МОДЕЛЮВАННЯ ДРУГОГО РІЗЦЯ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ

Враховуючи морфологічну будову коронки нижнього латерального різця, а також його розмірні характеристики, робимо заготівку передбачуваної моделі з пластиліну , витримуючи наступні співвідношення:

 

Нсог   MDcor   VLcor
8,71 м м   6,49 м м   7,04 м м
1,34 ; 1,00   1,08


Форма бічного різця нагадує долото. Будучи ключовим зубом, бічний різець має трохи більші розмірні характеристики по відношенню до варіабельному центральному різцю, проте габаритні контури спочатку задаються у вигляді високого і вузького

стовпчика з різними підставами: ширше формує ріжучий край, вужче пришийкову область. У даному варіанті моделювання в порівнянні з нижнім центральним різцем чітко є видимою ознака кута коронки, а відповідно цьому і приналежність до тієї або іншої сторони щелепи. Звернете увагу, що на першому етапі моделювання є видимою приналежність коронки до лівої нижньої щелепи, де медіальний кут гостріший, ніж дистальний, а хід бічних валиків (медіального - (2), дістального - (3)) формує майбутні контактні поверхні, надаючи коронці зуба форму трапеції .

Медіальний валик має незначний рівномірний нахил від ріжучого краю до прішєєчной області коронки лівого латерального різця. Дистальний валик, маючи округлий контур, формує згладжену дистальну поверхню, що також є інформативною ознакою визначення приналежності зуба до якої-небудь сторони.


А-медіальна сторона; B - дистальна сторона 1- Основний валик; 2 - м е д і а л ь н и й валик; 3 - дистальний

 

Далі формуємо медіальну контактну поверхню,що нагадує валик форму трикутника, підставою поверненого


А - медіальна сторона; B - дистальна сторона; Мал. 604. 1 - медіальна поверхня

1 - медіальний валик; 2 - медіальний скат подовжній валика

 

до шийки зуба, вершиною - до ріжучого краю. Закінчуємо моделювання медіальної частини коронки нижнього лівого різця оформленням язичної поверхні . Краєвий медіальний валик (1) також додає характерний рівномірний вигин коронці зуба (від ріжучого краю до шийки зуба), в пришийковій третині він формує згладжений язичний горбок.

Звернете увагу, що при формуванні медіальної частини коронки зуба як з вестибулярного, так і з піднебінного боку поступово заповнюється і її середня третина. Викладається медіальний скат (2) слабо вираженого основного подовжнього валика. Приступаємо до оформлення дистальної половини коронки нижнього латерального різця. Починаючи з вестибулярної поверхні,заповнюємо її дистальну третину, викладаємо краєвий S-подібно зігнутий дистальний валик (3). Приділяється увага моделюванню основного подовжнього валика, його дистальному скату. Таким чином, поступово заповнюється вся вестибулярна поверхня коронки.

Дистальну контактну поверхню (1) оформляємо також у вигляді трикутника з підставою, зверненою до шийки зуба, вершиною до її ріжучого краю. Не дивлячись на граціозність форм відмодельованої коронки нижнього різця, слід зазначити її грунтовність в області середньої і пришийкової третини (ве-стибулооральний напрям) коронки зуба, що має функціональне значення у момент розподілу механічних навантажень


А - медіальна сторона; У - дистальна сторона; А - медіальна сторона; У - дистальна сторо-
1 - медіальний валик; 2 - медіальний скат подовжнього на; 1 - подовжній валик; 2 - медіальний валик;
валика дистальний валик


Закінчуємо моделювання коронки нижнього лівого різця оформленням дистальной частини язичної поверхні . Викладаємо S-подібно зігнутий дистальний краєвий валик (3), що створює опуклість в середній третині коронки. Поступово наближаємося до дистальної грані основного повздовжнього валика, оформляючи його пологим слабо вираженим. У пришийковій третині формуємо згладжений язичний горбок.


Незначний штрих по поверхні, трохи більш виражені, поглиблені лінії (прямі, дугоподібні, злегка зігнуті, аркоподібні, манжетоподібні) дозволяють операторові створити індивідуальну неповторну форму.








Дата добавления: 2015-12-29; просмотров: 3389;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.