ПРЕДМЕТ, СИСТЕМА І ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ КУРСУ

Предметом курсу "Організація юридичної служби на підпри­ємстві є порядок утворення, завдання системи органів та посадо­вих осіб, форми правової роботи, починаючи з центральних органів державної виконавчої влади (міністерств, державних комЬ-тетів тощо) і завершуючи державними підприємствами, устано­вами та організаціями.

Курс складається з дев'яти розділів. Це дає змогу .послідовновив­чити поняття правової роботи в народному господарстві, порядок та принципи організації, діяльнорті, розвитку та вдосконалення правової роботи взагалі і конкретно кожного самостійного струк­турного підрозділу – юридичного управління, відділу, сектора, бюро, групи тощо, а в разі невеликої за обсягом правової роботи – юрисконсульта відповідної кваліфікації.

Правова робота– комплекс заходів, що здійснюються держав­ними органами управління, посадовими особами з метою забезпе­чення суворого дотримання закону в усіх сферах господарської та громадської діяльності.

Юридична служба(управління, відділ, бюро тощо, а також юрисконсульт) – безпосередній організатор правової роботи в народному господарстві, який є складовою апарату управління виробництвом.

Словосполучення "правова робота" дає підстави говорити про діяльність, пов'язану із застосуванням права і спрямовану на пра­вове забезпечення виробничо-господарської діяльності конкретно­го підгфиємства аб^ установи. Але всі служби та підрозділи підприємств і установ, що займаються виробничо-господарською діяльністю, певною мірою займаються правовою роботою, пов'яза­ною з розробкою та прийняттям управлінських рішень, спрямова­них на зміцнення державної, планової та трудової дисципліни. Це

й розробка відомчих нормативних актів, укладення договорів, забезпечення законності трудових відносин, боротьба з безгоспо­дарністю, заподіянням шкоди державному, колективному та при­ватному майну, усунення умов, що призводять до цього, правови-ховання.

Правова робота повинна забезпечувати виконання законів, планів та угод не тільки підприємством, а й іншими господарськи­ми органами стосовно цього підприємства. Таким чином, правова робота – це багатопланова діяльність, що охоплює всі напрямки господарської діяльності, безпосередньо пов'язана зі створенням матеріальних цінностей, застосуванням праці робітників та служ­бовців, вирішенням питань соціально-економічного", науково-тех­нічного, культурного забезпечення колективів підприємств та ус­танов, а не тільки діяльність юридичної служби, що спрямована на організацію контролю за виконанням законів, пропаганду права, складання юридичних документів, участь у розгляді господарсь­ких та інших справ юрисдикційними органами.

Отже, правова робота в народному господарстві – це нормо-творча та правозастосовна діяльність, спрямована на правове за­безпечення господарської діяльності та керування нею, пов'язана з питаннями відповідальності, взаємозв'язку ланок господарського механізму, посадових осіб та працівників, що забезпечує зміцнен­ня законності, державної, планової та договірної дисципліни, гос­подарського розрахунку в діяльності підприємств, організацій та установ.

Згідно із Загальним положенням [9] юридичні служби створю­ються в міністерствах, інших центральних органах державної ви­конавчої влади, підприємствах, установах, організаціях у формі самостійного структурного підрозділу (управління, відділу, бюро, сектора, групи) або запроваджується посада юрисконсульта відповідної категорії. Юридична служба як частина апарату уп­равління виконує функцію безпосереднього організатора правової роботи. Завданням юридичної служби є активний вплив на вироб­ництво, сприяння найоптимальнішому режиму роботи підприєм­ства, що базується на суворому дотриманні законності та держав­ної дисципліни.

На відміну від інших служб та підрозділів юридична служба в цілому на підприємстві, організації чи в установі, виконуючи спе­цифічні функції, використовує тільки їй властиві форми та методи діяльності: проведення правової експертизи нормативних актів підприємства та його підрозділів, контроль за виконанням норм права, зміцнення законності та правопорядку у сфері господарсь­кої діяльності та взаємовідносин, пропаганда правових знань. Крім того, юридична служба здійснює загальне керівництво та організацію правової роботи на підприємстві за допомогою пра­вових методів, забезпечує умови для зміцнення законності в госпо­дарській діяльності, розробки та прийняття управлінських рішень, посилення державної, планової та трудової дисципліни. Маючи професійні знання та практику, співробітники юридичної служби впливають на правову роботу інших підрозділів, сприяють підви­щенню рівня правової культури господарських керівників, спе­ціалістів та посадових осіб.

Особливо зростає роль юридичної служби у правовій державі, де вона повинна бути основною ланкою охорони прав підприєм­ства та його працівників, попередження правопорушень у сфері господарської діяльності та господарських взаємовідносин, лан­кою, що має забезпечити гармонійне поєднання інтересів трудо­вого колективу та держави.

Ознайомлення з історією організації та діяльності юридичних служб дає змогу з'ясувати їх передісторію, етапи еволюції та вдос­коналення.

Уперше про юрисконсультів згадується в декреті РНК "Про оп­лату праці службовців та працівників радянських установ" від 27 липня 1918 р., де всі працівники поділялись на чотири групи, кожна з яких поділялась, у свою чергу, на категорії. Юрискон­сульти були віднесені до II категорії першої групи відповідальних працівників. Спочатку контроль за діяльністю юрисконсультів був покладений на загальноконсультаційний відділ наркомату юс­тиції. Але з лютого 1923 р. контроль за їхньою діяльністю в порядку загального нагляду здійснювала прокуратура. Далі було ще кілька реорганізацій у цій сфері. На першому загальносоюзному засіданні юрисконсультів державної промисловості (17-22 травня 1925р.) обговорювались актуальні питання правового регулю­вання господарської діяльності держави. Того ж року РНК затвер­дила Положення про юрисконсультів державних підприємств і По­ложення про бюро юрисконсультів. Структурно юридичні служби діяли при керуючому органі підприємства і тільки йому підпорядко­вувались. Після другого всесоюзного засідання (20-25 березня 1927 р.) було прийнято постанову "Про юрисконсультів державних установ, підприємств та кооперативних організацій і нагляд за їх діяльністю". Знову нагляд за законністю діяльності юрискон­сультів здійснювала прокуратура. Після створення в 30-х роках галузевих наркоматів з власними юридичними службами зв'язок цих служб з прокуратурою майже припинився. А в період Великої Вітчизняної війни посади юрисконсультів на багатьох підприєм­ствах взагалі були скорочені (через особливі умови воєнного часу, зниження ролі договорів у народному господарстві таш.).

Рада Міністрів СРСР постановою "Про укладення господарсь­ких договорів" від 21.04.49 визнала за потрібне поновити діяль­ність юридичних служб у господарських органах. А вже починаю­чи з 1953 р. у центральних і місцевих органах державної влади, на підприємствах, в організаціях і установах було створено юри­дичні служби. Новий етап розвитку і вдосконалення юридичних служб у народному господарстві почався під час економічної реформи 1965 р. Але тільки з прийняттям директивними органами постанови "Про покращення правової роботи в народному госпо­дарстві" від 23 грудня 1970 р. діяльність юридичних служб на­брала вигляду стрункої системи.

Основними завданнями юридичної служби є організація право­вої роботи, спрямованої на правильне застосування, неухильне додержання та запобігання невиконанню вимог актів законодав­ства, інших нормативних документів міністерствами, підприєм­ствами, а також їх керівниками та працівниками під час виконан­ня покладених На них завдань і функціональних обов'язків.

Контрольні питання

1. Що є предметом курсу "Організація юридичної служби на підприємствах"?

2. Розкрийте систему курсу.

3. Що означає правова робота та юридична служба?

4. Джерела курсу. '

5. Правова робота в міністерстві, на підприємстві.

6. Порядок утворення і структура юридичної служби на підприємстві.

7. Етапи становлення і розвитку юридичної служби.

8. Завдання юридичної служби.








Дата добавления: 2016-01-03; просмотров: 842;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.