СУТНІСТЬ ФРАНЧАЙЗИНГУ

Франчайзинг (пільга, привілегія). Зміст цієї форми полягає в тому що головна – за часте крупна, авторитетна компанія заключає договір з дрібним підприємством. Згідно з цим договором підприємству при доставляються права на випуск та збут якихось товарів, чи послуг під торговою маркой цієї компанії .

При цій схемі взаємовідношень участують дві сторони:

• франчайзер - основна компанія, яка передає якісь визначений ные права, включаючи право на користування торговою маркою;

• оператор ( ділер ) - невелике підприємство ( юридична особа ), котре за договором одержує від франчайзера певні права.

Ця форма співпраці особливо ефективна для знов створюваних підприємств, оскільки працюючи під торговою маркою франчайзера, на рекламу майже не потрібно витрачати засобу, споживач вже звик до торгової марки, а отже - до товарів або послуг.

Франчайзер, як правило, укладає угоди не з одним, а з безліччю операторів, створюючи сіть торгових, промислових підприємств, сильно залежним від нього. Ця залежність визначається договірними відносинами, по яких оператор зобов'язав дотримувати :

• всі правила торгівлі або виробництва, встановлені на фірмі - франчайзере;

• вимоги до якості товару або послуги, їх оформлення, тобто до всього, з чим пов'язаний престиж торгової марки.

Договір франшизи звичайно передбачає:

• зобов'язання оператора виплатити первинну одноразову винагороду франчайзеру за право виступати на ринку від його імені;

• нормативи поточних відрахувань від прибутку ( 2-3 % ) або поточного платежа (залежно від прибутковості підприємства);

•зобов'язання франчайзера по поставках устаткування, технологій, забезпечення кредиту, навчанню персоналу, веденню фінансової документації.

Договір, як правило, носить довгостроковий характер, але може бути розірваний франчайзером у будь-який час, якщо оператор, на думку франчайзера, порушить умови договору, що веде або може привести до падіння авторитету фірми франчайзера, а отже, зменшить число споживачів.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 598;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.