Особливості етапів стратегічного самоменеджменту діяльності

Принципово етапи стратегічного самоменеджменту (Рис.11.5.) аналогічні раніше розглянутим. Особливості зв'язані з ціллю самоменеджменту. Ціль - це кар'єра і це конкретизує діяльність, вносить у неї ясність і визначеність. Розглянемо яскраво виражені особливості стратегічного самоменеджменту.

Знаходячись на різних рівнях соціальної піраміди людина має нерівномірний розподіл прав і привілеїв, відповідальності й обов'язків, влади і впливу. Чим вище займаний рівень ієрархічного положення в суспільстві, тим людина більше має благ. У такий спосіб обґрунтована соціальна нерівність людей. Ця нерівність виражається в економічній, політичній і професійній формі. Усі рівні тільки перед законом. Виникає природна потреба людини піднятися на більш вищу ступінь в економічній, політичній і професійній сфері.

Значно сприяє цьому знання механізмів переміщення індивідів усередині соціального простору (соціальна мобільність)

Виділяється є два типи соціальної мобільності: горизонтальна (перехід індивіда з однієї соціальної групи в іншу на одному рівні) і вертикальна (переміщення індивіда з одного соціального слою в іншій). Вертикальна мобільність (рис 11.4) характеризується підйомом (соціальний підйом) і спадом (соціальний спуск).

Своєрідним “ліфтом” і “ситом” може бути для кожного: армія, церква, інститути освіта і виховання, політичні організації, професійні організації, накопичені багатства, родина, шлюб. Перебування в цих організаціях може стати каналом циркуляції, уміло користуючись якими можна зробити різкий “зліт” у реалізації кар'єри, досягнення життєвого успіху. “Ситом” для індивіда виступає родина, школа, церква, що є засобом тестуючим біологічні, інтелектуальні і моральні якості. “Ситом” є і професійні організації, що “просівають” людей відповідно до вимог особливих професій і здібностей претендентів на них.

 

 


Стратегічний контроль Стратегічна самоорганізація

 

 

Рис. 11.5. Етапи стратегічного самоменеджменту .

1. Оцінка життєвої ситуації

Під оцінкою життєвої ситуації ми розуміємо складання представлення, судження про сукупність умов і обставин кар'єри, які визначили вибір. Ціллю етапу є професійне самовизначення. У школяра, який закінчує школу, у дорослого, який у силу ряду обставин змінює професію, на перший погляд можливі напрямки шляху рівні 360 градусам. Але це тільки на перший погляд. Якщо мова йде про ефективність, про визначену кар'єру, то сектор можливостей різко звужується. Проте вибір треба робити, тому що ще древні говорили: “Хто не знає гавані, до якої він хоче плисти, тому і вітер не сприяє”. Цей крок дуже відповідальний. Він робиться Вами самостійно, але вже інші кроки будуть залежати від нього.

Слово “самовизначення” (містить значення “межа”, “границя”, “обмеження”) розуміється як самообмеження, постановка собі меж, границь. Однак це варто розглядати не як створення собі меж, а як зменшення невизначеності, напрямок своєї життєвої енергії по визначеному руслу.

На оцінку життєвої ситуації впливає , повинна впливати місія Вашого життя. Що написано на роді відомо цілком лише Богу, але в першому наближенні необхідно врахувати те, що успадковано від предків, визначити схильності, до тієї або іншої професії.

Варіант визначення професійної спрямованості запропонований у роботі Г.В.Щьокіна [62]. Суть в наступному. Використовуючи психологічну класифікацію Е.А.Клімова в залежності від особливостей основної предцілі праці всі професії підрозділяються на п'ять головних типів[26]:

- “людина-природа” (П) (сфера інтересів - рослинний і тваринний світ);- “людина-техніка і нежива природа (Т), (працівники мають справу з неживими, технічними об'єктами)

- “людина-людина” (4), (предмет інтересів - соціальні системи);

- “людина-знакова система (3), (сфера інтересів - природні і штучні мови);

- “людина-художнє відображення дійсності).

Звичайно, не можна строго розподіляти лише за п'ятьма типах безліч професій, але робиться допущення.

Далі в межах кожного типу професії виділяються їхні класи (мал. 9.3.) за ознакою цілей: 1) Гностичні професії (Г), де людина використовує свої знання. Наприклад, у типі “Людина-природа” - це може бути дегустатор, а в типі “Людина-Людина” - слідчий.

2) Перетворюючі професії (П), де людина перетворює природу, техніку, іншу людину і т.п.

Приклад, у типі “Людина-природа” - це агроном, зооінженер, а в типі “Людина-людина” - вчитель.

3) Дослідницькі професії (І), де людина пов'язана з елементами творчого сприйняття дійсності. Наприклад, “Людина-художній образ” - це може бути композитор, а в типі “Людина-людина” - агент із постачання. І тут при класифікації границі досить розмиті, але переслідуючи ціль упорядкування, можна погодитися.

На третьому етапі наших дій у кожному класі можна виділити відділи:

1) Ручної праці (Р). Наприклад, у класі гностичних професій - це лаборант-хімік, а в класі перетворюючих професій - слюсар.

2) Професії машинно-ручної праці (М). Наприклад, токар, водій автомобіля.

3) Професії, пов'язані з застосуванням автоматизованих систем (А). Наприклад, оператор на АЕС.

4) Професії, пов'язані з перевагою функціональних засобів праці (Ф). Приклад, акробат, балерина, двірник.

На четвертому етапі професії можна розділити на наступні групи.

1) Роботи в умовах мікроклімату (Б). Наприклад, лаборанти, оператори ЕОМ.

2) Роботи на відкритому повітрі (ПРО). Наприклад, агроном.

3) Робота в незвичайних умовах (Н). Наприклад, льотчик, пожежник.

4) Робота в умовах підвищеної моральної відповідальності за життя людей (М). Наприклад, вчитель, слідчий.

 

 

 


"Моя професія"


Групи професій


Відділи професій


Класи професій


П Т Ч З Х
Типи професій

 

Рис. 11.6. Послідовність вибору професії з використанням психологічної класифікації Е.А.Клімова.

“Знаючи місце професії в приведеній класифікації й основні вимоги до представників визначеного виду професійної діяльності, можна обґрунтовано проводити професійне самовизначення”[26,62]. Для переміщення по етапах варто використовувати розроблені фахівцями тести. В додатках 3 – 6а пропонуються засоби та діагностичні методики визначення професійної придатності. Отже, Ви вибрали бажану професію. Далі необхідно пройти “комісію” лікарів і вислухати їхні рекомендації. Від їх “вироку” залежить Ваше самовизначення, тому що в даному випадку може виникнути ситуація коли треба переглядати свій вибір або поправляти стан здоров'я.

 

2. Уточнення моделі світу і місії

Вже перший етап вибору кар'єри може різко змінити Ваше представлення про бажану ціль життя. У цьому випадку не забувайте, що Ваша оцінка суб'єктивна, що це лише модель бачення світу. Ця модель може бути уточнена. Трохи гірше буде ситуація в тих, кого особисті зобов'язання, борг батька (матері) або сина (дочки) змушують враховувати це (тиск місії). Цей тиск сковує волю маневру, підштовхує до відповідної цілі. Молоді, хто планує кар'єру, повинні подумати про раннє одруження (вихід заміж), якщо, звичайно, ця подія не “ліфт”, що підніме на більш високий рівень соціальної піраміди.

3. Ціль - кар'єра

Як відомо ціль визначає і стратегію і функції і методи і процес самоменеджменту. Формулюючи ціль людина неминуче визначає, “прикидає” задум її досягнення.

4. Задум (основи)

У задумі досягнення кар'єри відображається головна керівна ідея цілі, сили, засоби і способи її реалізації. На задумі базується рішення, підходи до вибору стратегії й основа плану життя. Він дає відповідь на питання:

- де, якими силами і засобами й у якій послідовності буде йти боротьба з протидіючими силами;

- які напрямки дій головні, а які другорядні;

- де будуть зосереджені основні сили і засоби;

- як в основі буде вестися боротьба.

Цей зміст задуму необхідний для оцінки обстановки.

5. Оцінка обстановки й прийняття рішення

Оцінка обстановки проводиться за алгоритмом (мал.9.4). При цьому увага звертається на:

- аналіз зовнішніх і внутрішніх факторів;

- висновки з оцінки обстановки.

До зовнішніх факторів можна віднести:

- соціальний стан у суспільстві, що визначає можливості в одержанні освіти (матеріальні витрати), заняття положення на більш високому рівні соціальної, економічної ієрархії;

- система кадрової роботи в суспільстві, конкретному підприємстві;

- рівень розвитку суспільства, країни проживання.

До внутрішніх факторів можна віднести:

- людський фактор;

- рівень Вашого інформаційного забезпечення про стан справ у ході кар'єри;

- рівень володіння засобами досягнення кар'єри (методами, техніками, технологіями...);

- організацію самоуправління.

Порядок роботи при оцінки обстановки й прийнятті рішення можна представити (рис. 11.7.).

Висновки з оцінки обстановки можуть включати:

1) Висновки з оцінки протидіючих сил (зовнішніх факторів):

- головні протидіючі сили, від впливу на які може бути значно полегшений рух вперед;

- сильні і слабкі сторони протидіючих сил;

- ймовірні форми і способи протидії.

2) висновки з оцінки своїх сил:

- загальний стан здоров'я, наявність здібностей до обраної професії;

- відповідність своїх сил цілі і задуму її досягнення.

3) висновки з оцінки сприятливих (підтримуючих) сил:

- який вплив можуть зробити родичі, товариші і т.п., що зараз розуміється під словом “зв'язки”.

- с ким і на якому етапі і як варто найбільш тісно взаємодіяти.

4) Висновки з оцінки умов:

- що, як, коли варто врахувати і використовувати виходячи з усього комплексу економічних, політичних, соціальних, кадрових умов, країни проживання.

Для прийняття рішення можна скористатися відповідним алгоритмом (Розділ 9). У його основі буде лежати: задум, задачі, що стоять, порядок взаємодії із силами підтримки і заходи щодо забезпечення.

 

Рис. 11.7. Порядок оцінки обстановки й ухвалення рішення.

6. Вибір стратегії й уточнення життєвої філософії і системи цінностей.

Якщо стратегію життя вибирати за типами (див. таблицю 3.4.), то найбільш прийнятна стратегія - це стратегія життєвого успіху. Однак успіх в умовах змін пов'язаний зі зміною своїх поглядів на життя, заміною стереотипів (підпрограм) у підсвідомості. Як показує реальне життя зміни відбуваються в діапазоні від “утриманських”, породжених колишнім соціалізмом до лютої боротьби за життя. При цьому можливо використання різних стратегій для вирішення протиріч, однак без адаптації й активних дій успіху не досягнеш. Останні рекомендації дані на підставі наступного:

Результати наявних досліджень показують, що в суспільствах, де спостерігається дефіцит, найкраще існують і виживають ті рослини і тварини, які оптимальним образом адаптуються до навколишнього середовища.

У суспільствах достатку, навпроти, найкраще існують і виживають, якщо можна так виразитися “вузькі фахівці”, тобто ті рослини і тварини, які ...найвищою мірою” пристосовані до переважних умов навколишнього середовища.

Вони забезпечують своє виживання, своє існування в “екологічній ніші”

7. Планування кар'єри

При плануванні власної кар'єри необхідно врахувати фактори сприятливі і гальмуючі майбутнє виконання цього плану.

Виходячи з висновків оцінки елементів обстановки характеристика своїх сил впливає на зміст плану особистого і професійного розвитку. Він може включати напрямки розвитку організму, здібностей, особистості, мислення.

З огляду на положення на ступінях соціальної піраміди, особливостей роботи каналів соціальної циркуляції, очікуваної протидії сил у плані може відображатися: оволодіння засобами досягнення цілей (методами, техніками, технологіями), а також здійснюватися розробка стратагем.

Стратегічна самоорганізація і контроль аналогічні розглянутим раніше.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 575;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.019 сек.