Поняття та зміст міжнародної інформації

На міжнародному рівні сучасне трактування поняття терміну інформації суттєво не відрізняться від розуміння інформації у вітчизняній правовій науці та законодавстві. В цілому під інформацією розуміються будь-які дані, повідомлення, що отримує людина. У більш широкому розуміння інформація – це сукупність знань, відомостей, повідомлень, даних про явища, події, об’єкти, що циркулюють в природі, суспільстві та створюються людиною та існують незалежно від свідомості її споживача. В сучасних міжнародних відносинах інформація є продуктом даних в державному та приватному секторах міжнародних відносин різноманітних сфер міжнародної діяльності. Інформація у міжнародних відносинах виступає стратегічним ресурсом і відіграє ключову роль для досягнення позитивного результату, отримання певних переваг в міжнародних відносинах. Вона впливає на формування та розвиток національної економіки, культури, політики в окремо взятій країні, підштовхує світову спільноту до певних рухів у суспільному житті. Саме тому під міжнародною інформацією в широкому змісті слова розуміють інформацію, що циркулює між державами і використовується в керуванні міжнародними процесами. У вузькому змісті – це інформація, що відбиває взаємовідносини держав. До головних видів міжнародної інформації відносяться: економічна, політична (дипломатична), правова, науково-технічна, естетична, історична, спортивна. За рівнем цінності інформації для учасників інформаційної взаємодії, ступеня потреби в ній інформацію розділяють на три головних види: особисту, масову і спеціальну. Змістом інформації є нові відомості чи повідомлення, що виступають об’єктом збереження, передачі, перетворення, що можуть бути використані людиною для удосконалення своєї діяльності, поповнення знань, вирішення поставлених завдань.

Міжнародна інформація є вищим, найбільш складним і різноманітним видом інформації. Це документовані або публічно оголошені відомості про події та явища у міжнародному співтоваристві (міжнародному інформаційному просторі), зафіксовані на матеріальних носіях з реквізитами, які дозволяють ідентифікувати ці відомості.Вона повинна забезпечувати злагоджене функціонування усієї сукупності державних, господарських і громадських організацій. Ця інформація виконує управлінські, комунікативні (забезпечення спілкування держав), науково-пізнавальні, навчально-виховні та агітаційно-пропагандистські функції. Так, політична інформація є відбитком політичної сфери життя держав, сукупністю повідомлень про явища і процеси, що протікають у цій сфері. Задача політичної інформації складається у формуванні в суспільстві глибоких і тривалих політичних переконань. Кількісні характеристики і якісний склад міжнародної інформації, що використовується державними, громадськими організаціями для координації їхньої різнобічної діяльності, визначаються рівнем розвитку суспільства.

Явище або їх сукупність, що виступають елементом міжнародної інформації, можуть виступати об’єктом міжнародного права. Якщо ж такі явища зафіксовані на матеріальних носіях, то вони можуть бути об’єктом речового міжнародного права з відповідними можливостями оскарження права на них в судовому порядку. Розглядаючи міжнародну інформацію як сукупність відомостей про систему міжнародних відносин, а також про структуру, загальні властивості інформації і питання, пов'язані з її пошуком, збиранням, аналізом, зберіганням та розповсюдженням слід звернути увагу на роль нових інформаційних технологій в сучасних міжнародних відносинах. Сучасні інформаційні технології привносять зміни не тільки у внутрішню політику самих різних по рівню розвитку країн світу, але й у відносини між цими країнами, змінюючи роль, яку відіграють в світовій системі міжнародні організації, суспільні рухи, фінансові групи, різноманітні організації та окремі особи.

Якісні зміни сучасних міжнародних відносин знаходять відображення в процесі вироблення зовнішньополітичних рішень. Нині аналітик, працюючий з конкретними зовнішньополітичними проблемами, використовує наслідки інформаційної революції не тільки при вивченні того або іншого питання міжнародною життя, а й застосовує інформаційні технології у практичній діяльності. Природа цих змін стала передумовою для вирішення практично будь-якої прикладної задачі. По-перше, при вирішенні будь-яких завдань необхідно розглядати вплив нових інформаційних технологій на сучасні міжнародні відносини (включаючи зміну ролі держави в міжнародних відносинах і зміну в формах міжнародного конфлікту). По-друге, удосконалення інформаційних технологій вносять в процес дослідження міжнародних відносин якісні зміни. У наш час інформація в основній своїй масі є продуктом даних, зібраних електронними засобами, що розширило зону обміну інформацією.

Internet створив безпрецедентну потребу в постійному і швидкому обміні інформацією у військовому, урядовому і приватному секторах. Подібні якісні зміни в процесах збору даних, їх переробки в інформацію і поширенні цієї інформації складають основу так званої інформаційної революції. Internet став дуже популярним джерелом інформації і каналом зв'язку. Він показав, як важко здійснювати контроль над інформацією. Зміст друкарських видань ЗМІ і телебачення набагато легше контролювати,оскільки кількість продуктів обмежена, а сама аудиторія пасивна. В Internet-мережі кожний є і споживачем, і виробником одночасно.

Таким чином, міжнародна інформація є складовою глобальної комунікації, метою якої є з'ясування закономірностей взаємодії суспільства та інформації і формування інформаційного суспільства. Міжнародна інформація орієнтована на забезпечення зовнішньої та внутрішньої політики держав, економічної стратегії країн, на забезпечення національної безпеки, прогресивний розвиток міжнародних відносин та міжнародного права. Кожна країна формує свою стратегію інформаційної політики, в якій визначаються усі аспекти інформаційного забезпечення міжнародних відносин.

 








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 1506;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.