Сутність і основи організації оборотних активів

 

Діяльність суб'єктів господарювання щодо створення і реалізації продукції здійснюється у процесі поєднання засобів праці, предметів праці і самої праці. Саме предмети праці і є оборотними активами, які навідміну від основних виробничих фондів споживаються в одному виробничому циклі, і їх вартість повністю переноситься на вартість виготовленої продукції.

Відповідно до П(С)БО 2 „Баланс” оборотні активи – це грошові кошти та їх еквіваленти, не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи дванадцяти місяців з дати балансу.

Крім поняття "оборотні активи", в економічній теорії використовуються поняття "оборотні кошти" і "оборотний капітал".

Оборотні кошти - грошові кошти, авансовані у виробничі фонди та фонди обігу, які постійно перебувають у кругообігу з метою безперервного забезпечення процесу виробництва та реа­лізації продукції.

Оборотний капітал - частина продуктивного капіталу, яка переносить вартість на знову створений продукт повністю і пове­ртається до виробника у грошовій формі наприкінці кожного кругообігу капіталу.

Складові оборотного капіталу: запаси, незавершене виро­бництво, готова продукція на складі, дебіторська заборгованість, грошові активи. Фрагмент балансу, що містить оборотний капітал наведено, в таблиці 7.1.

Оборотні активи підприємницьких структур знаходяться в постійному русі, обслуговуючи всі стадії виробничого процесу. Традиційно серед них виділяють грошову (Г), виробничу (В) і товарну (Т'). Кругообіг оборотних активів можна виразити формулою

 

Г – Т … В … Т' - Г' (7.1)

 

Таблиця 7.1 – Відображення оборотних активів у балансі підприємства (форма 1)

Актив Код рядка На початок звітного періоду На кінець звітного періоду
II Оборотні активи      
Запаси:      
виробничі запаси    
тварини на вирощуванні та відгодівлі    
незавершене виробництво    
готова продукція    
товари    
Векселі одержані    
Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:      
чиста реалізаційна вартість    
первісна вартість    
резерв сумнівних боргів    
Дебіторська заборгованість за розрахунками:      
з бюджетом    
за виданими авансами    
з нарахованих доходів    
за внутрішніми розрахунками    
Інша поточна дебіторська заборгованість    
Поточні фінансові інвестиції    
Грошові кошти та їх еквіваленти:      
у національній валюті    
в іноземній валюті    
Інші оборотні активи    
Усього за розділом II    
III Витрати майбутніх періодів    

 

Кругообіг оборотних активів охоплює період часу, впродовж якого засоби, авансовані для виробництва і обігу, проходять всі стадії кругообігу і повертаються до початкового вигляду, тобто набувають грошової форми в результаті одержаної виручки від реалізації продукції.

Структура оборотних коштів - це пропорції розподілу ре­сурсів між окремими елементами поточних активів, від­ображає специфіку операційного циклу. Вона показує, яка частина оборотних активів фінансується за рахунок власних коштів і довго­строкових кредитів, а яка - за рахунок позикових, враховуючи короткострокові кредити банків.

Операційний цикл - інтервал часу, протягом якого поточні активи підприємства роблять повний оборот від придбання запа­сів для здійснення діяльності до отримання коштів від реалізації виробленої з них продукції.

Величина і структура власних оборотних коштів може відо­бражати тривалість і особливості фінансового циклу, а також ряд інших факторів.

Фінансовий цикл - часовий інтервал, протягом якого одно­разовий оборот роблять власні оборотні кошти. У тих випадках, коли власні оборотні кошти мають від'ємне значення, поняття фінансового циклу не існує.Фінансовий циклпочинається з моменту оплати постача­льникам визначених матеріалів (погашення кредиторської заборгованості), закінчується в момент одержання грошей від покупців за відвантажену продукцію (погашення дебіторської заборгованості).

Для аналізу оборотних коштів необхідно не тільки розгля­нути співвідношення тривалості операційного і фінансового цик­лів, але і зробити оцінку структури цих циклів, тобто порівняти між собою періоди обороту окремих складових (запасів сировини, незавершеного виробництва, готової продук­ції, дебіторської і кредиторської заборгованості).

Виробничий цикл - починається з моменту надходження ма­теріалів на склад підприємства, закінчується в момент від­вантаження покупцеві продукції, що була виготовлена з даних матеріалів.

Для оцінки тривалості циклів використовуються показники оборотності (період обороту в днях) (рис. 7.1).

 

 


Рисунок 7.1 – Взаємозв'язок виробничого і фінансового циклів підприємства

Загальна тривалість і структура операційного і фінансового циклів пов'язані зі специфікою роботи підприємства, зокрема з технологічними особливостями і сформованими традиціями в роботі з постачальниками і споживачами, але також можуть від­бивати і недоліки в управлінні поточними активами.








Дата добавления: 2015-12-01; просмотров: 1130;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.