ЗВІТ ПРО РУХ ГРОШОВИХ КОШТІВ

З метою одержання інформації про джерела отримання і напрями використання грошових коштів підприємства складають Звіт про рух грошових коштів. Таким чином, забезпечується аналіз не умовної величини чистого прибутку[2], а, насамперед, руху грошових коштів – реальних засобів, які необхідні для погашення заборгованості перед кредиторами, придбання матеріальних ресурсів, необхідних для продовження виробництва, розширення виробничих потужностей підприємства.

Результат порівняння позитивних і негативних грошових потоків використовується, з одного боку, як індикатор фінансової стійкості підприємства (показник оцінки потенціалу внутрішніх джерел фінансування), а з іншого – як індикатор прибутковості підприємства.

У Звіті відображається рух грошових коштів від різних видів діяльності підприємства, які передбачено П(С)БО України. У зв’язку з цим, на основі показників даного Звіту користувачі мають можливість:

– оцінити діяльність підприємства в цілому;

– оцінити правильність прийнятих управлінських рішень щодо використання грошових коштів;

– визначити платоспроможність господарюючого суб’єкта;

– проаналізувати співвідношення чистого прибутку і змін у величині грошових коштів.

В Україні Звіт про рух грошових коштів підприємства почали складати після введення в дію Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”. В ньому передбачено, що однією з форм фінансової звітності є ф. № 3 “Звіт про рух грошових коштів”.

Зміст статей та порядок складання і подання ф. № 3 викладено в П(С)БО 4 “Звіт про рух грошових коштів”.

Складаючи Звіт, потрібно пам’ятати про основні правила формування показників даного Звіту.

Перш за все, ф. № 3 “Звіт про рух грошових коштів” складається один раз за звітний період – тільки за підсумками року.

У звітній формі відображаються лише зміни в грошових коштах без урахування змін у інших господарських засобах за звітний період. Тобто у Звіті не наводяться зміни активів юридичної особи, що відбулися в результаті не грошових операцій (отримання активів шляхом фінансової оренди, бартерних операцій, емісії акцій тощо).

Крім того, у Звіті не враховуються внутрішні зміни грошових коштів (наприклад, надходження грошових коштів з поточного рахунку в касу або збільшення чи зменшення внаслідок руху грошових коштів на різних рахунках юридичної особи в банку).

У Звіті слід відображати окремо рух коштів від різних видів діяльності.
Якщо одна господарська операція об’єднує зміни грошових коштів за різними видами діяльності, то суми змін грошових коштів від різних видів діяльності слід наводити у різних розділах Звіту. Так, наприклад, сума плати за фінансову оренду активів складається з двох елементів: частини вартості необоротного активу та плати за користування цим основним засобом. Таким чином доходи в частині вартості необоротного активу в платі за фінансову оренду належать до інвестиційної діяльності, а доходи в частині одержаних відсотків – до фінансової.

Прямий метод складання звіту передбачає підрахування окремо надходжень грошових коштів, окремо їх витрачання. Це відбувається шляхом безпосереднього аналізу первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, в яких відображено господарські операції з грошовими коштами. На підставі окремих документів визначаються загальні суми з надходження і витрачання грошових коштів. За допомогою порівняння отриманих величин про надходження і витрачання встановлюється, чи вистачило грошових надходжень від певної діяльності для забезпечення пов’язаних з нею витрат. Застосування даного методу вимагає від бухгалтера ретельного ведення аналітичного обліку, тобто постійного накопичення даних про зміни грошових коштів з детальним зазначенням джерел їх отримання і напрямів витрачання.

Наприклад: ТОВ “Ольга” за 2008 рік отримало грошові кошти на поточний рахунок: 5000,00 грн. – дивіденди від дочірнього підприємства; 12000,00 грн. – виручка від реалізації готової продукції; 18000,00 грн. – платежі за послуги фінансової оренди (в т.ч. ‑ 12000,00 грн. основного платежу).

Сплачено з поточного рахунку: 6000,00 грн. – за основні засоби; 8000,00 грн. – за виробничі запаси; 10000,00 грн. – дивіденди акціонерам.

Визначивши види діяльності за кожною сумою надходжень і витрачань грошових коштів, бухгалтер сформує наступний звіт:

Звіт про рух грошових коштів

Показник Надходження Витрачання
Операційна діяльність Реалізація готової продукції (робіт, послуг) Придбання ресурсів Результат руху грошових коштів (24000,00-8000,00)   24000,00   16000,00*     8000,00
Інвестиційна діяльність Отримані дивіденди Придбання необоротних активів Результат руху грошових коштів (5000,00–6000,00)   5000,00         6000,00 1000,00**
Фінансова діяльність Отримані платежі по фінансовій оренді Сплачені дивіденди Результат руху грошових коштів   6000,00       10000,00 4000,00**

* позитивний результат руху грошових коштів (надходження перевищують витрачання)

** негативний результат руху коштів (надходжень від певного виду діяльності недостатньо для покриття витрат, що означає, що потреби відповідного напряму фінансуються за рахунок іншого виду діяльності)

П(С)БО 4 “Звіт про рух грошових коштів” передбачено, що ф. № 3 “Звіт про рух грошових коштів” містить інформацію про результат руху грошових коштів від усіх передбачених в П(С)БО України видів діяльності підприємства (див. рис. 5.2).

Визначення руху грошових коштів необхідно здійснювати за кожним видом діяльності окремо, оскільки тільки таким чином можна об’єктивно оцінити ефективність діяльності підприємства.

У зв’язку з цим, Звіт про рух грошових коштів складається з трьох розділів, у кожному з яких наводиться формування результату руху грошових коштів:

І. Рух коштів у результаті операційної діяльності.

ІІ. Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності.

ІІІ. Рух коштів у результаті фінансової діяльності.

При застосуванні наведеної класифікації грошових потоків слід мати на увазі, що віднесення руху коштів до відповідної діяльності залежить, у першу чергу, від характеру основної господарської діяльності підприємства.

Наприклад, для машинобудівного заводу надання необоротних активів у фінансову оренду є операціями фінансової діяльності, одночасно послуги лізингової компанії з фінансової оренди автомобілів є її основним видом діяльності.

Рис. 5.2. Види господарської діяльності, що відображаються у Звіті про рух грошових коштів

 

Для відображення результату руху грошових коштів від надзвичайної діяльності у Звіті окремого розділу не передбачено. Результат руху коштів від надзвичайної діяльності наводиться в тому розділі Звіту, до якого належать ці надзвичайні події. Наприклад, втрати, пов’язані з втратою будівлі цеху внаслідок пожежі, а також витрати, понесені на ліквідацію наслідків цієї події, належать до операційної діяльності. Тому грошові кошти, витрачені при цьому, повинні включатися до розділу І “Рух коштів у результаті операційної діяльності” ф. № 3 “Звіт про рух грошових коштів”.

Загальний результат руху грошових коштів підприємства за звітний період – ряд. 400 “Чистий рух коштів за звітний період” – визначається як підсумок чистого руху грошових коштів від різних видів діяльності. Таким чином, для обчислення показника ряд. 400 необхідно визначити алгебраїчну суму ряд. 170 “Чистий рух коштів від операційної діяльності”, ряд. 300 “Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності” та ряд 390 “Чистий рух коштів від фінансової діяльності”.

Для перевірки правильності показників ф. № 3 “Звіт про рух грошових коштів” необхідно скористатися показниками ф. № 1 “Баланс”. Тобто, якщо залишок грошових коштів на кінець року за ф. № 3 “Звіт про рух грошових коштів” (ряд. 430) тотожний залишку грошових коштів у національній та іноземній валюті, відображеному у ф. № 1 “Баланс” на кінець звітного періоду, то ф. № 3 заповнена правильно.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 1352;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.