Вибір професійної кар'єри

Перше що треба - це познайомиться з професіями і прогнозами в їхній потребі в країні проживання й інших держав світу. Професій більш 7000 і одні з них зникають через непотрібність, інші з'являються. Спеціальні науково-дослідні інститути вивчаючи тенденції економічного розвитку країн, міграцію населення й інші фактори роблять необхідні прогнози.

Наприклад, у Гудзонівському інституті (США,) прогнозується скільки повинно бути нових робочих місць у перспективі (у порівнянні з дійсним часом). Якщо в Україні висококласні інженери не можуть зараз знайти роботу, то це не значить, що через 5-10 років подібне збережеться.

Друге - це правильно визначити свої професійні схильності і реальні здібності (природні задатки). Суть цієї роботи у визначенні того, що закладено у Вашу генетичну програму, що успадковано від предків і що сформувалося в перші роки життя (настановна програма). Досить успішно це можуть виконати фахівці кадрового менеджменту, які працюють у центрах зайнятості, спеціальних консультативних фірмах або центрах при ряді Вузів. Можна вирішити цю задачу і самостійно скориставшись розробленими методиками, тестами і т.п., надрукованими в спеціальних посібниках, збірниках. Але в цьому випадку велика імовірність неточності, помилки.

Проробивши роботу з вивчення наявних професій і визначивши свої схильності і здібності Ви можете усвідомити, що хочете робити, чим займатися в майбутньому.

Наступний кроком на шляху вибору професії, як ми говорили - оцінка кон'юнктури ринку (яка буде ситуація, яка характеризується співвідношенням між попитом та пропозицією на професії, вчасним одержанням Вами бажаної спеціальності).

Зараз модно вчитися на менеджера. Але хто прогнозував потреби в цій професії в майбутньому? Необхідно ознайомиться з матеріалами досліджень, прогнозами виконаними фахівцями і на підставі отриманих результатів оцінювати себе як майбутнього професіонала на ринку професій.

Ви можете спланувати своє життя в іншій країні. Але в цьому випадку необхідно вивчити не тільки мову і культуру народів, які там проживають, але і вартість життя в тій країні, соціальне забезпечення, житлові умови і квартплату, медичне забезпечення, оподатковування.

Перед тим як Ви приймете рішення про роботу в іншій країні оцініть і те - де буде працювати Ваша дружина, де будуть вчитися діти, як відносяться місцеві жителі до іноземних фахівців. Поговоріть з людьми, які там живуть, працюють. Тоді, оцінивши все, приймайте рішення.

Дуже важливим елементом у підготовці і наступній реалізації планів кар'єри є знання соціальних механізмів переміщення людини в межах різних рівнів соціальної піраміди і самому головне вміти використовувати їх у своїх інтересах.

 


Рис.11.4. Форми соціальної мобільності [53].

Як відомо: робота будь-яких механізмів побудована на обліку вимог законів відповідних природі керованого об'єкта. Соціальний механізм враховує і виконує вимоги соціальних законів. Отже необхідно знати соціальні закони, які діють у суспільстві. Це дозволить їхні дії і форми прояву використовувати на практиці в конкретних умовах сформованої обстановки. Дія соціальних законів у спілкуванні в якому ми живемо досить обґрунтовано показали у своїх роботах М.Вебер [6,7 і П.А.Сорокін [53].

У відповідності з поглядами П.А.Сорокіна населення країни поділяється на класи і шари в ієрархічному ранзі - стратифікується.

З огляду на своє положення в реальному світі людина при виборі професії враховує свої можливості, шанси на успіх, уточнює ціль життя, стратегію її досягнення, планує життя.

У ході викладу матеріалу ми звертали увагу на необхідність обліку при виборі життєвого шляху програм адаптації людини й у першу чергу відповідності настановної (другий) і свідомо обраної (третьої) - уродженій програмі (першій). Не облік цієї вимоги приводить до можливості вибору професії, кар'єри, що не забезпечуються природними задатками, перекручуванню інстинктів (що лежать в основі генетичної програми), сверхдомінуванню одного з них, що приведе до інстинктопатії і деформації особистості.

Людина зобов'язана усвідомити, якими програмами вона буде керуватися в житті.








Дата добавления: 2016-02-20; просмотров: 549;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.