Контрольно-вимірювальні прилади.

Контрольно-вимірювальні прилади призначені для оперативного інформування водія про стан важливих вузлів і агрегатів автомобіля, поточному швидкісному режимі, наявності палива, пройденому шляху і т. д.

Контрольно-вимірювальні прилади, як правило, знаходяться прямо перед водієм на спеціально призначеної панелі приладів (приладовому щитку), яка розташовується відразу за кермом

Панель приладів стандартного сучасного автомобіля включає в себе:

§ контрольні лампи;

§ лічильники пробігу (окремо — загальний і добовий);

§ датчик температури охолоджуючої рідини в системі охолодження автомобіля;

§ спідометр;

§ датчик рівня палива;

§ покажчик обертів роботи двигуна.

Для всіх без винятку контрольно-вимірювальних приладів дей ствует одне важливе правило: при працюючому двигуні ні в якому разі не допускається світіння будь червоної лампочки (індикатора) або знаходження будь-якого стрілки вказівника миші у червоному секторі. Це свідчить про наявність серйозних проблем у відповідному агрегаті, і до їх усунення їхати далі (або починати рух) категорично забороняється.

Контрольні лампи інформують водія про стан вузлів і агрегатів, а також про включення тих або інших приладів і механізмів.

Наприклад, коли водій включає запалювання, загоряються червоні лампи заряду акумуляторної батареї і тиску масла в системі змащення двигуна, які повинні згаснути після запуску мотора. Якщо автомобіль заблокований стоянкової гальмівної системи, то на приладовому щитку при включеному запаленні, а також при працюючому моторі буде горіти відповідна червона лампочка, яка згасне тільки після зняття автомобіля з «ручника».

При включенні ближнього або дальнього світла фар на панелі приладів загоряються відповідні лампи (для ближнього світла — зеленого, а для далекого — синього кольору). При включенні покажчиків поворотів, а також аварійної світлової сигналізації на приладовому щитку починає моргати відповідна лампа, причому це супроводжується клацанням.

Лічильники пробігу відображають кількість пройдених автомобілем кілометрів: загальний лічильник показує загальний пробіг за весь час, а добовий — пробіг лише за певний час. Показання загального лічильника вручну змінити неможливо, а свідчення добового лічильника можна обнулити з допомогою розташованої на ньому кнопки.

Добовий лічильник зручно використовувати для вимірювання конкретних відстаней (наприклад, від будинку до дачі), а також для контролю витрат палива.

Датчик температури охолоджуючої рідини показує, чи нормально працює система охолодження двигуна. Робоча температура охолоджуючої рідини повинна знаходитися в межах 80-90 °с. Якщо стрілка датчика «проникла» в червону зону — значить, температура рідини наближається до 100 °С або вже досягла цієї позначки; у цьому випадку необхідно терміново заглушити двигун і дати йому охолонути. При дуже холодному двигуні їхати також не рекомендується.

Спідометр — це прилад, який інформує водія про поточний швидкісному режимі. Показання даного приладу важливі для вибору правильної швидкості.

Датчик рівня палива інформує водія про кількість палива, наявного в паливному баку в даний момент. Коли палива залишається занадто мало, стрілка наближається до червоного сектору, а в багатьох машинах при цьому додатково загоряється лампа.

Тахометр — прилад, який показує, яка кількість оборотів в хвилину здійснює коленвал двигуна при поточному режимі.

Допоміжні системи.

На ринку зараз пропонується багато систем, які забезпечують водія навігаційною інформацією: показують поточне місце розташування автомобіля на вулично-дорожньої сітки і пропонує більш зручний маршрут для поїздки до місця призначення.Принципи автоматичної навігації добре розроблені, і конкуруючі системи відрізняються один від одного тільки в деталях апаратних засобів ЕОМ і програмного забезпечення. Географічна інформація зберігається на CD і DVD, що дає можливість оперативного оновлення і дозволяє використовувати одну навігаційну систему для різних місцевостей. Положення транспортного засобу визначається за допомогою супутникових даних Глобальної системи позиціонування(GPS — Global Positioning System).Система GPS повинна постійно перераховувати положення автомобіля після попадання в «мертві точки»(наприклад,тунелі або області«радиотени» у великих містах). Дисплей навігаційної системиВ даний час активно розробляються і впроваджуються потужні системи, здатні сприймати інформацію в реальному масштабі часу від інформаційних систем руху. Вони попереджають водія про пробки на дорогах, місць стоянки і відпочинку, заправних станціях і дозволяють навігаційною системою автоматично повторно обчислювати найкоротший маршрут, якщо на раніше розрахованому маршруті виникають транспортні затори і затримки руху. Для відображення інформації використовуються дисплеї з яскравим і чітким екраном.У найбільш сучасних системах використовується мовленнєвий управління з синтезаторами мови, що дає змогу водієві управляти різними пристроями за допомогою власного голосу, а також отримувати інформацію у вигляді голосового супроводу, не відволікаючись від керування автомобілем. Використовуючи такі пристрої, наприклад, на деяких автомобілях Jaguar, водій через голосовий зв'язок «спілкується» з автомобілем, змушуючи його виконати певну операцію. В даний час, щоб користуватися такою системою, водій повинен вивчити невеликий список стандартних фраз.







Дата добавления: 2016-02-27; просмотров: 2808;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.