ОСОБЛИВОСТІ ВИРОЩУВАННЯ В РОЗСАДНИКАХ ҐРУНТОПОКРИВНИХ ТА БАГАТОРІЧНИХ КВІТКОВИХ РОСЛИН

У сучасних декоративних розсадниках практикують вирощування ґрунтопокривних та багаторічних квіткових рослин, які користуються підвищеним попитом під час створення рокаріїв, міксбордерів, квітників із багаторічників, рабаткових партерів. Сучасний асортимент ґрунтопокривних рослин достатньо великий, найчастіше вирощують сорти та декоративні форми родів Sedum, Phlox, Cerastium, Ajuga, Ducgesea, Artemisia та ін.

Популярні в сучасному озелененні види і сорти родів Lavandula L., Iris L., Hosta Trati., Aster L. Geranium, Heuchera тощо.

Залежно від способів вегетативного розмноження багаторічники розділяють на наступні групи: 1) цибулинні –розмножуються цибулинами -дітками (тюльпани, нарциси, крокуси, гіацинти, мускарі, підсніжники тощо); 2) бульбокореневі – розмножуються бульбами або бульбокоренями (півонія травяниста, жоржини, півники, канни тощо); 3) кущові – розмножуються поділом куща (айстри новобельгійська, ново англійська хости, ліатріс, ромашка синя, бадан тощо); 4) дернинні – розмножуються поділом дернини (флокс дернистий, ясколка Біберштейна, чебрець карликовий, очитки тощо); 5) насінні – розмножуються в розсадниках переважно насінням (лаванда колосовидна, дельфіній, кастизця сиза тощо). Часто сіянці отримують в умовах захищеного грунту, а потім висаджують у відкритий грунт, де дорощують до стандартних розміріа протягом 1-2 років.

Позитивною рисою більшості багаторічних трав’янистих рослин є те, що уже на другий рік вирощування вони готові до реалізації. Разом з тим вони потребують досить значних затрат праці для розмноження і ретельного догляду.

В розсадниках багаторічні трав’янисті рослини, які розмножують переважно вегетативно, висаджують на добре вироблені, вільні від бурянів ділянки, де висаджують рядами на віддалі 50-80 см рядок від рядка. Розмір міжряддя залежить від інтенсивності росту рослин, їх розмірів та прийнятої системи міжрядного обробітку грунту.

Агротехніка догляду за рослинами спрямована на позбавлення декоративних рослин від конкуренції бур’янів та їх захист від хвороб та шкідників та забезпечення умов для їх росту (зрошення, підживлення). Підготовка рослин до реалізації залежить від біологічних і екологічних особливостей рослин. Якщо цибулькові рослини після 2-3 років вирощування з діток, без цвітіння влітку, після закінчення вегетації викопують і підсушують, а згодом сортують за розмірами цибулин, то інші види викопують безпосередньо перед реалізацією або до початку вегетації для висадки в контейнер.

Мета роботи: навчитися складати технологічну карту та розраховувати витрати на вирощування багаторічних квіткових рослин, планувати проведення технологічних операцій на полях розсадника і забезпечувати контроль якості.

Завдання:1. Відповідно до індивідуального завдання розрахувати площі, необхідні для розмноження декоративних рослин.

2. Підібрати найбільш підходящі строки розмноження та розрахувати площу маточної плантації.

3. Встановити потребу в робочій силі та інструментах на період основних видів робіт.

4. Скласти технологічну карту вирощування рослин в розсаднику.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 1151;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.