Модель корпоративної мережі

Основне призначення будь-якої корпоративної мережі полягає в обов'язку доставити необхідну інформацію користувачу, де б він ні знаходився, і бажано – в мінімально короткий термін. Тому, не прагнучи глобалізувати проблему забезпечення захисту інформації, необхідно визнати, що ця проблема при всій її важливості і актуальності завжди була є і буде вторинною. Система захисту інформації повинна тільки сприяти ефективному виконанню основної функції корпоративної мережі – своєчасному обміну діловою інформацією. Інакше кажучи, не корпоративна мережа робиться під систему захисту, а система захисту допомагає корпоративній мережі і є допоміжним (але дуже важливим!) компонентом. З цього виходить, що перш, ніж переходити до побудови моделі системи захисту, необхідно визначитися з моделлю самої корпоративної мережі.

Двох мереж, що повторюються, немає – кожна унікальна по-своєму. Тому спробуємо виділити основні елементи, властиві будь-якій мережі, і побудувати достатньо спрощену, але адекватну модель корпоративної мережі, яка б виконувала всі основні функції і містила весь набір елементів, а потім розглянути на її прикладі предмет нашого аналізу.

 

 


Сетевой адаптер
Модем
Системный блок
Средства вывода информации
Средства ввода информации
Средства хранения информации

 

 

 


Система передачи даных

Модем
Сетевой файл-сервер

 

 

Автоматизированное рабочее место пользователя на базе ПК

 

Рис. 7.1 Модель корпоративної мережі

 

 

Основним об'єктом бажань зловмисників, природно, є інформація, оброблювана в корпоративній мережі за допомогою спеціального інструменту – програмного забезпечення (ПЗ). Базисом будь-якої корпоративної мережі є загальносистемне програмне забезпечення, яке може містити різні операційні системи, програмні оболонки, програми загального призначення, текстові процесори, редактори і інтегровані пакети програм, системи управління базами даних. Крім того, для обробки інформації використовується прикладне програмне забезпечення, тобто такі програми, які створюються спеціально для фірми і в її інтересах для вирішення спеціалізованих задач.

В процесі обробки інформації задіяні різні технічні пристрої обробки, зберігання і передачі даних. Інформація може поступати з автоматизованого робочого місця (АРМ) по внутрішніх і по зовнішніх каналах зв'язку; при цьому вона вводиться як з клавіатури, так і із зовнішніх носіїв інформації. Крім того, в мережі іноді використовуються інформаційні ресурси інших установ і організацій і ресурси глобальних телекомунікаційних мереж. Глобальні телекомунікаційні мережі можуть застосовуватися як транспортне середовище для передачі інформації споживачам.

Під поняттям «користувач корпоративної мережі» розуміються зареєстровані встановленим порядком персони (організації), наділені певними повноваженнями доступу в мережі. В рамках своїх повноважень користувач може здійснювати тільки дозволені йому дії з використанням загальносистемного і прикладного ПЗ.

Обробка інформації в мережі здійснюється під контролем адміністраторів системи, а її захист – під контролем адміністраторів безпеки, які виконують свої функції на спеціалізованих робочих місцях. Ці місця не завжди дозволяють дістати доступ до оброблюваної інформації, але завжди дають можливість вплинути на процес її обробки, а також модернізації інструменту обробки.








Дата добавления: 2015-12-22; просмотров: 669;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.