Кущової та штамбової форми

Формування штамбових підщеп карагани деревовидної (для вирощування плакучих форм), глодів і смородини золотистої проводять садінням підщепи на пень в ході другого року вирощування в шкілці. Із пагонів, які виростають з „пеньків”, вибирають найсильніший і вже з нього за допомогою пагонів потовщення формують штамб необхідної для щеплення висоти та товщини.

Прищепи (живці, вічка) заготовляють з апробованих декоративних рослин і плодових дерев районованих сортів. Саджанці плодових у шкільному відділенні вирощують упродовж 2-3 років, а декоративних – від 2-х до 6 років. Висаджені дички (сіянці або саджанці) окулірують влітку сплячим вічком (переважна більшість плодових і значна кількість декора-тивних рослин) і весною брунькою, що проростає або щеплять живцем (копулірують) весною. Ці роботи виконують у так званому полі дичок.

Штамбові кулясті та плакучі форми потребують певного часу на формування штамбу, тому в розсаднику їх вирощування здійснюється зазвичай у двох шкілках і триває 8-10 років. У першій шкілці формують штамб висотою 2,0-2,5 м, а у другій шкілці – крону щепленого дерева. Пірамідальні та декоративно листяні форми дерев, щеплення яких здійснюють в кореневу шийку, вирощують чотири роки в першій шкілці. Лише деякі повільнорослі види потребують пересаджування у другу шкілку або у шкілку архітектурних форм.

Догляд за рослинами в шкілках щеплених форм дерев зводиться до міжрядних рихлень, прополювання бур’янів, видалення порості на штамбі та формування крони. Обрізки формування у плакучих форм зводяться до формування рівномірно розташованої плакучої форми, яка має форму канделябра. Кулясті форми формують, вкорочуючи пагони, що витинаються за межі уявної кулі. Формування пірамідальних форм здійснюють, вкорочуючи пагони конкуренти центрального провідника, які заважають формуванню пірамідальної крони.

Мета роботи: засвоїти технологічні особливості вирощування щеплених форм декоративних рослин, навчитися підбирати підщепи та розробляти технологічну схему вирощування та формування щеплених декоративних рослин залежно від біологічних і екологічних особливостей підщепи і щепи.

Завдання: 1. Користучись індивідуальним завданням, підібрати необхідні підщепи та визначити їх параметри.

2. Встановити строки і способи щеплення рослин. Описати технологію щеплення.

3. Розрахувати площу, необхідну для вирощування запланованої кількості щеплених рослин.

4. Запропонувати ефективні заходи з догляду за щепленими рослинами та скласти технологічну карту їх вирощування.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 777;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.