Цілеуказання за картою і аерознімком

Цілеуказання за картою проводиться з метою визначення за картою і передачі засобами зв'язку (або іншим способом) даних про місцезнаходження визначених цілей (об'єктів) на місцевості. Цілеуказання повинно бути коротким, зрозумілим і достатньо точним. Залежно від обстановки і способу визначення місцезнаходження цілі (об'єкту), цілеуказання виконується за квадратами координатної (кілометрової) сітки, прямокутними координатами, географічними координатами, від орієнтира та іншими способами.

Цілеуказання за квадратами координатної сітки. Указується приблизне місцезнаходження цілі (об'єкта), коли достатньо знати лише, в якому квадраті координатної сітки карти знаходиться ціль.

Квадрат, в якому знаходиться ціль (об'єкт), указується цифровими підписами кілометрових ліній, перетином яких утворений його південно-західний (нижній ліворуч) кут. Для указання квадрата карти необхідно обов'язково додержуватися правила: спочатку назвати дві цифри, які підписані на горизонтальній лінії за внутрішньою (західною чи східною) рамкою карти, тобто координату X, а потім - дві цифри, які підписані біля вертикальних ліній за внутрішньою рамкою карти (північною чи південною), тобто координату У. При цьому цифри карти пишуться і вимовляються вкупі, тобто без поділу на X і У. Крім того, у письмовому документі квадрат указується в дужках після найменування об'єкта, наприклад, «Висота 213.8 (5808)» (мал. 12.13 б), а під час усної доповіді спочатку вказується квадрат, В потім | найменування об'єкта: «Квадрат 5808, висота з позначкою 213.8.»

Мал. 12.13. Цілеуказання за квадратами координатної

(кілометрової) сітки

Якщо необхідно уточнити місцезнаходження цілі в квадраті, його уявно поділяють на 4 або на 9 частин, кожна з яких позначається у першому випадку буквами (мал. 12.13 а), а в другому - цифрами (мал. 12.13 д). У цьому випадку називають квадрат, в якому знаходиться ціль, і додають букву або цифру, яка уточнює місцезнаходження цілі в квадраті, наприклад: «Ціль - міномет (5806- А)» або «Ціль - гармата (5408-9).»

Цілеуказання прямокутними координатами - найбільш точний і найпоширеніший спосіб указання місцезнаходження цілі. Визначені за картою координати цілі вказують, як правило, скороченими (див. підрозд. 7.3).

Цілеуказання географічними координатами застосовується рідко і виконується за дрібномасштабними картами, на яких кілометрова сітка не проведена. Місцезнаходження цілей указують широтою і довготою (див. підрозд. 7.2).

Цілеуказання від орієнтиру. Цим способом цілеуказання спочатку називають об'єкт, а потім - відстань і напрямок до нього від добре помітного орієнтира, і квадрат, в якому знаходиться об'єкт наприклад: «Командно-спостережний пункт - 2 км південніше Ст Гута (5604)» (мал. 12.13 г).

Цілеуказання за аерознімком виконується в прямокутних або в полярних координатах.

В прямокутних координатах положення цілей указують, якщо на аерознімках нанесена координатна сітка. Порядок і правила цілеуказання за координатною сіткою такий самий, як і за картою.

Цілеуказання в полярних координатах виконується також на завчасно підготовлених аерознімках і полягає у наступному. Аерознімкам надають номери, які підписують у правому верхньому куті. На всіх аерознімках з однаковими номерами викреслюється одна система полярних координат. Полюсом обирають чітко видиму на аерознімку точку (перехрестя доріг, просік, різкий поворот лісу тощо), а полярною віссю - напрям на віддалену від полюса контурну точку. Полюс обводять колом, а напрям викреслюють на аерознімку.

Цілеуказання в полярних координатах виконується в такій послідовності. Ціль на аерознімку з'єднують прямою лінією з полюсом, визначають кут положення цілі, а також відстань до неї в міліметрах і передають визначені полярні координати цілі засобами зв'язку або іншим способом. Наприклад: "Аерознімок №2, праворуч 3-30,56 - РЛС". Запис цих даних буде таким: "РЛС (аерознімок №2, праворуч, 3-30, 56)"








Дата добавления: 2015-10-29; просмотров: 921;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.