Поняття кар'єри і самоменеджменту діяльності

Під кар'єрою розуміється: просування по службі в якій-небудь діяльності, досягнення популярності, слави і т.п. Кар'єра - це суб'єктивно усвідомлені власні судження працівника про своє трудове майбутнє, очікувані шляхи самовираження і задоволення працею [26]. Це поступальне просування по службовим сходам, зміна навичок, здібностей, кваліфікаційних можливостей і розмірів винагороди, пов'язаних з діяльністю працівника.

Однак, кар'єра - це не тільки переміщення по службі. Просування до вершин науки, мистецтва, материнства - адже це теж успіх.

Отже, кар'єра - це індивідуально усвідомлена позиція і поведінка, пов'язані з трудовим досвідом і діяльністю протягом робочого життя людини. Проте найчастіше говорять про два види кар'єри: професійну і внутрішньоорганізаційну. Професійна кар'єра характеризується проходженням людини у своїй професійній діяльності різних стадій: попередньої (навчання в школі), первісної (вступу на роботу), професійного росту і відставки (відхід на пенсію).

Конкретний працівник проходить через усі ці стадії з невеликою різницею в часі. Внутріошньорганізаційна кар'єра - це послідовна зміна етапів розвитку працівника в межах однієї організації. Вона реалізується за трьома основними напрямками:

· вертикальний - підйом на більш високу ступінь управлінської (структурної) ієрархії;

· горизонтальний - реалізується переходом у різні функціональні або організаційні (наприклад, матричні) структури одного рівня ієрархії. У результаті працівник одержує досвід керівництва, або роботи в різних областях.

· центральний - характеризується переміщенням до центру керівництва організацією,

Наприклад, унікальна підготовка, особливий талант, майстерність фахівця спонукує керівників використовувати працівника як консультанта, радника зі зміною винагороди адекватним внескам у справу організації.

Це дає людині доступ до довірчих відносин з керівництвом, неформальним джерелом інформації. Для більшості, так званих звичайних людей, зробити кар'єру - це домогтися високого положення в суспільстві і високого рівня доходу. В основі цієї кар'єри звичайно лежать професія і кваліфікація.

Технологія цієї кар'єри в цілому аналогічна раніше описаній в главах про стратегічний і технологічний самоменеджмент, за невеликим винятком.

1. Якщо сформована життєва ситуація не пов'язана з тиском місії, сформованої Вашим боргом перед родиною, близькими людьми, суспільством, то варто розібратися якої кар'єри Ви хочете. Тому що в даному випадку Ви дієте лише згідно з особистими інтересами.

2. На етапі оцінки обстановки:

а) варто вивчити кон'юнктуру ринку ( чи буде через 10-15 років потрібна професія, що Ви вибираєте). Цим додається в самоменеджмент маркетингова функція. Вона дозволяє “зробити себе” таким, що б попит на Вас, як фахівця, був великим. Це забезпечить вигідний “продаж” себе потенційним роботодавцям.

б) оцінюючи обстановку Ви повинні:

* на основі сьогоднішнього положення в соціальній ієрархії визначити свої можливості, труднощі, що стоять в зміні свого положення. Полегшить рішення цієї задачі знання роботи механізмів переміщення людей у межах різних рівнів соціальної піраміди.

* вивчити й оцінити систему роботи з кадрами в організації, де Ви плануєте робити кар'єру. Як відомо одна з цілей роботи кадрових органів з персоналом - це реалізація кар'єри важливого для організації працівника, як професіонала в потрібних напрямках. Людині ціллю життя якої є кар'єра важливо знати “погляди” на нього в керівництва організацією, плани органів управління персоналом.

Це дозволить домогтися збігу Ваших інтересів і інтересів фірми, де Ви працюєте. Якщо, звичайно, Ви правильно оцінили свої можливості.

* розробити реалістичну. модель майбутніх дій. Вона дозволить сформувати реальні цілі, що відповідають стратегію, розробити план життя і кар'єри.

 








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 795;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.