Експерименти М.Менделя по схрещуванню рослин з однією парою альтернативних ознак являють приклад моногібридного схрещування.

Дигібридне схрещування й другий закон Менделя

Установивши закономірності розщеплення при схрещуваннях за однією парою альтернативних ознак, М.Мендель перейшов до вивчення спадкування двох пар таких ознак.

Схрещування особин, що несуть дві пари ознак, що різняться (наприклад, гладке й одночасно жовте насіння й зморшкувате й одночасно зелене насіння), зветься дигібридним схрещуванням.

Припустимо, що одна батьківська рослина несе домінантні ознаки (гладке жовте насіння), а інше — рецесивні ознаки (зморшкувате зелене насіння). М.Мендель уже знав, які ознаки домінантні, і те, що в поколінні F1 усі рослини мали гладке жовте насіння, не було дивним. М.Менделя цікавило розщеплення ознак у другому поколінні F2. Співвідношення різних комбінацій ознак виявилося таким:

гладких жовтих – 9,

зморшкуватих жовтих – 3,

гладких зелених – 3,

зморшкуватих зелених – 1,

тобто 9:3:3:1. Таким чином, у поколінні F2 з'явилося дві нові комбінації ознак: зморшкуваті жовті й гладкі зелені. На підставі цього М.Мендель зробив висновок, що спадкоємні задатки батьківських рослин, які об'єдналися в поколінні F1, у наступних поколіннях розділяються й поводяться незалежно — кожна ознака з однієї пари може сполучатися з будь-якою ознакою з іншої пари. Це відкриття М.Менделя отримало назву другого закону Менделя, або принципу незалежного розподілу.

Розщеплення при дигібридному схрещуванні також можна собі представити у вигляді таблиці, якщо домінантні фактори позначити буквами А и В, а рецесивні – а й b. Тоді батьківські форми будуть ААВВ і aabb, їхні гамети — АВ і ab, а гібриди першого покоління F1 — АаBb. Відповідно, у цих гібридів можливі чотири типи гамет.

Запис у вигляді таблиці зветься ґратами Пеннета. Вона дозволяє звести до мінімуму помилки, які можуть виникнути при складанні всіх можливих комбінацій гамет.

Найбільш важливе положення, що випливає із другого закону Менделя, полягає в тому, що спадкоємні фактори сортів, що схрещуються, при утворенні гамет можуть утворювати нові комбінації, або рекомбінувати.

Значення відкриттів Менделя, на жаль, не було оцінено при його житті. Імовірно, це пояснювалося тим, що в той час ще не вдався визначити структури в гаметах, через які здійснюється передача спадкоємних факторів від батьків до нащадків. Тільки до кінця XIX століття у зв'язку з підвищенням роздільної здатності мікроскопів стали вестися спостереження за поведінкою клітинних структур під час запліднення й розподілу клітин, що привело до створення хромосомної теорії спадковості.

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 762;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.