі з газорозрядною лампою джерелом світла є електричний розряд, що проходить між двома електродами, які розташовані всередині колби з кварцового скла. Колба заповнена сумішшю під тиском інертного газу ксенону і металу галогену. Такі фари часто називають ксеноновими. Освітлення розрядом високої інтенсивності (HID — High Intensity Discharge) забезпечує більш низьке споживання енергії, велику довговічність і кращий світловий потік. Ксенонова лампа потужністю 35 Вт виробляє вдвічі більший світловий потік, ніж галогенна лампа потужністю 60 Вт. Колірна температура таких ламп майже відповідає денного світла. Довговічність газорозрядних ламп досягає 3000 ч, і це не є межею, тому що конструкція фар, використовують принцип HID, постійно вдосконалюється.

Деякі розробники пропонують системи освітлення, в яких світло створюється єдиним HID-джерелом, що знаходиться в спеціальній камері всередині автомобіля, а передається до фар по оптоволоконних провідників. Така система дозволить зменшити число необхідних ламп, робить більш легким розміщення системи високої напруги і захищає найбільш дорогі елементи системи освітлення від можливого пошкодження при аварії. Додаткові переваги цієї системи полягають у тому, що в освітлювальних приладах світло є холодним, що дозволяє використовувати прозорі пластмасові матеріали, які не можуть застосовуватися у високотемпературних звичайних лампах. Очевидно, що центральний джерело світла має бути продубльований, для запобігання виходу з ладу всього освітлення автомобіля з-за єдиною несправності. Світло високої інтенсивності може призвести до тимчасового осліплення зустрічних водіїв, особливо в разі неправильного напрямку світлового променя фар. В Європі діє законодавство, яке вимагає, щоб автомобілі з газорозрядними фарами були обладнані системами автоматичного регулювання, коригуючими положення фар при зміні навантаження автомобіля. В системах автоматичного регулювання положення фар використовуються датчики, що вимірюють стан елементів підвіски відносно кузова.

Проводяться дослідження по використанню ультрафіолетових ламп в цілях усунення можливості осліплення зустрічних водіїв. Додаткові переваги від застосування таких ламп можуть бути отримані, якщо використовувати спеціальну відображає фарбу для дорожньої розмітки і знаків.

Існують дослідні зразки автомобілів, які обладнані інфрачервоними відеокамерами, які набагато краще виявляють об'єкти в темряві чи тумані, особливо при використанні їх у поєднанні з інфрачервоними фарами.

Розташування і типи зовнішніх світлових приладів автомобіля (а):1 — фари;2 — задні ліхтарі;3 — освітлення номерного знака;4 — підсвічування дверних ручок;5 — зовнішнє освітлення двері;6 — протитуманні фари;регульовані (повертаються) фари (б) і сучасні системи головного освітлення автомобіля з регульованими світловими потоками (в)Останні розробки в області систем освітлення автомобіля спрямовані на створення «інтелектуальних» фар, змінюють світловий потік по інтенсивності, напрямом і освітлюваної площі:

Освітлення дороги фарами ближнього світла:а — звичайними фарами з асиметричним променем;б — активною системою освітлення ці фари, зокрема, повертаються при повороті автомобіля і висвітлюють важкодоступні ділянки дороги, а також бічні ділянки доріг на перехресті.

Прилади освітлення:а — ліхтарі; б — підсвічування фар; в — підсвічування дверних ручокУ конструкції підфарників, ліхтарів сигналів гальмування, покажчиків поворотів все частіше на зміну лампам розжарювання приходять світлодіодні матриці, які споживають менше енергії, більш довговічні, а світлові прилади стають більш інформативними. У деяких країнах законодавство вимагає обов'язкового застосування на автомобілях систем очищення фар. Для цієї мети часто застосовуються щіткові склоочисники, але їм на зміну приходять розпилювачі очищувальної рідини високого тиску.







Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 1531;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.