Розрахунок кількості споживачів

Для проектованого підприємства кількість споживачів за кожну годину роботи залу визначають по видозміненій формулі.

;

Тут відношення позначає кількість посадок протягом даної години. Приблизні графіки завантаження залів для підприємств громадського харчування різноманітних типів наведені в додатковій літературі.

Загальну кількість споживачів за день можна також визначити по формулі:

;

де h - середня оборотність місць за день.

Формулою користуються за умови, що в наступних розрахунках не будуть потрібні дані про кількість споживачів у кожну годину роботи підприємства (наприклад, при розробці проекту заготовочного підприємства, потужність якого задана кількістю місць у прикріпленій мережі).

Приблизні значення оборотності місця за день для підприємств харчування різноманітного типу такі:

Їдальні Загальнодоступні   Кафе  
Дієтичні: З самообслуговуванням З обслуговуванням офіціантами   10,7 Загального типу: З самообслуговуванням З обслуговуванням офіціантами  
На промислових підприємствах: Закритого типу З загальнодоступним входом     6-8 9,7 Спеціалізовані: Молочні (із самообслуговуванням) Кондитерські (із самообслуговуванням)    
При вузах: З вільним вибором страв З харчуванням по абонементах У залах для професорсько-викладацького складу   Молодіжні (з обслуговуванням офіціантами) Кафе - морозиво (з обслуговуванням офіціантами)  
Ресторани: Загальнодоступні Загальнодоступні, які працюють вдень по скороченому меню При готелях При готелях, які працюють вдень по скороченому меню   5,5   6,5   7,5 Закусочні: З самообслуговуванням З обслуговуванням офіціантами Буфет(в окремому помешканні) Підприємства - автомати: Закусочна Кафе Буфет Пивний бар    

 

Середню оборотність місця за день установлюють по показниках діючих аналогічних підприємств як відношення кількості споживачів за день до кількості місць у залі. Кількість споживачів у діючому підприємстві можна визначити зі звітних даних про кількість реалізованих других страв, до якого в цьому випадку прирівнюється чисельність споживачів, або виходячи з товарообігу підприємства і середньої вартості однієї покупки, визначеної вибірковим шляхом. При цьому кількість споживачів за день розраховують як відношення товарообігу за звітний період до кількості робочих днів у цьому періоді і середньої вартості покупки.

Після визначення кількості людей, що харчуються розробляють виробничу програму проектованого підприємства - складають меню, визначають кількість страв і напоїв кожного найменування. Методика розробки виробничої програми залежить від типу підприємства, контингенту людей, що харчуються і прийнятої форми обслуговування.

 








Дата добавления: 2016-02-24; просмотров: 2113;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.