Методика ознайомлення з дисками, файлами, папками.

Ці поняття вводяться у 3 класі.

Коли учні знайомляться із зовнішньою пам’яттю комп’ютера, то вживають слово «диск». Жорсткий магнітний диск (вінчестер), який має кожен комп’ютер, гнучкий магнітний диск (дискета), оптичний диск, флеш-накопичувач – це електронні носії, які зберігають дані різних типів.

У 3 класі програмою початкового курсу інформатики передбачено навчання учнів основам роботи з дисками, правил збереження інформації на диску. Тому, школярів потрібно ознайомити з тим, що для перегляду, читання інформації з диска або при її записі, використовують спеціальний пристрій, який є в системному блоці – дисковод.

Всі диски, які ми вставляємо у відповідні пристрої комп’ютера, також жорсткий диск (вінчестер) комп’ютера, мають імена. Ім’я диска складається з латинської літери та двокрапки, наприклад, С:, D:, Е:, F:, G: і т.д.

Усі дані на дисках розміщуються у вигляді файлів. Учні повинні розуміти призначення файлу та засвоїти його описове означення. Кожен файл має своє ім’я та відображається на екрані монітора у вигляді різних значків (піктограми), залежно від вмісту та програми, в якій файл був створений.

Використовуючи прийом аналогії, диск можна порівняти з шухлядою письмового столу з десятками різних файлів. Якщо всі вони безладно лежать у шухляді, то шукати потрібний файл доведеться довго. Тому, для зручності їх розкладають по папках.Аналогічно зберігають файли на дисках – їх розподіляють по папках, кожна з яких має своє ім’я. Усі папки мають однаковий значок і відрізнити їх можна лише за іменем.

Папка може містити як файли, так і інші папки. Вміст усіх папок відображається в окремих вікнах, які мають однакові елементи. З деякими з них, учні вже знайомились у 2 класі. Нові елементи вікна:

– рядок меню,

кнопка Назад – повертає до вмісту попереднього вікна,

кнопка Вгору – для перегляду вмісту попередньої папки,

смуги прокрутки – для перегляду інформації, яка у межах вікна не поміщається.

Учні знайомляться з призначенням та вмістом папкиМої документи, яка завжди розміщена на Робочому столі і містить спеціальні папки для зберігання зображень, аудіо- і відеозаписів: Мої малюнки, Моя музика, Мої відеозаписи.

У 4 класі учні повторюють та узагальнюють знання про файли і папки, отримані у 3 класі, та вчаться виконувати деякі операції над ними – створення, видалення, копіювання.

Починати навчати учнів виконувати дії з файлами та папками краще не за допомогою спеціальної програми, наприклад, Провідник в операційній системі Windows, а за допомогою контекстного меню на Робочому столі. Це дасть можливість привчити учнів в будь-яких випадках при роботі з об'єктами використовувати контекстне меню.

Щоб краще засвоїти операції над папками та файлами і послідовність їх виконання, вчитель пропонує учням 4 класу засвоїти алгоритми копіювання, видалення та створення об’єктів.

Алгоритм створення нової папки.

1. Відкрити вміст папки, в якій потрібно створити нову папку.

2. Встановити вказівник у вільному місці та відкрити контекстне меню.

3. Вибрати послідовно команди Створити → Папку.

Алгоритм копіювання об’єкта.

1. Відкрити папку, в якій міститься об’єкт копіювання — папка або файл.

2. Установити вказівник на значку цього об’єкта, відкрити контекстне меню та вибрати команду Копіювати.

3. Відкрити папку, до якої копіюємо вибраний об’єкт.

4. Установити вказівник у вільному місці вікна, відкрити контекстне меню та вибрати команду Вставити.

Копіювання об ’єкта — це створення його копії.

Алгоритм видалення папки (файла).

1. Відкрити папку, де розміщено об’єкт, який потрібно видалити — папка або файл.

2. Встановити вказівник на значку цього об’єкта, відкрити контекстне меню та вибрати команду Видалити.

3. Обрати кнопку Так у вікні із заголовком Видалити папку.

Тут доцільно теж скористатись порівнянням. Готель – це запам'ятовуючий простір комп'ютера, а мешканці готелю – файли та папки, що зберігаються в запам'ятовуючому просторі, адміністрація готелю – сукупність спеціальних програм, які керують роботою ПК. Адміністрація готелю повинна мати можливість "поселяти", "переселяти", "виселяти", "підселяти мешканців готелю". Таким чином, і комп’ютер повинен мати такий набір програм, які забезпечать виконання всіх необхідних операцій з файлами і папками – створення, збереження, копіювання, вилучення.

Також можна продемонструвати учням найпростіший спосіб копіювання – переміщення піктограм файлів за допомогою миші між відкритими на Робочому столі вікнами папок. Якщо папки знаходяться на різних дисках, то при цьому відбудеться копіювання файлів, а якщо на одному – переміщення файлів.

 








Дата добавления: 2015-12-29; просмотров: 1225;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.