Напрями інформаційної діяльності

Інформаційна діяльність є складовою суспільного виробництва, пов’язаного з підготовкою інформаційних продуктів і послуг, спрямованих на задоволення суспільних потреб. У результаті отримання і використання інформації виникають інформаційні відносини у політичній, економічній, культурній, соціальній, екологічній, науково-технічній, міжнародній сферах життєдіяльності людини, громадських організацій і держави. В залежності від сфери виникнення інформаційних правовідносин формуються напрямами інформаційної діяльності. Основними з них є політичний, економічний, соціальний, духовний, екологічний, науково-технічний, міжнародний напрями життєдіяльності суспільства та держави.

Політичний напрям інформаційної діяльності охоплює збір, використання, поширення відомостей про стан політичного життя країни, правові можливості участі громадян в управлінні державними справами, виборчому процесі тощо. Економічний напрям передбачає формування відомостей про стан економіки країни, перспективи її розвитку, заходи, що вживаються державою для розвитку економіки. Соціальний напрямформує систему документованих або публічно оголошених відомостей про соціальне становище суспільства, окремих громадян і соціальних груп. Екологічний напрям інформаційної діяльності охоплює збір, використання, поширення відомостей про стан довкілля, заходах по недопущенню забруднення навколишнього середовища, його оздоровленню.

Важливим напрямом інформаційної діяльності є професійна підготовка фахівців для інформаційної сфери та її науково-технічний розвиток. Для підготовки фахівців того чи іншого виду інформаційної діяльності в Україні створюються умови для здобуття відповідної професійної освіти через систему навчальних закладів. Порядок створення навчальних закладів інформаційного напряму (журналістики, статистики, бібліотечної та архівної справи, науково-інформаційної діяльності, інформатики, обчислювальної техніки тощо) та принципи їх діяльності визначаються Законом України «Про вищу освіту» та іншими законодавчими актами.

Для забезпечення успішного функціонування і розвитку національних систем інформації в Україні здійснюються пошукові фундаментальні та прикладні наукові дослідження в галузі інформаційної діяльності. З цією метою створюються наукові установи, науково-виробничі підрозділи, об'єднання, асоціації, центри нових інформаційних технологій та інші формування, в тому числі за участю зарубіжних партнерів. Фінансування пошукових і фундаментальних наукових досліджень, наукових програм, проектів державного значення у науково-дослідних установах і навчальних закладах здійснюється за рахунок бюджетних асигнувань, власних коштів та коштів замовників. Фінансування прикладних досліджень, розробок здійснюється, як правило, на договірній основі, а їх результати можуть бути об'єктом товарних відносин.

Специфічним напрямом є міжнародна інформаційна діяльність, сутність якої полягає в забезпеченні громадян, державних органів, підприємств, установ і організацій офіційною документованою або публічно оголошуваною інформацією про зовнішньополітичну діяльність України, події та явища в інших країнах, а також у цілеспрямованому поширенні за межами України державними органами і об'єднаннями громадян, засобами масової інформації та громадянами всебічної інформації про Україну. Громадяни України мають право на вільний і безперешкодний доступ до інформації через зарубіжні джерела, включаючи пряме телевізійне мовлення, радіомовлення та пресу. Правове становище і професійна діяльність акредитованих в Україні іноземних кореспондентів та інших представників іноземних засобів масової інформації, а також інформаційна діяльність дипломатичних, консульських та інших офіційних представників зарубіжних держав в Україні регулюються законодавством України, відповідними міжнародними договорами, укладеними Україною та ратифіковані верховною Радою. Створення і діяльність спільних організацій в галузі інформації за участю вітчизняних та іноземних юридичних осіб і громадян регулюються законодавством України. Якщо міжнародним договором встановлені інші правила, ніж ті, які містяться в законодавстві України, що регулює відносини в галузі інформації, то застосовуються норми міжнародного договору, ратифікованого Україною.








Дата добавления: 2015-11-04; просмотров: 2294;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.