Ринок операцій спот та форвард.

Угода спот – це контракт на купівлю-продаж певної суми валюти в даний час і по поточному курсу продавця чи біржі. Цей курс називають спот-курсом, а операція по купівлі-продажу валюти на ринку – спот-операція або операція з негайним валютуванням.

Валютні угоди з негайним валютуванням характеризується тим, що валюта поступає на рахунок контрагента через два робочі дні без дня укладання угоди.

Проміжок часу у два дні необхідний для:

1. перевірки угоди шляхом обміну підтвердженнями сторін, а також для деталізації строків здійснення угоди;

2. щоб надати інструкції по розрахунках кожним партнером своєму банку по відправці та прийнятті валюти;

3. здійснити відповідний валютний контроль за операцією.

В розрахунок днів здійснення цих операцій не включаються вихідні та святкові дні обох країн чиї валюти використовуються.

В процесі здійснення даних операцій встановлюються поточні ціни купівлі-продажу. Особливістю угоди спот є те, що на ринку встановлюється мінімальний об’єм, який ще підпадає під курс спот. Якщо суб’єкт купляє валюту об’ємом меншим, ніж встановлений ліміт, то продавець валюти використовує курс, який менш вигідний замовнику. Це робиться для того, щоб отримати достатній прибуток від порівняно малої операції.

Мінімальний розмір операції, яку може здійснити банк по спот-курсу залежить від типу валюти і конкретного банку.

Курс-спот розраховують як вираз однієї фіксованої грошової одиниці проти вартості одиниць інших валют.

При здійснення поточних валютних операцій використовують крос-курси.

Крос-курси – це співвідношення між курсами двох валют щодо третьої. Для любих недоларових валют, об’єм торгівлі яких незначний, на валютному ринку виражають через долар США, щоб запобігти проблемам котирування індивідуальних курсів між двома валютами. Це означає, що валютний курс для недоларових валют спочатку перераховують у відповідності до долара, а потім порівнюють між собою.

Форвард. Форвардні контракти є найбільш поширеним методом хеджування валютних ризиків, який дозволяє здійснити обмінну валютну операцію на даний момент часу з постачанням валюти в майбутньому.

Валютна операція на умовах "форвард" - валютна операція за договором, умови якого передбачають виконання цієї операції (з поставкою валюти за договором) пізніше ніж на другий робочий день після дня укладення договору.

Операції на умовах "форвард" дозволяється виключно уповноваженим банкам і резидентам-суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності та для хеджування ризику зміни курсу іноземної валюти щодо гривні за операціями, експорту та імпорту товару.

Уповноважений банк, що допустив порушення значення ліміту відкритої валютної позиції, не має права укладати форвардні договори протягом періоду існування цього порушення та наступних 30 календарних днів з дати приведення розміру загальної (довгої/короткої) відкритої валютної позиції банку у відповідність до встановлених Національним банком значень ліміту відкритої валютної позиції.

Основою форвардної угоди є договір купівлі-продажу іноземної валюти протягом певного періоду або на певну дату в майбутньому за обмінним курсом, обумовленим на дату укла­дення угоди. Форвардні контракти є терміно­вими контрактами міжбанківського валютно­го ринку. Терміни форвардних угод стандар­тизовані та, як правило, не перевищують 12 місяців; найбільш поширеними є угоди на 1, 2, З, 6, 9 та 12 місяців. На практиці ці періоди позначаються: 1М, 2М, ЗМ і т. д.

Мета форвардних валютних контрактів купити чи продати одну валюту в обмін на іншу, здійснити хеджування (страхування ) змін депозитних ставок або мінімізувати ризики за змінами курсів валют на валютному ринку.

Датою валютування по форвардних операціях є дата, яка враховує термін угоди та два робочі дні, які використовуються при операції спот.

Наприклад: 28 січня особа Д заключила з особою К форвардний контракт на поставку 28 квітня 1млн. доларів по курсу 8,0 грн. за долар. У відповідності з контрактом 28 квітня особа Д передасть особі К 1 млн. доларів, а особа К заплатить за них 8,0 млн. грн. В нашому прикладі особа К застрахувалась, заключивши угоду, від підвищення курсу ( ціни ) долара, тому, що в разі зазначення домовленість заплатити за 1 долар 8,0 грн. не залежно від того, який курс складеться на цей час на спотовому ринку з другого боку особа Д теж застрахувалась від можливого падіння в майбутньому курсу долара на валютному ринку, тому що при любих обставинах особа К зобов'язалась заплатити за кожен долар 8,0 грн. Але з іншого боку контрагенти не зможуть скористатися можливостями сприятливої кон’юнктури на валютному ринку.

Так, якщо ціна долара на валютному ринку виросте до 8,2 грн. , то суб'єкт ринку (Д) не зможе реалізувати приріст курсової вартості, так як він зобов'язаний продати долар по 8,0 грн. Аналогічна ситуація може скластися і для особи К, якщо курс долара впаде до 7,8 грн. за долар.

А тепер деякі висновки про операції на форвардному ринку.

- Форвардна операція характеризується обов'язковістю виконання, але контрагенти не застраховані від її не виконання в силу того, що одна із сторін може стати банкротом чи бути не добросовісною (тому обов'язково потрібно цікавитись платоспроможністю).

- Форвардний контракт, форвардна операція може здійснюватись з метою гри на різниці курсової вартості активів. Особа, що відкриває довгу позицію (купує валюту, купує контракт) розраховує на ріст ціни валюти ( в нашому прикладі особа К ), а особа, що відриває коротку позицію (зобов'язалася поставити, продати валюту, тобто продає форвардний контракт) (Д) розраховує на пониження ціни на базовий актив. Пояснимо цю поведінку, цю операцію на форвардному ринку. Особа К припускає, що 28 квітня курс долара буде більше 8,0 грн., тому вона купляє контракт на 1 млн. доларів. Нехай ціна долара 28 квітня склала 8,2 грн. , тоді отримавши 1 млн. доларів по форвардному контракту, особа К продасть ці долари на спотовому ринку по 8,2 грн. і отримає прибуток на кожному доларі в розмірі 0,20 коп. , але якщо його розрахунки були помилкові, курс долара став 7,8 грн. , то він несе збитки в розмірі 0,20 коп. на кожному доларі.

Тепер про операції в зв'язку з короткою позицією особи Д. Припустимо, що особа Д розраховує, що буде пониження курсу долара до 28 квітня порівняно з 28 січня і тому викриває коротку позицію по контракту. Нехай його сподівання оправдились. Тоді особа Д купляє долари на спотовому ринку по 7,8 грн. і продає їх 28 квітня особі К по форвардній угоді по 8,0 грн., має прибуток на кожному доларі. В випадку зростання ціни на долар до 8,2 грн. ( > 8,0 грн. ), особа Д несе збитки, так як змушена купляти долари на спотовому ринку по вищій ціні, щоб поставити їх згідно контракту.

- форвардна операція і контракт - це індивідуальна операція, контракт;

- ціна, по якій здійснюють форвардну операцію називають ціною поставки, вона залишається незмінною на протязі всього часу дії форвардного контракту;

-форвардні валютні курси ( на відміну від інших угод ) безпосередньо не фіксуються, а розраховуються на момент укладання угоди. Вони складаються з поточного курсу ( спот-курсу ) і форвардної мережі, яка може виступити у вигляді премії або знижки ( дисконту ). Якщо форвардний курс валюти вищий від поточного, для його визначення до спот-курсу додається форвардна премія, а якщо нижчий визначається відніманням від спот-курсу форвардної знижки ( дисконту ), фіксуються на момент укладання;

-реальна передача валюти здійснюється через певний обумовлений стандартний проміжок часу;

-під час підписання угоди ніякі попередні платежі не здійснюються;

-обсяги контрактів не стандартизовані.

 








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 1123;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.