Класи слабких дієслів

Слабкими дієсловами в германських мовах називають такі діэслова, які утворюють форми минулого часу і дієприкметника за допомогою зовнішньої флексії (дентального суфікса). Основну частину слабких дієслів складали похідні дієслова, що були утворені від інших дієслів, іменників і прикметників. У залежності від основотворчого суфікса всі слабкі дієслова поділяють на 4 морфологічних класи.

Перший клас слабких дієслів утворювався за допомогою суфікса, до складу якого входило -i-. Слідом за Г. Крає й іншими дослідниками цей суфікс реконструюють у двох варіантах: -eie/-iie-, що, очевидно, відповідає іє. тематичним основам. Суфікс -еie- приєднувався до так званих короткоскладoвих основ, а -iiе- до довгоскладових. Форма інфінітива слабких дієслів 1-го класу має такий вигляд так: гот. lagjan "класти", sōkan "шукати" (< герм. lagjana-, sōkjana).

Дієслова першого класу могли утворюватися від інших дієслів, від іменників і прикметі'иків. Віддієслівні утворення 1-го класу були, як правило, перехідними каузативними (спонукальними) дієсловами. При цьому утворилися такі корелятивні пари, де сильне дієслово було неперехідним, а слабке - перехідним (транзитивним): гот. brinnan "горіти" – ga-brannjan "палити"; ligan "лежати" - lagjan "класти" і т. ін.

Другий клас характеризується наявністю основотворчого суфікса -ō- чи -ōjа-. До слабких дієслів 2-го класу належали такі дієслова, як гот. salbōn "мазати", да. sealfian, двн. salbōn; < герм. salbōna-/salbōjana-. З цих зіставлень видно, що суфікс -ō- вживається в готській і давньоверхньонімецькій, а рефлекс суфікса - ōjа- зафіксований у давньоанглійській.

Дотретього класу належали дієслова із суфіксом -аі-/-ǽі-/-jа-, що може походити від іє. ia/-ei. Третій клас становить порівняно невелику кількість слабких дієслів. Цей клас виявляє помітну тенденцію до розпаду і переходу в інші класи (насамперед - у 2-й клас). До третього класу належать такі дієслова, як, наприклад, гот. haban "мати", да. habban, двн. habēn; < герм. habjana-.

Четвертий клас слабких дієслів як окремий морфологічний тип виділяється тільки для готської мови. Цей клас утворювався за допомогою герм. суфікса -па/-пō-, що походить від іє. *-п∂/-пâ-. Хоча утворення дієслів із суфіксом -па- засвідчено й в інших германських мовах, тільки в готській і почасти в скандинавських мовах ці дієслова утворюють структурно і семантичне чітко відмежовану від інших класів дієслів групу. Усі дієслова 4 класу є похідними. Вони утворені від інших дієслів чи прикметників (гот. fulls "повний" - fullnan "наповнятися"). Усі дієслова 4-го класу є неперехідними і позначають стан чи перехід з одного стану в інший; пор. гот. liban, дісл. lifa "жити" - гот. aflifan, дісл. lifna "залишатися живим”.








Дата добавления: 2015-10-09; просмотров: 1193;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.