підготовка рослин в контейнерах до транспортування та реалізації.

Основні етапи класичного виробництва декоративного садивного матеріалу із закритою кореневою системою (контейнерної культури), їх цілі та технологічні особливості вирощування наведені в табл. 23.

Таблиця 23Схематичний план вирощування садивного матеріалу декоративних рослин в контейнерах

Тип контейнера Розмір (см) та об’єм (л) контейнера Основні цілі вирощування (розмноження) Тривалість вирощування
Мультиплати 3х3х4 – 5х5х6 см, 0,03-0,1 л розмноження та укорінення живців, вирощування сіян-ців у закритому ґрунті від 2 місяців до 2 років
КВ-09 9х9х9 – 12х12х12 см, 0,5-1,0 л адаптація рослин до субстрату та умов відкритого ґрунту від 6 місяців до 2 років
КВ-14, 17, 19 14х14х14 – 19х19х20 см, 2,0-5,0 л вирощування рослин з пересаджуванням з менших ємностей у більші від 2 до 3 років
КВ-20 20х20х26 см, 6,0 л і більше дорощування рослин та адаптація їх до ґрунтових умов місця використання від 2 і більше років

 

Строки весняного контейнерування (висаджування вихідного садивного матеріалу в контейнери з субстратом) залежить від стану вкоріненості рослин. У контейнери слід висаджувати тільки добре укорінені рослини. Багато деревних рослин без особливих труднощів і втрат можна висаджувати в контейнери в безлиствленому стані (форзиція, спирея, вейгела). Інші (сливи, клен) рекомендують контейнерувати після утворення ними перших розвинених листочків. Рослини після контейнерування упродовж мінімум одного тижня мають утримуватись в умовах підвищеної вологості повітря (аналогічних тим, які необхідні для укорінення живців).

Хвойні та інші вічнозелені, які укорінюють триваліше ніж листяні, в контейнери висаджують ранньою весною. Треба пам’ятати, що наявного в субстраті запасу поживних речовин для більшості рослин достатньо тільки на початковій стадії росту контейнерної культури. З метою забезпечення стабільного мінерального живлення вирощуваних рослин, бажано вносити стартове добриво під час приготування субстрату (традиційні добрива органічні та мінеральні), або одночасно із заповненням ємностей земляними сумішами і висаджування вихідного матеріалу (сучасні добрива із пролонгованою розчинністю типу „Осмокот”) і додаткове у вигляді підживлення (кореневого чи позакореневого) упродовж вирощування контейнерної культури в періоди високої потреби та інтенсивного росту саджанців.

Різні види добрива "Osmocote Exact" враховують різну потребу в поживних елементах упродовж росту. Для підживлення хвойних рослин, у зв’язку з тривалішим періодом вирощування, застосовують добрива з більш інтенсивним вивільненням поживних речовин на останніх етапах розвитку ("Osmocote Exact lo-start" – NPK : 15+8+10+(3МgО)+мікроелементи).

Листяні, навпаки, активно розвиваються на початку вегетаційного періоду і для їх підживлення використовують добрива, що розчиняються саме у цей період ("Osmocote Exact hi-start" – NPK : 15+10+10+(3МgО)+ мікроелементи). Для них характерне інтенсивне виділення поживних речовин у першій половині часу дії добрива, яке у другій половині поступово знижується. Схема дії добрива "Osmocote Exact hi-start" була адаптована до потреб таких листяних кущів, як вейгела, спирея, гіперикум, гортензія.

Вічнозелені рослини підживлюють добривами, які забезпечують рівномірне надходження поживних речовин впродовж їх розвитку ("Osmocote Exact standard" – NPK : 15+9+9+(3МgО)+мікроелементи).

Переконтейнерування (пересаджування рослин з одного контейнера в інший) можна проводити упродовж всього року у сприятливі для організації праці на розсаднику терміни. З метою рівномірного використання робочої сили окремі розсадники проводять пересаджування рослин взимку. Більшість вирощуваних рослин пересаджують з метою забезпечення кращих умов для їх росту і розвитку через збільшення площі (об’єму) живлення та недопущення закручування коренів. З біологічного погляду пересаджування рослин доцільно проводити навесні. Найкраще переконтейнерування здійснювати в період активізації росту коренів, що сприяє швидшому заповненню ємностей кореневою системою і тим самим більш ефективному використанню субстрату та інших матеріалів (добрив, води тощо).

Мета роботи навчитися планувати проведення технологічних операцій під час контейнерного вирощування рослин, забезпечувати контроль якості виконання робіт, розраховувати витрати матеріалів та потребу в робочій силі.

Завдання:

1. Відповідно до індивідуального завдання розрахувати площі необхідні для розмноження та вирощування декоративних рослин в контейнерах.

2. Виходячи з планового завдання та біологічних особливостей рослин, підібрати найбільш вірні та економічні технологічні схеми розмноження і вирощування та розрахувати площі, необхідні для відділень розмноження, адаптації, контейнерної дільниці, маточної плантації.

3. Встановити потребу в робочій силі та інструментах на період основних видів робіт.

4. Скласти технологічну карту вирощування рослин в контейнерах у розсаднику.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 1355;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.