Біржова торгівля

Біржа - це сама розвинута форма регулярно функціонуючого ринку, на якому скоюються операції з товарами (товарна біржа), цінними паперами (фондова біржа) або і з товарами, і з цінними паперами (товарно-фондова біржа). Правове положення товарних бірж визначається законом України "Про товарну біржу" від 10 грудня 1991 р., фондових біржах - законом України "Про цінні папери і фондову біржу" від 16 червня 1991 р.

На товарних біржах можуть скоюватися операції з проведеними товарами (промисловими, сільськогосподарськими), вторинними ресурсами, сировиною, відходами виробництва. На фондових біржах - операції з цінними паперами, валютою, і т.п.

По суті біржі - комерційні посередники, які самі не беруть участь в операціях, але сприяють їх висновку. Біржа надає приміщення, забезпечує зв'язок з своїми клієнтами, здійснює облік операцій, розробляє типові контракти, веде арбітражний розгляд.

Створення як товарної, так і фондової бірж здійснюється шляхом ухвалення засновницького договору і статуту, які містять переважно норми адміністративного (організаційного) порядку.

Основний документ, регламентуючий порядок здійснення біржових операцій, ведення біржової торгівлі і дозволи суперечок - Правила біржової торгівлі. Вони розробляються з урахуванням особливостей профілю і характеру діяльності біржі і затверджуються загальним збором членів біржі або уповноваженим їм органом.

Згідно чинному законодавству біржові торги проводяться публічно з участю членів біржі. Ними можуть бути представники брокерських фірм (контор), що наділюють необхідними повноваженнями, мають право безпосереднього здійснення брокерських операцій або діючі на підставі довіреності; біржові маклери-представники апарату біржі, що є ведучими торгів, реєструючі операції. Операції на біржі можуть полягати тільки брокерами.








Дата добавления: 2015-10-13; просмотров: 681;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.