Дослідження ринку, споживачів та конкуренції.

Кон’юнктура ринку -це наявна економічна ситуація , яку характеризують співвідношення між ними попитом і пропозицією, рівень і динаміка цін , товарних запасів та інші економічні показники й фактори ( історичні й національні, природно – кліматичні й територіальні, політичні й соц. – економічні )

Об’єктом реалізації певного товару є вивчення кон’юнктура конкретного товарного ринку .

Кон’юнктура товарного ринку - стадії циклу по якому перебуває економічна – криза, депресія , пожвавлення , піднесення.

Місткість ринку– можливий обсяг продажу товару при даному рівні цін за конкретний проміжок часу . При цьому відрізняють місткість потенційного ринку , реального , цінового та зайнятого.

Місткість потенційного ринку– це можливі обсяги продажу товарів покупцям , які мають потребу в них і виявляють інтерес до продукції фірми :

 

Qp = Np * qp * P;

Де Qp - Місткість потенційного ринку;

Np - Кількість потенційного споживачів;

qp - Кількість закупівель продукції середнім потенційним споживачем ;

 

P- Середня ціна продукції;

Місткість реального ринку -це можливі обсяги продажу товарів покупцям, які мають потребу в них , виявляють інтерес до продукції фірми і мають змогу її придбати.

 

 

Qr = Nr * qr * P;

 

де Qr – Місткість реального ринку ;

Nr – Кількість реальних покупців;

qr - Кількість закупівель продукції середнім реальним покупцем .

Місткість цільового ринку – можливий обсяг продажу товарів в сегменті , який обслуговує фірма .

Місткість зайнятого ринку–обсяги продажу , які були досягненні в минулому періоді .

Ринкове сегментування- група споживачів , зайнятих пошуком однотипних товарів і згідних їх купити.

Процес розподілу потенційних споживачів ринку будь – якого товару чи послуги за групами особливих вимог до певного товару чи послуги називається сегментацією .

Ринкове сегментування полягає у розподілі ринку на окремі однорідні частини , для кожної з яких розробляють свою програму маркетингу.

Прогноз збуту– це ті обсяги товарів, які фірма розраховує продати у конкретний проміжок часу , виходячи з існуючої кон’юнктури та місткості ринку.

Поведінка споживачів–це дії, які здійснює окрема особа , купуючи і використовуючи продукцію чи послуги , це розумові і соціальні процеси , які передують цим діям чи настають за ними .

Конкуренція– ( від лат. – бути разом ) притаманне товарному виробництву змагання між окремими господарськими суб’єктами ( конкурентами ) заінтересованими у більш вигідних умовах виробництва і збуту товарів .

Найбільш відомими є цінова і товарна конкуренція. В умовах цінової конкуренції суб’єкти господарювання використовують зниження цін і широке інформування про це ( пряма цінова конкуренція ) або виведення на ринок нового , якісного й ефективнішого товару за цінами традиційного товару ( непряма цільова конкуренція )

 

Товарна конкуренція –це змагання товарів . Вона поділяється на функціональну ( між різними товарами , які задовольняють ту саму потребу ) , виводу ( між товарами , які призначені для задоволення тієї самої потреби , але різняться за якимись суттєвими напрямами) і предметну ( між ідентичними товарами , різної , іноді навіть однакової якості ).

Основні завдання вивчення конкурентів передбачають отримання даних для забезпечення конкурентних переваг . З цією метою вивчалась продукція українських виробників та аналогічні імпортні товари , співвідношення “ціна – якість”, політика, ціноутворення.

 

Під маркетинговими дослідженням розуміють систематичне нагромадження бази даних, необхідних для визначення та реалізації стратегії фірми , її маркетингової діяльності , що пов’язано із збиранням , аналізом про наслідки проведеної роботи ,

Безпосередньою службою маркетингу фірми або із залученням зовнішніх фірм.









Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 993;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.