Особливості вивчення операційної системи у початкових класах.

Вивчення елементів операційної системи є дуже важливим і має вагоме світоглядне значення. При вивченні теми важливо навчити учнів не конкретних команд окремо взятої операційної системи, а загальних принципів роботи з операційною системою та її призначенням.

Основна мета вивчення теми: сформувати уявлення про операційну систему як cукупність програм, призначених для керування усією роботою комп’ютера, і висновок про те, що працювати з сучасними комп’ютерами без неї неможливо.

Основні поняття теми:завантаження комп’ютера, Робочий стіл, піктограма, вікно, програма, головне та контекстне меню, дисковод, диск, файл, папка.

Основні операції, якими повинні володіти учні: вмикати комп’ютер та коректно завершувати роботу з ним, запускати програми на виконання різними способами, працювати в середовищі стандартної програми Калькулятор, змінювати розміри, положення на екрані вікон, згортати і розгортати їх, користуватись різними типами меню, відкривати, переглядати вміст дисків, папок і файлів, створювати, видаляти та копіювати папки і файли

В початковому курсі інформатики поняття операційної системи не означується, оскільки є важким для розуміння молодшими школярами, тому визначається через функції, які виконує ОС. Іноді простіше пояснити не навіщо потрібна операційна система, а що було б, якби її не існувало. Якби не було ОС, то з комп'ютером було б дуже складно спілкуватися. Відсутність ОС загнала б у глухий кут будь-якого користувача. В його розпорядженні не було б сучасних засобів керування зовнішніми пристроями (дисками, мишею, принтером) і програмними додатками (іграми, графічними, текстовими редакторами тощо).

При формуванні в учнів уявлень про призначення операційної системи слід спиратися на асоціації та конкретні, добре знайомі учням приклади управління деякою системою. Використовуючи систему запитань, узагальнити суттєві ознаки функцій людини, яка управляє роботою деякої системи – фірми, банку, школи, готелю, перукарні тощо.

Наприклад: дії адміністрації готелю у особливих випадках (пожежа, прорив труби, гостре захворювання мешканця) – викликати на допомогу зовнішні відносно готелю функціональні служби (пожежну машину, машину для ремонту тепломережі або водопостачання, швидку медичну допомогу тощо). Тобто адміністрація повинна мати можливість викликати такі служби і поставити перед ними відповідні завдання. Аналогічно на комп’ютері повинні бути спеціальні програми для управління його зовнішніми пристроями.

ОС – це ніби «посередник» між комп'ютером і користувачем.

 








Дата добавления: 2015-12-29; просмотров: 731;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.