Цитоплазматична спадковість

У деяких органоїдах клітини (мітохондріях, пластидах у рослинних клітин) є невелика кількість ДНК.

При заплідненні в яйцеклітину не попадають мітохондрії сперматозоїда, тому в зиготі виявляються тільки мітохондрії, успадковані по материнській лінії разом із цитоплазмою яйцеклітини. Це явище одержало назву цитоплазматичної спадковості.

У випадку спадковості, пов'язаної з мітохондріальної ДНК, спостерігається неменделівський тип спадкування, при якому спадкування йде по материнській лінії — від матері до всіх дітей.

Як приклад можна привести мітохондріальну цитопатію. При цьому захворюванні відзначаються структурні дефекти мітохондрій. Клінічно хвороба проявляється в аномаліях нервової системи, м'язової слабості, порушеннях роботи нирок. Материнський тип спадкування спостерігається в деяких випадках біполярної депресії. Це захворювання може бути пов'язане з багатьма генами, але в частини хворих виявляється, що в них більше хворих родичів по материнській лінії, ніж по батьківській. В одній роботі було, зокрема, виявлено, що в 7 з 32 (22%) досліджених хворих біполярною депресією хвороба успадковувалася в родині винятково по материнській лінії (Mcmahon et al., 1995). Це змушує думати, що принаймні в деяких випадках біполярна депресія може бути пов'язана з мітохондріальною спадковістю (Kato, 2001).

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1124;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.